Soylu'ya yayın sonrası görüntüler için tepki: Kendi genelgesini çiğniyor

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya destek vererek televizyon kanalı önünde toplananları Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı programının ardından çok sayıda kişi sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saatlerde Habertürk binasının önünde bir araya geldi.

Soylu’nun kendisiyle çeliştiğini ifade eden, bakanlığın genelgesinin olduğunu hatırlatan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘GERÇEK BİR İÇİŞLERİ BAKANI ORADA OLANLARI SELAMLAMAZ’

TV programında Soylu’nun “haktan, hukuktan, adaletten ve yargı sisteminden” bahsettiğini belirten CHP’li Başarır, “İçişleri Bakanlığı’nın bir genelgesi var. Bu genelgeye göre; hafta içi 21.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı var. Fakat, bir grup kişi; Soylu’nun TV programından sonra onu desteklemeye geliyor. Soylu da onlara; ‘…ayağınıza sağlık, ailelerinize selam söyleyin.’ diyor. Gerçek bir İçişleri Bakanı, orada olanları selamlamaz, ayağınıza sağlık demez, burada olmanızın cezai müeyyidesi var der ve işlem yaptırır. Bu isimler, televizyon binasına kadar nasıl geldi? Yollarda uygulama yok mu? İnsanlar, evinin yakındaki marketten alışveriş yapmaya giderken bile korkarken, bu insanlar bu cesareti nereden alıyor? Soylu, haktan, hukuktan, adaletten bahsediyorsa eğer, bu isimlerin tespit edilip işlem yapılacağını kamuoyuyla paylaşmalıdır. Aksi halde, insanlarımız onlar kurallara uymuyorsa biz neden uyalım gibi bir düşünceye kapılabilir. Bu durum, adalet açısından oldukça risklidir.’’ dedi.

‘HİÇBİR VATANDAŞ CİDDİYE ALMAZ’

Vatandaşlara “acımadan” ceza kesildiğini belirten Başarır sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Karton toplayana ceza yazan, eczanede maske-mesafe kavramına uyarak oturanlara ceza yazan, hastaneye gidiyorum diyenlere ceza yazan, evinden uzak markete gidene ceza yazan, parasızlıktan iş yerini açan esnafa ceza yazan İçişleri Bakanı, sokağa çıkma yasağının olduğu bir zaman diliminde kendi için tezahürat yapanlara ceza yazamıyor, işlem başlatamıyor ve aksine ‘Ayağınıza sağlık’ diyebiliyorsa fiilen bir İçişleri Bakanlığı yapmıyor demektir. Kurallara uymayan bir bakanı, hiçbir vatandaş ciddiye almaz. ‘’ sözlerine yer verdi.

CHP’li Başarır’ın Soylu’dan yanıt istediği sorular şu şekilde:

 -İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre sokağa çıkma yasağına uymayanlara, 3.150 TL para cezası uygulanırken, gece 00.00-00.30 arasında eylem yapan bu kişilere, görüntülerden tespit edilerek ceza yazılacak mıdır?

- Bu şahıslar, televizyon binasına gelene dek herhangi bir kontrolden geçmişler midir? Geçmemişse nedenleri nelerdir?

- İşçinin, emekçinin, vatandaşlarımızın işlerine gittiği bir zaman diliminde bile ceza yazılırken, buradaki şahısların ayrıcalığı nedir?

- COVID-19’un başladığı tarihten bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağında kaç kişi ceza almıştır? Bu cezaların toplam bedeli kaç Türk Lirası’dır? (DUVAR)