Sosyal medyada viral olan tsunami videosu 'sahte' çıktı

Tonga'daki volkan patlaması sonrası dünya çapında sosyal medyada viral olan 'tsunami yaklaşırken ağaç yumruklayan adam' görüntüsü eski çıktı. Video, geçtiğimiz yıl Endonezya'da çekilmiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pasifik'teki Tonga'da dün denizaltında yaşanan volkan patlaması sonrası tsunami uyarısı yapılmasının ardından sosyal medyada viral olan bir görüntünün eski olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de de yaygın şekilde paylaşılan ve bir kişinin tsunami yaklaşırken bir muz ağacını yumrukladığı görüntü, volkan patlaması sırasında çekilmek bir yana, YouTube'a geçen yıl yüklenmiş.

Söz konusu görüntüde, bir kişinin bir kıyıda bir ağacı yumrukladığı, dalgalar vurduğunda da çekim yapan üç arkadaşıyla birlikte kaçtığı görülüyor. Bu görüntü, volkan patlamasının ardından sosyal medyada viral olurken, birçokları 'tsunami yaklaşırken ağaç yumruklayan adam'la dalga geçti.

Ancak işin aslı farklı. Zira söz konusu görüntüler, Endonezya'da gelgit akıntısı ile nehir akıntısının buluşması esnasında oluşan ve 'Bono dalgaları' adı verilen doğa olayı sırasında çekilip YouTube'a 6 Aralık 2021'de yüklendi. Görüntü, 'Bono dalgaları'nda sörf yapan kişilerin ve genel olarak yerel halkın bu dalgalar sırasında yaşadıklarının belgelendiği MEMBAYANG TV isimli YouTube kanalında yayımlandı. (DIŞ HABERLER)