Madalya hedefleyen milli atletin numunesi karıştı!

Çifte Avrupa şampiyonu atlet Yasemin Can’ın numunesi, aynı adı taşıyan diğer milli atlet ile karıştırıldı. Rio'da madalya hedefleyen Can'ın durumu tehlikeye girince, Önder Özbilen karışıklığı ortaya çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Atletizm Birliği (IAAF), Türkiye’nin 5 bin ve 10 bin metredeki çifte şampiyonu Yasemin Can’ın değerlerini başka birinin test sonuçlarıyla karıştırdı.

Amsterdam’da temmuz ayı başında yapılan Avrupa Şampiyonası’nda aynı adı taşıyan iki milli atlet mücadele etti. 5 bin ve 10 bin metrede zirveye çıkan Türkiye'nin Kenya asıllı atleti Yasemin Can ile diğer milli atlet Yasemin Can yarı maratonda mücadele etti.

Habertürk'ten Murat Ağca'nın haberine göre, Amsterdam’daki şampiyona sırasında her iki atletten de farklı tarihlerde alınan kan ve idrar numuneleri birbirine karıştırıldı. Kenya asıllı Can’ın daha önceki testlerindeki değerleri ile maratoncu Can’ın değerleri arasındaki fark, şampiyon atletin ADAMS sistemindeki biyolojik pasaportuna ‘anomali’ olarak işlendi. Doping şüphelisi olan Can'ın, madalya hedeflediği 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na gidişi de tehlikeye girdi.

KARIŞIKLIĞI ÖZBİLEN ÇÖZDÜ

Hatayı, Türkiye'nin birçok Afrika asıllı atleti gibi Yasemin Can’ı da atletizme kazandıran Önder Özbilen fark etti. Avrupa şampiyonu Can,8 Temmuz’da, maratoncu Can ise 5 Temmuz’da örnek vermişti. Numune numaralarında karışıklık olduğu ortaya açıktı. Durum hemen IAAF’a bildirildi ve yanlıştan dönüldü. Maratoncu Can’ın değerlerinde de sorun olmadığı bildirildi. Böylece çifte Avrupa şampiyonu Can, Rio kadrosunda kalırken; akıllarda IAAF’ın test değerlendirmelerindeki güvenilirlik sorusu takılı kaldı.