Sosyalistler, halkçı belediyecilik mirasının peşinde

Sosyalist güçler, halkçı belediyeciliğin mirası olan yerlerde nasıl bir politika izliyor? Yerel seçim çalışmaları için iktidar ve muhalefet partilerinin de gündeminde olan yerelde son durum ne?

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DUVAR - Türkiye seçim hattına girdikçe sol sosyalist güçlerin 31 Mart için halkçı belediyecilikte önemli deneyimlerinin oldukları yerlerde alacakları tavır da merakla bekleniyor. DEM Parti, Emek Partisi, Halkevi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, SOL Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve birçok devrimci kurumun seçimlerdeki tutumu ve ittifak görüşmeleri yanıt bekleyen sorular arasında yer alıyor.

Fındıklı, Hopa, Kemalpaşa, Dersim, Defne… Birçok direnişe tanıklık etmiş muhalif tutumunu hiç bırakmamış, daha adil bir yaşam için köklü mücadelelerin verildiği bu yerlerde muhalefet gücünü hep korudu denilebilir.

Peki yaklaşan yerel seçimler için sol sosyalist güçler buralarda ne planlıyor? İttifak mı gerçekleşecek ya da güçler ortak bir aday etrafında mı bir araya gelecek? 

ESP Fındıklı İl Örgütü'nde Turgay Köse

FINDIKLI’DA SOSYALİST CEPHE İTTİFAK ARAYIŞINDA

Rize Fındıklı’da henüz belirlenmiş bir aday yok ama beraberlik noktasında bir adım ve arayış söz konusu. EMEK Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Patisi, DEM Parti, SOL Parti, Halkevleri ve kentin ileri gelen muhalifleri görüşmelerin motor gücünü oluşturuyor. Ezilenlerin Sosyalist Partisi Fındıklı İl Örgütü’den Turgay Köse, ete kemiğe bürünmüş bir vaziyetin henüz olmadığını ama görüşmelerin devam ettiğini ifade ediyor.

Köse, “Sosyalist güçlerin, emekçi sol güçlerin bir araya gelip ortak hareket etmesi konusunda girişimlerimiz var. Aynı zamanda şöyle bir tartışma da var: İl genel meclisi üzerinden mi birleşelim yoksa toptan bir ittifak mı yapalım? Fındıklı için herkesin katılımıyla bir güç birliği oluşturmaya çalışıyoruz" diyor. 

DEM Parti Artvin İl Eşbaşkanı Recep Demirci

DEM'DEN CHP’NİN ARDANUÇ VE KEMALPAŞA’DAKİ ADAY ADAYLARINA YEŞİL IŞIK

Fındıklı, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi... Erdoğan da Rize için bütün ilçeleri istediğini belirtti. AK Parti'nin burada çok ciddi bir kampanya yürüteceği bu sözle açıklanmış oldu. Fakat geçtiğimiz seçimlerde iktidar partisinin Fındıklı'da üç bakanla yürüttüğü kampanyaya rağmen CHP'li Ercüment Çervatoğlu seçimi yüzde 62 oy oranı ile kazanmıştı. DEM Parti PM Üyesi, Artvin İl Eşbaşkanı Recep Demirci, Fındıklı'da seçimi yine muhalefetin kazanacağını öngörüyor.

Recep Demirci, Artvin, Hopa, Kemalpaşa ve Ardanuç'a dair gelişmeleri ise şöyle aktarıyor: "Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde, sol sosyalist anlayışlar, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve bağımsız insanlar birlikte çalışmalar, toplantılar yürütüyorlar. Biz de kısmen içerisindeyiz bu çalışmaların. Ardanuç’ta mimar bir kadın arkadaşımız ve Kemalpaşa’da yine bir kadın arkadaşımız CHP’den aday adayı. Kendilerine olumlu bakıyoruz. Ayrıca Artvin'in diğer bazı ilçelerinde CHP örgütlerinin kendilerinin desteklenmesi ile ilgili bizden net talepleri olmakla birlikte bir kısım görüşmeler oldu ama bunla ilgili net cevap vermiş değiliz."

Ekolojiyi, kadını, gençliği önceleyen, bu kesimlerin yönetimde yer almasını düşünen ve kendileriyle açık fotoğraf verecek muhalefet güçleriyle birlikte olacaklarını ifade eden Demirci, sol sosyalistlerin yürüttüğü çalışmalara da kısmen katıldıklarını belirtiyor. Demirci, sosyalist güçlerle beraber olmayı önemsediklerini söyleyerek seçim hazırlıklarına dair şunları paylaşıyor:

"Anlaşmazlık çıkabilir, ayrı ayrı aday çıkarılabilir ya da bazı siyasi çevreler aday çıkarmayabilir. Muhalefet güçleriyle de anlaşamayabiliriz. Buna binaen tek başımıza bütün ilçelerde aday çıkarmak için de hazırlık yapıyoruz."

