Sosyal mesafeye 'sarımsak kriteri': Ağız kokusunu alınca kaçın

İngiliz virolog Dr. Julian Tang: Korona virüsü yüzeylerden çok solunum yoluyla bulaşıyor. Arkadaşınızın yemeğini koklayabiliyorsanız, nefesindeki olası virüsü de içinize çekiyorsunuz demektir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19'un yayılmasında artık yüzeylerden çok solunum yoluyla bulaşa odaklanılırken, İngiltere'nin önde gelen virologlarından Dr. Julian Tang bulaşın ve sosyal mesafe kriterlerinin daha iyi anlaşılması için 'sarımsak nefesi' kavramının kullanılabileceğini söyledi. Tang, "Eğer arkadaşınızın öğle yemeğini koklayabiliyorsanız, o zaman o havayı ve barındırdığı olası virüsü de içinize çekiyorsunuz demektir" dedi.

'SARIMSAK NEFESİ MESAFESİ'NE DİKKAT EDİN

Britanya Tıp Dergisi'nde (British Medical Journal) yayımladığı yeni makalesinde hükümetlere ve sağlık yetkililerine 'çabaları yüzeyden çok hava yoluyla bulaşa odaklandırma' çağrısı yapan Julian Tang, bu sabah Sky News kanalında katıldığı programda şunları söyledi: "Bu virüsün asıl yayılması, sohbet mesafesi -yaklaşık bir metre- üzerinden gerçekleşiyor. Bir arkadaşınızla sohbet ettiğinizde veya onu dinlerken aynı havayı soluduğunuzda buna sarımsak nefesi mesafesi deriz. Dolayısıyla eğer arkadaşınızın öğle yemeğini koklayabiliyorsanız, o zaman o havayı ve barındırdığı olası virüsü de içinize çekiyorsunuz demektir."

İÇ MEKANLARDA HAVALANDIRMA UYARISI

Maske takmanın ve sosyal mesafenin bu nedenle önemli olduğunu söyleyen Tang, iç mekanlarda havalandırmaların da bu açıdan gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Tang yeni yayımlanan çalışmasında, virüsün yüzeylerden yayılma riskinin solunum yoluyla bulaştan daha düşük olduğunu vurguluyor. İngiliz virolog, insanların günlük hayatlarındaki sohbet mesafesindeyse bir kişiden gelen ve virüs içeren damlacıkların, diğer kişinin göz, burun deliği veya dudaklarına düşerek hastalığın bulaşmasına yol açabileceğini söylüyor.

ABD'DE DE KILAVUZ GÜNCELLENDİ

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de geçtiğimiz hafta Covid-19'a karşı önlemlerle ilgili kılavuzunu güncelleyerek, korona virüsünün yüzey veya nesnelerden bulaşma riskinin düşük olduğunu kaydetmişti. Kılavuzda, Covid-19'un yayılmasında enfekte olmuş bir kişiyle doğrudan temas veya hava yoluyla bulaşın birincil neden olduğunun altı çizilip "İnsanların, kontamine yüzeyler veya nesnelerle temas yoluyla enfekte olması mümkün ancak riskin genel olarak düşük olduğu tahmin ediliyor" denilmişti. (DIŞ HABERLER)