Soyer'den Buca Cezaevi alanı açıklaması: Sahip çıkacağız

Yıkılan Buca Cezaevi alanının imara açılmasına karşı yapılan açıklamada konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Burası İzmir'in sarı öküzü ise ona sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB), İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu, yıkılan Buca Cezaevi arazisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imara açılmasına karşı basın açıklaması düzenledi. Cezaevi alanında düzenlenen açıklamada “Buca Cezaevi arazisi betona teslim olmasın Buca nefes alsın” yazılı pankart taşınarak, “Havama, suyuma toprağıma dokunma” , “Susma haykır temiz çevre haktır” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı. Açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

'MÜCADELE KAMUSAL ALANIMIZI KAZANANA KADAR DEVAM EDECEK'

Grup adına açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Aykut Akdemir, halkın ortak yararına açıkça aykırı olan imara açma işleminin iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Cezaevi alanının yeşil alan olması gerektiğini vurgulayan Akdemir, şunları kaydetti:

“Bu alanın olası bir afet anında kentlilerin güvenli bir şekilde sığınacağı bir toplanma alanına, beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes alacak rekreasyon alanına, insan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş Buca Cezaevi alanının geçmişiyle ilişki kurularak halkın ortak ihtiyacını karşılayacak yeni bir “Kültürpark Alanına dönüşmesi için İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2022/2696 Esası’na kayden açtığımız davaya en kısa sürede müdahil olmaya davet ediyoruz. Kentin ve kentlinin ortak yararına açıkça aykırı olan bu planların altına imza atan ya da bu karara sessiz kalan tüm karar vericilerin asli görevlerinin kendilerine bu yetkiyi veren kamunun ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermeleri gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu olarak ‘Buca Nefes Alsın’ diyerek başlattığımız mücadele, kamusal alanımızı kazanana kadar devam edecektir.”

'BU ALANI RANTA REVA GÖRENLERE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Tunç Soyer, dayanışma gösteren herkese teşekkür etti. Cezaevinin kaldırılması konusunda Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'a da teşekkür eden Soyer, “Burası cezaeviydi. Kamu arazisiydi. Bu kamu arazisi cezaevi gittikten sonra yine kamuya ait olarak kalmak zorunda. Kamu burada ticaret mi istiyor, sanayi mi istiyor ne istiyor? Kamu vicdanı burada yeşil alan istiyor. Zeytin, ağaç, yeşil istiyor. Dolayısıyla biz bunun sonuna kadar takipçisi ve savunucusu olmaya devam edeceğiz. Hiç kimse kamunun elinden burayı alıp ranta açamaz. Zehir gemisini nasıl İzmir'e reva gördülerse şimdi bu alanı ranta reva görenlere asla izin vermeyeceğiz. Burası İzmir'in sarı öküzü ise ona sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu araziyi vermeyeceğiz. Bu dayanışma sadece İzmir için değildir. Türkiye'nin her yerinde vatandaşlarımız bilsinler ki İzmir bu dayanışmayı gösteriyorsa onlar da gösterebilirler. Eğer kamu arazilerine birileri göz diktiyse hiç korkmasınlar dirensinler. Türkiye'ye İzmir'den şunu söylemek isterim; biz dayanışmamızı diri tuttukça hiçbir güç bu memleketin geleceğini elimizden alamayacak. Bu memleketin geleceği emekten, demokrasiden yana güçlerin elinde olmaya devam edecek” diye konuştu.

Açıklamanın ardından alana zeytin ağaçları dikildi. (DUVAR)