Hopa Halkevi’nden Kamil Ustabaş

ARTVİN’DE ÜÇ UMUT

Artvin Hopa ve Kemalpaşa'da sol sosyalist güçler arasında görüşmeler sürüyor. Hopa ve Kemalpaşa'daki sosyalistler ortak bir aday çıkmasa da yerel seçimlerde beraber hareket etmek, sosyalist, devrimci, bağımsız bir çizgi örgütlemek istiyorlar.

Halkevleri, SOL Parti, Umut-Sen, TİP, ESP, EMEK Partisi, sendikalar ve halk inisiyatiflerinin yer aldığı görüşmeler için Hopa Halkevi’nden Kamil Ustabaş, sosyalist güçlerin yereldeki şirketleşmiş belediyecilik anlayışının karşısında başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterebilecek çalışmalar yürüteceklerini ifade ediyor.

Ustabaş, şunları söylüyor: "Burada bütün sosyalistler, toplumsal muhalefetin temsilcileri, şehrin dinamikleri, kadınları, gençler yani büyük bir çeper oluşturarak eğer sürece müdahale edebilirsek buradan seçimlerin sonrasında da kazanalım veya kazanmayalım Hopa açısından başka bir şeyin oluşacağını düşünüyoruz. Fikri Sönmez'in doğrudan demokratik, halkçı, yerele ait; sözün, yetkinin, kararın bu şehre ait olacağı bir belediyecilik anlayışı üzerinden bu iki sağdan ve soldan gelen neoliberal anlayışın karşısında başka bir şeyi örgütleyecek gücümüzü göstereceğiz." 

SOSYALİSTLER DERSİM’DE İTTİFAKI ZORLUYOR

Dersim'de geçtiğimiz birçok yerel seçim döneminde parçalı bir ittifak oluşmuş ve seçim çalışmaları gerilimli bir atmosferde gerçekleşmişti. Bu seçimlerde ise tüm siyasetlerin ittifak çalışmalarını önemsediği en belirgin gelişme olarak duruyor. Geçmiş deneyimlerin aksine kamuoyuna yapılacak olumlu ya da olumsuz tüm açıklamaların dikkatle ele alındığını ifade eden Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu, Dersim’de EMEP ve DEM'in içerisinde yer aldığı bir ittifakın kendisi yapılırsa, AK Parti'nin elinde olan Mazgirt, CHP'nin elindeki Ovacık, Hozat, Pülümür, Pertek ve Nazımiye'nin alınabileceğini ifade ediyor.

"Şu an itibariyle hiçbir kurum kendi adaylarını açıklamadı. Bu durum ittifak görüşmelerinin devam ediyor olmasından kaynaklanıyor" diyen Kayaoğlu, batıda Sosyalist Belediyeler Birliği’ni, Kürt belediyeleri ile de Demokratik Belediyeler Birliği'ni oluşturma ve dayanışma içinde beraber çalışma amaçlarının olduğunu belirtiyor.

Dersim dışında siyasetlerin seçim çalışmalarına Erzincan Mollaköy ve Çağlayan, Ardahan Damal, Hanak ve Göle'de devam ettiğini belirten Kayaoğlu "Buralarda kurumumuza doğrudan aday adaylığı başvuruları var. Bulunduğumuz her yerde ittifak ve dayanışma ile hareket etmeyi öncelikli tutuyoruz" diyor.

'DEFNE'DE ÇALIŞTAYIN ÇIKARACAĞI ADAY, SOSYALISTLERİN ORTAK ADAYI OLACAK'

Bir diğer önemli yer ise Hatay'da yer alan Defne. Defne geçmişten bu yana devrimci geleneğin güçlü olduğu bir ilçe. 6 Şubat depremleri sonrası sosyalist güçler burada aralıksız iyileşme çalışmalarında yer aldı. Halkevleri, TİP, Toplumsal Özgürlük Partisi, Kaldıraç, DEM Parti, Sosyalist Meclisler Federasyonu, EMEK Partisi ve SOL Parti ile kentteki bir dizi yerel inisiyatif ve isim birlikte “Defne Biziz, Biz Defne’yiz” adıyla geçtiğimiz kasım ayınsa bir çalıştay düzenlemişti. Çalıştayın yerel seçimler için açıklayacağı ismin sosyalistlerin ortak adayı olacağı belirtiliyor.

Hatay Samandağ’da henüz netleşmiş bir gelişme olmasa da sol sosyalist güçlerin ilçe için bir araya gelip görüşmeler yaptığı biliniyor.