Muhammed Ali Clay öldü

Amerikalı esfane boksör Muhammed Ali öldü. 74 yaşındaki eski dünya ağırsiklet boks şampiyonu dünyanın en tanınan sporcularından biriydi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu Muhammed Ali Clay'in sözcüsü Arizona'nın Phoenix kentinde Perşembe günü kaldırıldığı hastanede öldüğünü açıkladı. Parkinson hastası olan ünlü boksörün solunum sorunlarının ağırlaştığı belirtiliyordu. Ali'nin doğum yeri olan Kentucky eyaletinin Louisville kentinde toprağa verileceği bildirildi.

Asıl adı Cassius Marcellus Clay olan Ali, 18 yaşındayken 1960 Roma Olimpiyatları'nda hafif siklette altın madalya kazandıktan sonra üne kavuştu. Tüm zamanların en büyük boksörü olarak kabul edilen Ali, 1964'te Amerikalı boksör Sonny Liston'ı yenip ilk dünya şampiyonluğunu kazandı.

Ali daha sonra üç dünya şampiyonluğu kazanan ilk boksör oldu. 1981'de boksu bırakan sporcu 61 maçından 56'sını kazandı. Sports Illustrated tarafından "Yüzyılın Sporcusu", BBC tarafından da "Yüzyılın Spor Adamı" seçilen Ali, sadece ringdeki yeteneğiyle değil, maçlardan önceki ve sonraki açıklamaları ve iddialı sözleriyle de ünlüydü.

'HALKINI SATMAYAN BİRİ...'

Aynı zamanda bir insan hakları savunucusu ve şair olan Ali, "Nasıl hatırlanmak istersiniz?" sorusuna, "Halkını hiçbir zaman satmayan bir insan olarak. Ama bu çok fazlaysa o zaman sadece iyi bir boksör olarak. Hatta ne kadar iyi olduğumdan bahsetmeseniz de olur" diye yanıt vermişti.

Ünlü boksör, 22 yaşında ilk dünya şampiyonluğunu kazandıktan sonra Müslüman oldu ve "kölelik ismim" dediği adını (Cassius Marcellus Clay) değiştirerek Muhammed Ali adını aldı. (BBC Türkçe)