Soylu 'gevrek gevrek gülmeyin' dedi komisyon ayağa kalktı

Meclis’te İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, muhalefet vekilleriyle İçişleri Bakanı Soylu tartıştı. Görüşmelerin soru cevap bölümünde Soylu'ya 10 bin dolar alan siyasetçi soruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan komisyonda, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bütçeleri ele alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, bakanlığının 2022 bütçesine ilişkin sunumunda 'terörle mücadele' gerilimi yaşandı. Soylu, ‘terörle mücadele’ye ilişkin faaliyetlere dair konuşmasını yaparken CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a hitaben, “Ben gülmüyorum. Sürekli oradan gülerek bana bakma. Ben terörle mücadele anlatıyorum” dedi. Soylu’nun bu ifadeleri komisyondaki tansiyonu yükseltti.

Soylu’nun ifadelerine tepki gösteren CHP’li Özkoç, “Terbiyesizlik yapma. Haddini bil” yanıtını verdi. Muhalefet milletvekilleri de Soylu’ya tepki gösterdi.

Özkoç’a hitaben sözlerini sürdüren Soylu, “Orada evlatlarımız şehit oluyor. Sen bana gevrek gevrek gülüyorsun. Bana parmak sallama. Terörle yaptığımız mücadele hoşuna gitmiyor. PKK’nın geldiği nokta hoşuna gitmiyor değil mi?” ifadelerini kullandı.

TOPLANTIYA ARA VERİLDİ

CHP’li vekillerin tepki göstermesi üzerine Soylu bu kez, “PKK’dan hep oy istediniz. Sizin genel başkanınız istedi” dedi. Bu tartışmanın ardından Soylu dışarı çıkarken komisyon başkanı toplantıya ara verdi. Toplantı 10 dakikalık aranın ardından devam etti.

İKİNCİ TARTIŞMA: '10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİYİ SÖYLERİM AMA...'

Komisyonda ikinci tartışma ise Sedat Peker konusunda yaşandı. Muhalefet, Bakan Soylu’ya, “Sen önce Sedat Peker’in iddialarına yanıt ver” dedi. Bakan Soylu, “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız” diyerek yanıt verdi.

Uyuşturucu operasyonlardan bahsedilirken muhalefet sıralarından yine sesler yükseldi. Bakan Soylu, “Şimdi size kimin uyuşturucu kullandığını söylerim” ifadesini kullandı. Muhalefet Komisyon Başkanı Yılmaz’a, taraf tuttuğunu söylendi. Bakan Soylu ‘evlat nöbetindeki’ 33 annenin evlatlarına kavuştuğunu" söyledi, HDP’liler de Soylu’ya “Yalan söylüyorsunuz. Cumartesi Anneleri için ne yaptınız?” diye sordu.

CHP’Lİ ÖZKOÇ’TAN SOYLU’YA SEZGİN BARAN KORKMAZ SORUSU

CHP’li Engin Özkoç, bütçe görüşmeleri sırasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik bir dizi soru yöneltti. Bakan Soylu’nun 4 Aralık 2020 tarihinde Sezgin Baran Korkmaz ile görüşüp görüşmediğini soran Özkoç,

“Sezgin Baran Korkmaz, ABD'de kara para akladıkları için tutuklanıyor. Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konuyor ve yurt dışına çıkışı yasaklanıyor. Şimdi soruyorum Sayın Bakan, eğer emniyet teşkilatının bu konuyla ilgili yeterli bilgiyi vermediyse bunlar bu mal varlıklarına neden el koydular? MASAK diyor ki raporunda, biz bunlardan önce onlara bir ara rapor göndermedik. Siz gerçekten Sezgin Baran Korkmaz ile 4 Aralık 2020’de görüştünüz mü? Görüştüyseniz ne konuştunuz? Sizinle görüştüğü günün ertesi günü Sezgin Baran Korkmaz elini kolunu sallayarak yurt dışına nasıl çıkıyor? Görüşmediyseniz o günün kamera kaydını paylaşır mısınız?” ifadelerine yer verdi.

‘SİZ GERÇEKTEN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EDİYOR MUSUNUZ?'

Engin Özkoç, Bakan Soylu’nun uyuşturucu ile mücadele konusunda yaptığı sunuma ilişkin de konuştu. “Siz gerçekten uyuşturucu ile mücadele ediyor musunuz” diye soran Özkoç, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“Birleşmiş Milletler’in 2021 uyuşturucu raporuna göre Türkiye dünyada en fazla uyuşturucu ele geçirilen ikinci ülke. Şimdi soruyorum: Bir ülkede uyuşturucu yüksek miktarda ele geçiliyorsa o ülkede uyuşturucu trafiği en üst seviyede olduğu için değil midir? Dünya uyuşturucu baronları neden Türkiye'yi yeni uyuşturucu rotası olarak belirlemişlerdir? Onlar için güvenli alan Türkiye midir? Bunu tek tek açıklayın Sayın Bakan.”

'İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ SAYIN EMNİYET MÜDÜRÜ?'

Özkoç, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın da kendisiyle ilgili soruşturma başlatacağına dikkat çekti, “Bu emri kimden aldınız” diye sordu.

Özkoç, “Sizin birinci göreviniz Türkiye Cumhuriyeti'nde emniyet teşkilatında suç işleyen kurumları soruşturmak ve araştırmaktı. Siz böyle ulvi bir görevde maaşınızı alıyor ve gurur duyacağınız bir görevi yapıyorken neden PTT'nin yönetim kuruluna gidip de 5 bin liraya tenezzül edip de oradan yönetim kurulu maaşı almayı içine sindirebildin. Bu PTT ile ilgili açılmış davalar var mıdır, vardır. Benim milletvekilim açmış, ihaleye fesat karıştırmayla, nitelikli dolandırıcılıkla ilgili Deniz Yavuzyılmaz 2 tane daha dava açmış. Hiç vicdanın acımıyor mu, Moralin bozulmuyor mu emniyet teşkilatını bu duruma düşürmekten. İstifa etmeyi düşünüyor musunuz sayın emniyet müdürü?” diye konuştu.

‘İÇİŞLERİ BAKANINA HESAP SORMAM ENGELLENİYOR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik Ankara’da gerçekleşen linç girişimine ilişkin de konuşan Özkoç, bunun sorumlusu olarak Soylu’yu gösterdi ve şunları söyledi:

“Siz Kılıçdaroğlu ile ilgili halkı kin ve nefret duygusuna teşvik ettiniz. Siz ana muhalefet liderinin linç edilmesi için elinizden geleni yaptınız. Siz genel başkan için, ‘düzenbaz’, ‘boğazına ne takacağız görecek’ ifadelerini kullandınız. Aynı ifadeleri gözünüzün içine bakarak ben kullanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti gerçek iktidarına kavuştuktan sonra sizi yargılamayan bu mahkemelerin yerine adil mahkemeler kurulduğunda size bu söylediğiniz söylerin aynısını buradan söylediğimi bir kere daha ifade ediyorum. Siz devletin güçlerini bize tehdit olarak kullanamazsınız. Benim konuşmam, İçişleri Bakanına hesap sormam engelleniyor. Kayıtlara geçsin istiyorum. Şu an konuşmam AKP’liler tarafından provoke ediliyor. Gerçekleri söylemem engelleniyor.”

KOMİSYONDA TARTIŞMA: DEMİREL’İN EŞİNİN İÇ ÇAMAŞIRINI SİYASET MALZEMESİ YAPTILAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine ve sorularına cevap verdi.

CHP’li Engin Özkoç’un “İçişleri Bakanı sorulara cevap veremedi, kaçtı” şeklindeki sosyal medya paylaşımına tepki gösteren Soylu, bu paylaşımın CHP’li ve HDP’li milletvekillerin nasıl bir tavırla bütçe görüşmelerine geldiklerinin yansıması olduğunu söyledi.

Soylu, “Bir hınç almak, bir rövanş almak, bir intikam almak üzere kurgulanmış bir mesai günüyle karşı karşıya kaldım. Artık yalan da değil bir cinnet hali olduğunu düşünüyorum” dedi.

Muhalefete yönelik, “Bizi öldürseler, bizi lime lime kıysalar, bizi boğsalar tatmin olmayacaklar” diyen Soylu, “Sizin bu sıralarınızda oturanlar rahmetli Menderes’e aynısını yaptılar. Sizin bu sıralarınızda oturanlar rahmetli Demirel’e aynısını yaptılar. Rahmetli Demirel’in eşinin iç çamaşırını Türkiye’nin siyaset malzemesi haline getirdiler. Aynısını Türkeş’e, Recep Tayyip Erdoğan’a yaptılar. Ben tarihsel gerçeklerden bahsediyorum” dedi.

Soylu’nun bu sözlerine muhalefet sıralarından tepki geldi. CHP’li Engin Özkoç, “Bir genel başkanının eşinin iç çamaşırını burada konuşamazsın. Ayıp, ayıp. Ölmüş bir insanın iç çamaşırdan burada bahsedemezsin” dedi. (HABER MERKEZİ)