Her maçta 7 atıyorlar, rakip takımlar nasıl gelişecek?

TFF’nin altyapıyı güçlendirmek için kurduğu Gelişim Ligleri’nde yer alan takımlar güç farkı genç futbolcular için gelişime engel olacak seviyede!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzonspor'un U14 takımı 26 maçta artı 188 averaj yaptı! Aynı ligde farklı gruplarda mücadele eden G.Saray, Beşiktaş, F.Bahçe ve Bursaspor da rakiplerini resmen eziyor. Bu durum diğer takımlarda oynayan gelişme çağındaki çocukları olumsuz etkiliyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), ‘altyapıyı sistemli biçimde güçlendirmek’ amacıyla bir süredir Gelişim Ligleri organize ediyor. Bu liglerde, U14 seviyesinden itibaren yaş grupları takımları karşılaşıyor. Ne var ki, U14 Ligi’nde oynanan maçların skorlarına ve atılan-yenilen gollere bakınca, büyük bir dengesizlik olduğu görülüyor. 85 takımın 5 bölgede mücadele ettiği U14 Ligi’nde, 4. Bölge’de yer alan Trabzonspor, geride kalan 26 hafta sonunda 72 puanla lider (23 galibiyet, 3 beraberlik). Tam 200 gol atan, buna karşın 12 gol yiyen bordo mavililerin averajı 188...

DİĞER TAKIMLARDA 'ÖZGÜVEN' SORUNU OLUŞUYOR

Hürriyet gazetesinden Ümit Genç'in haberine göre, diğer büyük kulüplerin altyapı takımları da rakiplerine ezici bir üstünlük sağlamış durumda... 1. Bölge A Grubu’nun lideri Galatasaray 111 gol atarken, Beşiktaş 104 golle ikinci; 1. Bölge B Grubu’nun lideri Bursaspor 101, ikincisi Fenerbahçe ise 114 gol attı.

Bu rakamlar her ne kadar bahsi geçen kulüplerin başarısı gibi görünse de gerçek öyle değil. Takımlar arasında güç farkı çok büyük olduğu için, çocukların gerçek kalitelerini belirlemek imkansız. Bunun yanı sıra, zayıf takımlarda oynayan çocuklarda özgüven sorunu yaşanıyor. Takımların antrenörleri, çocukların bu skorlardan etkilenmemeleri için hem kendileriyle hem aileleriyle sürekli toplantılar yapıyor.

AYDINSPOR 167 ORDU 159 GOL YEDİ

U14 Ligi 1. Bölge A Grubu’nda Galatasaray 73 puanla lider, Beşiktaş 68 puanla ikinci; 1. Bölge B Grubu’nda Bursaspor 67 puanla lider, 1 maçı eksik Fenerbahçe 66 puanla ikinci sırada yer alıyor. Bu takımların hepsi rakiplerine 100’den fazla gol attı. Buna karşın Aydınspor 1923 takımı 167, Orduspor 159 gol yedi.

fb

'Hocalar ne diyor?'

Furkan Şükürcü (F.Bahçe U14 Antrenörü): TFF bu sezon yeni bir lig oluşturdu. Birçok takım yeni kadrolar kurmak zorunda kaldı. Bizim gibi altyapıya yatırım yapan kulüpler 2-3 yıldır aynı takımlarla oynuyor. Karşımızda ise toplama takımlar oluyor. Bu nedenle çoğu maçta kalemize hiç top gelmiyor.

5-0

Ömer Gülen (Beşiktaş Altyapı Sorumlusu): U14 Ligi’ndeki takımlar arasında çok büyük güç farkı var. Aslında daha çok gol atabilirdik fakat maçlarda skor 5-0 ya da 6-0 olunca oyuncularımıza, ‘Daha fazla gol atmayın, kendi aranızda paslaşın’ diyoruz. TFF de durumun farkında. Lig seneye yeni bir formatta oynanacak.

gs

TERİM: ALTYAPIDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, NTV Spor’a verdiği röportajda altyapı ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Terim, “Türkiye’deki tüm altyapıları inceledik. 127 profesyonel kulüp içerisinde 12-13 kulübün 5,5’den 6 alabileceği bir ortam vardı. Sadece altyapı ile ilgili 15’e yakın kitap çıkarttık. Direkt altyapıya yönelik kurslar açtık. Altyapıdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.