Soylu'dan mülteci açıklaması: Bayram gidişine müsaade etmeme konusunda kısıtımız var

Türkiye'deki mültecilerle ilgili konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu mesele provoke edilmeye çalışılmaktadır. Provokasyon demek en doğru tabirdir" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mülteciler konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki mültecilerin istatistiklerini paylaşan Soylu, “Bayram gidişine müsaade etme konusunda kısıtımız var" dedi.

'KILIÇDAROĞLU'NUN KENDİ GENEL MERKEZİNİN SINIRLARI DIŞINDA BİR SINIR BİLGİSİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM'

Meclis'te nöbetçi bakan uygulaması kapsamında milletvekilleriyle bir araya gelen Bakan Soylu, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Soylu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriyeli mültecilere yönelik açıklamalarıyla ilgili, "Kılıçdaroğlu'nun sığınmacılar konusunda uluslararası bir tahrikin içerisinde olduğu apaçık ortada. Dikkat ederseniz 2019 yılında seçim vardı. İstanbul ve Türkiye'nin her yerinde özellikle Kılıçdaroğlu ve avanelerinin en temel meselelerinden bir tanesi biraz da Avrupa hormonlu sığınmacı meselesiydi. Sonra sığınmacı meselesi konusunda 2019 yılı seçimleri bitti, onlar bu meseleyi askıya aldılar. Ama biz askıya alamayız. Biz kaçak göçmenle de mücadele ediyoruz, aynı zamanda Türkiye'ye uluslararası koruma statüsünde gelenlerle ilgilenmek zorundayız. Kılıçdaroğlu'nun kendi genel merkezinin sınırları dışında bir sınır bilgisi olduğunu düşünüyor değilim" dedi.

Soylu, Türkiye'nin sınırlar konusunda aldığı tüm tedbirlerin belli olduğunu söyleyerek, "Yaklaşık 2,5 milyon Türkiye'ye girmek isteyen kaçak göçmen engellenmiştir. Türkiye'de de yaklaşık 1 milyon 100 bini aşkın kaçak göçmen yakalanmıştır. Bunlardan 330 binini yurt dışına, Kılıçdaroğlu onu da bilmez, uluslararası antlaşmalar neticesinde ülkelerine geri gönderdik. Yaklaşık 700 bine yakın kaçak göçmen de son 5 yılda Türkiye'den Avrupa'ya geçti. Kılıçdaroğlu maalesef Türkiye'de yabancı düşmanlığını körüklemek ve her seçim takviminde sığınmacı meselesini gündeme taşıyabilmek için bir tahrikkâr üslup ortaya koymaktadır" diye konuştu.

'YANİ BAYRAM GİDİŞİNE BİR KISITIMIZ VAR'

Soylu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Bayramda ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların geri dönmelerine gerek yok" açıklamasının hatırlatılması üzerine, Bahçeli'nin grup toplantısını dinlediğini söyledi.

Soylu, "Sayın Bahçeli'nin bu konuda daha önceki konuşmalarını ve MHP'nin göç raporunu okumuş birisi olarak söylüyorum; o gün ne söyleniyorsa bugün aynı anlayışla aynı değerlendirmeler ortaya koyuluyor. Yani farklı bir üslup söz konusu değil. Bu zamana kadar 500 bin gönüllü geri dönüş yaptı. Bugün bu mesele provoke ediliyor. Bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu insanlar elbette ki kendi memleketlerine geri dönecekler. 490 bin üzerindeki Suriyeli güvenli bölgelere döndüler, bundan sonra da dönecekler. Zaten güvensiz bölgelere gidişin olabilmesi mümkün değildir. Bu bayram için de önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir kısıtımız söz konusudur. Yani bayram gidişine bir kısıtımız var" ifadelerini kullandı.

Soylu kısıtlamayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. 'Kısıt'ın içeriğine dair bir açıklama yapmayan Soylu, neyi kastettiğini anlamayan gazetecilerin sorularına da "Kısıtımız var, kısıtımız var", "Kısıt, kısıt, kısıt ne demek arkadaşlar?" gibi cümlelerle yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hrant Dink'in katledilmesiyle ilgili "Dink’in tetikçisi hapiste ama gerçek katiller bulunmadı, aydınlığa çıkarılmadı. Eğer siz karanlık güç odaklarıyla mücadele edeceğim diye yola çıkıyorsanız gerçek katilleri bulmalısınız" açıklamalarına değinen Soylu, "Kılıçdaroğlu Hrant Dink dosyasını açarak FETÖ’yü aklamaya çalışıyor. 1-2 saat sonra FETÖ’yü aklamaya çalıştığıyla ilgili açıklama yapacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmada, "Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" demişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de  Meclis'teki grup toplantısında, Suriyeli mültecilerle ilgili olarak, "Özellikle önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların tekrar geri dönmelerine de hiç gerek yoktur. Suriye’de ateş söner sönmez herkes evine barkına Türkiye’nin güvencesi altında kavuşmalıdır" diye konuşmuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin bugünkü grup toplantısında mültecilerle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: "Suriyeli sığınmacılara değinmek istiyorum. Bir sabah, '24 saat içinde Emevi camine gideceğiz ve namaz kılacağız' diye açıklama yaptılar. Bu lafı ettiler, bir süre sonra baktılar ki 3 milyon Suriyeli Türkiye'ye gelmiş. Şu yönetim, devlet anlayışına bakar mısınız? Hedef koymuşlar 24 saatte gidecekler tam tersi 3 milyon 800 bin Suriyeli Türkiye'ye geliyor. Daha gelişmiş ülkelere gitmek istiyorlar. Avrupalılar bizimle masaya oturdular. 'Bunlar sizin topraklarınızda kalsın. Size biraz para verelim siz bunlara bakın' dediler. 'Dolar' deyince vazgeçtiler geri kabul anlaşmasını imzaladılar. 3 milyon 800 bin Suriyeli şu anda Türkiye'de hapiste. Bir yere gidemiyorlar. Gitseler Geri Kabul Anlaşması'na göre Türkiye'ye iade ediliyorlar. Dünyada hangi devlet böyle yönetilir? Biz neden 3 milyon 800 bin Suriyeliye bakmak zorundayız."(HABER MERKEZİ)