Avrupa'nın en iyisi Treviso'da belli olacak

Son 9 senede Final Four'a damgasını vuran Eczacıbaşı Vitra ve Vakıfbank takımlarının İtalyan koçları Massimo Barbolini ve Giovanni Guidetti maçlar öncesi Final Four mücadelelerini değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

TREVISO - Kadınlar Voleybol Şampiyonlar Ligi Final Four mücadeleleri 22 ve 23 Nisan'da İtalya'nın Treviso kentinde gerçekleşecek. Rusya'dan Dinamo Moskova ve İtalyan ev sahibi Imoco Volley Conegliano ile birlikte Eczacıbaşı Vitra ve Vakıfbank takımları da bu zorlu final maçlarında ter dökecek. Son 9 senede Final Four'a damgasını vuran iki Türkiye temsilcisi Eczacıbaşı Vitra ve Vakıfbank takımlarının İtalyan koçları Massimo Barbolini ve Giovanni Guidetti maçlar öncesi Final Four mücadelelerini değerlendirdi.

'BU TURNUVAYI GÜNÜN HER ANI YAŞAMAK GEREK'

İtalya'da gerçekleşecek Final Four mücadelesinde İtalyan bir koç olarak son dünya şampiyonu bir Türk Takımıyla bulunmak nasıl bir duygu?

Barbolini: Çok mutluyum çünkü Şampiyonlar Ligi'ne başladığımızda ön eleme maçları yapmak zorunda kaldık. Normal bir şekilde gelmedik ama yine de geldik İtalya'ya buradayız. Benim için iki kere arka arkaya Final Four olmuş oldu böylece de. Geçen sene de İtalya'da Pomi Casalmaggiore ile mücadele etmiştim finalde. Buralarda olmak her zaman çok güzel. Bu turnuvada olmak çok önemli tarihinden de dolayı. Final mücadeleleri zorlu geçecek. Bütün takımlar şampiyon olmak için aynı şansa sahip.

Grup aşamasında sadece Vakıfbank'a kaybettiniz. Yarı finalde yine rakibiniz Vakıfbank. Bu sizi finale çıkmak konusunda endişelendiriyor mu?

Barbolini: Bizi 2 kere yenmiş olabilirler Şampiyonlar Ligi maçlarında, bu da o maçlarda iyi oynadıkları anlamına gelir. Bence onlardan daha iyi oynayabiliriz ve buna mecburuz. Bunun için de grup maçlarında yaptığımız hataları yapmamamız gerekiyor. Bizi çok fazla etkilediğini baskı altına aldığını söyleyemem. Güçlü bir takıma karşı yenebilirsin de, kaybedebilirsin de...

Geçen sene de bu kupayı kazanan hoca sizsiniz. Bu sizde bir baskı yaratıyor mu?

Barbolini: Benim üzerimde kesinlikle bir baskı yok. Bu kupayı 3 kere kazandım. Her seferinde de ilk defaki heyecanı yaşıyorum. Hepsinde farklı bir tarih yazımına başlıyorsunuz. Bence önemli olan bu şansa erişmenin çok da kolay olmadığı. Çok çok fazla sıkı ve iyi çalışmamız lazım, iyi bir fiziki konumda olmamız lazım. Şansımızı son ana kadar yaşamamız lazım. Tabii ki herkesten bizden iyi bir sonuç beklentisinden dolayı o baskıyı hissediyoruz. Bu da normal çünkü her zaman Şampiyonlar Ligi Finalleri'ne kalma şansınız olmuyor. Fakat burada 4 tane iyi takım var.

volkan-agir-3

Oyuncularınızı bu maçlar öncesinde nasıl motive ediyorsunuz?

Barbolini: Oyuncularımı motive etmeye ihtiyacım yok. Çünkü eğer bir oyuncunun Final Four maçından önce motive edilmeye ihtiyacı varsa bu yanlış bir şeydir, böyle bir şey mümkün değil. Onlara söylediğim tek şey, buraya, bu inanılmaz önemli turnuvaya katılmış olmamızı hakettiklerini düşünmelerini ve bu turnuvayı gün içindeki her anımızda yaşamamız gerektiğini söylüyorum. Çünkü bu her sene elde edebilecekleri bir şans değil.

Guidetti hakkında neler düşünüyorsunuz?

Barbolini: Biz çok iyi arkadaşız tabii ki. Ama maçları bir koça karşı oynadığımı düşünmüyorum. Evet ona arkadaş olarak, koç olarak, insan olarak ona büyük saygı duyuyorum. Ona karşı böyle maçlar oynamak bir zevk. Mesela bu akşam yemekten önce veya sonra biraz sohbet ederiz.

'BU TAKIMIN KUPA KAZANMAYA İHTİYACI VAR'

Final Four mücadeleleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Guidetti: Şanslıyım ki 2010'dan bu yana çok fazla Final Four tecrübesi yaşama imkanı buldum, bu galiba 6. oldu bu seneye kadar, arada bir yıl firemiz var. Son yıllara göre en yüksek seviyedeki Final Four olarak görüyorum bu senekini. Her takımın bu kupaya uzanabilecek güçte şansa sahip olduğunu düşünüyorum.

Grup aşamasında Eczacıbaşı'nı yenmiş olmanız size bir avantaj sağlayacak mıdır?

Guidetti: Bu tür maçlar, geçmişte kaldı artık. Yarın ne olacağını bilemeyiz. Birbirimizi çok iyi tanıyoruz, her maç hep başabaş geçiyor. Daha önceki maçları kazandığımız için bize Final Four öncesi fazladan 3 puan vermeyecekler. Maça 0-0 başlayacağız.

volkan-agir-2

İtalya'da gerçekleşecek Final Four mücadelesinde İtalyan bir koç olarak son dünya şampiyonu bir Türk Takımıyla bulunmak nasıl bir duygu?

Guidetti: Burada konu ve duygular bence İtalyan olmakla alakalı değil. Tabii ki ailem ve arkadaşlarım burada beni salonda izlemeye gelecekler. Esas mesele bu organizasyon voleybolun en iyilerinden bir tanesi. Burada Vakıfbank ile bunun bir parçası olmak benim için büyük bir onur.

Kendi ülkenizde yabancı bir takımla kupa kazanmak sizde başka bir motivasyon yaratıyor mu?

Guidetti: Bu Treviso'daki, ya da Filipinler'deki ya da Hindistan'daki bir turnuva da olsa benim için farketmiyor. Elbette kazanmak istiyoruz. Bu harika kupayı kazanmak istiyoruz. Çünkü bu sezonu çok iyi geçirdiğimizi söyleyemeyeceğim bu yüzden de bu takımın, bizim hep birlikte bir kupa kazanmaya ihtiyacımız var. Bu yüzden de elimizden gelen her şeyimizi ortaya koyacağız.

Barbolini ile aranız nasıl, sizin için nasıl bir rakip?

Guidetti: Koç olarak kazandığı kupalarla ne kadar büyük bir evde yaşadığını bilmiyorum. Bence çok büyük bir eve ihtiyacı var bunun için. Her kulüpte bir başarısı var. Kişisel olarak ise çok iyi biri. Ne zaman bir yardıma ihtiyacım olsa ararım konuşuruz, önerilerini benimle paylaşır, her şeyi kendine saklamaz. Hem çok iyi bir koç hem de çok iyi bir karakteri var. Ve bu iki şey de her zaman birbirine bağlıdır. (DUVAR)