Sözler tutulmayınca yürüyüşe geçen Somalı madenciler engellendi

Somalı madenciler direnişin 22'nci gününde Kırkağaç Çamlığı'ndan Ankara'ya tekrar yürümek istedi. Ankara'daki görüşmede verilen sözlerin 10 günlük süre içerisinde yerine getirilmemesi üzerine yürümek isteyen madencileri Jandarma engelledi.

Google Haberlere Abone ol

MANİSA - Ankara'daki 'olumlu müzakerelerin' ardından Kırkağaç Çamlığı'na dönüp bekleyen Somalı madenciler, direnişin 22'nci gününde de somut bir çözüm alamayınca yeniden yürüyüşe geçti. Kolluk güçleri, 'yürüyüşün kanuna aykırı' olduğunu söyleyerek madencilerin önünü kesti. Madenciler Kırkağaç yolunu kapatırken, jandarma yürüyüşçüleri yolun kenarına kadar sürükledi. Müdahale sırasında bir madenci kaburgasına darbe aldı ve alana ambulans çağrıldı.

'VALİ PATRONLARI KORUYOR, ALDIĞI KARARI TANIMIYORUZ'

"14 yıl bekledik, hukuka güvendik. Her kapıyı çaldık. Her vaade inandık" diyen Somalı madenciler, haklarını alamayınca Kırkağaç Çamlığı'ndan tekrar yürüyüşe geçmek istedi. Jandarma madencilerin önüne barikat kurup, yürüyüşü engellemek istedi. Jandarma barikatında tepkisini dile getiren Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "Valiliğin getirdiği yasak, hukuki ise biz kararı tanımadığımızı söylüyoruz. Valiliğin yasağı keyfidir, kanunsuzdur. Vali kendi aklından kararname uyduruyor, patronları koruyor. Madencilerin hakkını gasp ediyor" dedi.

'30 ARKADAŞIMIZ HAKKINI ALAMADAN ÖLDÜ'

Yasaklamayı tanımadıklarını söyleyen madenciler jandarmaya kendi söylemlerinde suç teşkil eden bir şey varsa işlem yapılmasını istediler. Madencinin 14 yıldır hakkını vermeyen devlet, maden sahibine yeni ruhsatlar veriyor şeklinde konuşan Aksu, "Kim bu patronlar? Azim Uyar denilen adamı Enerji Bakanı karşılıyor, TKİ Genel Müdürü ile görüşüyorlar. Bu adam madencileri dolandırdı... Bakın, 30'un üzerinde arkadaşımız haklarını alamadan hayatını kaybetti. Evlerinde kanser hastası olan arkadaşlarımız var. Bunlarda ölmeden haklarını alsınlar istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İKİ SENDİKACI GÖZALTINA ALINDI

Kırkağaç Çamlığı'ndan Ankara'ya yürümek isteyen madencilerin karşısına jandarma barikat ördü. "Ya yolu açın ya bizi gözaltına alın" diyen Bağımsız Maden İş Sendikası örgütlenme uzmanları Başaran Aksu ve Kamil Kartal gözaltına alındı. (DUVAR)