ŞPO'dan kayyımın ‘ticari alan’ değişikliğine itiraz

Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, DBB kayyımı tarafından Kayapınar'daki 'sağlık alanının', 'ticari alana' çevrilmesine itiraz ederek, yönetmeliğe aykırı olan kararın iptal edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancılar Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin eski kayyımı Münir Karaloğlu ve kurduğu meclisin, mayıs ayında Kayapınar ilçesi Kayapınar Mahallesi'ndeki 1716 Ada 1 No’lu parseli "sağlık alanı" statüsünden "ticari alan" statüsüne çevrilmesine itiraz etti. 

DBB İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne verilen itiraz dilekçesinde, Kayapınar İlçesi, Kayapınar Mahallesi 1716 ada 1 No’lu parsele ilişkin Nazım İmar Planı'ndaki parselin mevcut 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nda “Sağlık Alanı” olduğu ancak “Ticaret Alanı” olarak planlandığının tespit edildiği belirtilerek, ilgili parseldeki imar uygulamasının yürürlükteki Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırı olduğu ve iptal edilmesi istendi. 

UYULMASI GEREKEN HUSUSLAR

Uyulması gereken hususların hatırlatıldığı dilekçede, ilgili planın DBB tarafından internet ortamında paylaşılmadığı, kurum görüşünün bulunmadığı, fonksiyon değişikliği yapılmak istenilen alanın kamusal statüde bulunan ve öncelikli olarak Sağlık Bakanlığı kurum görüşü istenilmesi gereken alan olduğuna dikkat çekilerek, değişikliğin yapılması durumunda sosyal ve teknik altyapı dengesinde nicelik olarak azalma olacağı kaydedildi. Dilekçede ayrıca, ilgili değişikliğin yapılacağı alanda nicelik olarak azaltılmak istenilen kamusal statüdeki alana eşdeğer alanın tanımlanmadığına dikkat çekildi. 

'KAMU YARARINA TERS'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, itiraz dilekçesinde, Kayapınar ilçesi Kayapınar Mahallesi'ndeki 1716 Ada 1 no’lu parseli "sağlık alanı" statüsünden "ticari alan" statüsüne çevrilmesine gerekçe olarak sunulan “1716 Ada 1 no'lu parselde planlı olan 'Sağlık Alanı' bölgede işlevini kaybettiğinde ve özel mülkiyetin kullanım hakkını sağlanması ve bölgede oluşacak Ticari Alan ihtiyacının karşılanması amacıyla plan değişikliğine gidilmiştir” ibaresine karşılık, 8071 parselde yapılmak istenilen şehir hastanesi konusuna ilişkin Şehir Plancılar Odası tarafından açılan davanın henüz sonuçlanmadığı hatırlatıldı. Dilekçede, "İlgili parselde fonksiyon değişikliğinin ticaret alanı olarak yapılması ilgili parselin ve çevresindeki parsellerin değerini arttıracağından kamu yararı ilkesiyle ters düşmemesi adına ilgili parsel ve çevredeki parsellerde kamusal alanların oluşturulması da bir seçenek olarak öngörülmektedir" denildi.

'KARAR YÖNETMELİĞE AYKIRI'

İtiraz dilekçesinde, DBB’nin aldığı kararın yönetmeliğe aykırı olduğu belirtilerek, “Öneri 1/5000 Ölçekli Diyarbakır İli Kayapınar İlçesi, Kayapınar Mahallesi 1716 ada 1No’lu parsele ait Nazım İmar Planı Değişikliği ile 'Sağlık Alanı' olarak planlanan alanın 'Ticari Alan' olarak imar plan değişikliğinin yapılması yönetmeliğin ilgili maddelerine aykırıdır” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)