Çin, Süper Lig'e talip

Süper Lig'in 5 yıllık yayın ihalesi çalışmalarında sona gelindi. İhalenin son oyuncusu ise Çinli Dalian Wanda tarafından geçen yıl 40 milyar dolara alınan İsviçre merkezli Infront Sports & Media AG. 15 ülkede faaliyet gösteren şirket, 170 yayın hakkını elinde bulunduruyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Süper Lig yayın ihalesine bir haftadan az bir süre kaldı. İhalede şartname detaylarındaki önemli noktalar ve ihaleye girecek firmalar da ortaya çıkmaya başladı. Süper Lig kulüplerinin gelirlerinde en büyük payı, son UEFA raporuna göre, yüzde 45 oranla yayın hakları oluşturuyor. Anadolu takımları için bu oran yüzde 70 seviyelerini buluyor.

Habertürk'ten Alper Öcal'ın haberine göre, Kulüpler Birliği bünyesinde mayıs ayında kurulan komisyon, İngiliz danışmanlar Phil Lines ve Nick Coward’ın bedeli arttırmak amacıyla önerdiği, basına da yansıyan 10 paketlik İngiliz modeli son toplantıda rafa kaldırıldı. 2010 yılındaki üç paketli usûle bir de "hepsi" seçenekli dosya oluşturuldu. Bu değişikliğe gerekçe olarak, tüm paketin satılmaması halinde, tüketicinin birden fazla abonelik alması mecburiyeti ve bunun da ürüne erişilebilirliği daha da pahalılaştıracak olması gösteriliyor.

5 YILLIK SEZONU KAPSAYACAK

Pastanın büyümesi için yeni ihalenin 2017-18 ve 2021-22 sezonları arasında kalan 5 yıllık dönemi kapsayacağı açıklandı. Sürenin yanı sıra, ihale şartnamesindeki bir başka büyük yenilik de katılımcıların yayıncı kuruluşlarla sınırlandırılmaması. 21 Kasım’da, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde yapılacak ihaleye televizyon ve telekomünikasyon kurumlarının yanı sıra ajanslar da katılabilecek. Eskiden olduğu gibi fiziksel yayın altyapısına sahip olma şartı aranmıyor.

İhalenin en büyük sürprizi ise yurtdışından. İsviçre merkezli Infront Sports & Media AG firmasının ihalenin en yeni oyuncusu olması bekleniyor. Onbeşin üzerinde ülkede faaliyet gösteren ve grup bünyesinde 170 yayın hakkını elinde bulunduran Infront, geçen yıl gelirleri 40 milyar doları aşan Çin holdingi Dalian Wanda tarafından Şubat 2015’te 1.2 milyar dolar ödenerek Bridgepoint’ten satın alındı.

Çin desteğini de arkasına alan Infront’un Süper Lig ihalesindeki güçlü adaylardan biri olması bekleniyor. 650 milyon dolar civarında bir teklif düşünüldüğü ve en azından bedelin yükselmesi için diğer dijital televizyon platformlarını zorlayacağı kulislerde konuşuluyor. Grubun Türkiye direktörlüğünü Fenerbahçe yöneticisi Mahmut Uslu’nun yeğeni Ender Uslu yürütmekte.

DİĞER TALİPLİLER

Süper Lig’in mevcut yayıncısı Digitürk uzun süren görüşmeler sonucu Katar merkezli beIN Sports’a satıldı. Şirket, ihaleyi almak için ellerinden geleni yapacağını açıklamıştı. beIN Sports ihalenin en büyük favorisi olarak görülüyor

Doğan Grubu bünyesinde faaliyet gösteren D-Smart platformu da ihaleye girecekler arasında. 2010 ihalesinde Digitürk ile kapışan Türk Telekom, bu kez Tivibu markasıyla rekabet edecek.