Sosyal medya fenomeni haline gelen dünyanın en büyük buzulu A68 yok oldu

2017'de Antarktika'dan koptuğunda her hareketi sosyal medyada izlenen ve dünyanın bilinen en büyük buzulu sayılan A68'in, artık takip etmeye değmeyecek küçüklükte parçalara ayrıldığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antarktika'da 2017 yılında kopan ve rotasının uydularla görüntülenebilmesi sayesinde bir sosyal medya fenomenine dönüşen trilyon ton ağırlığındaki 'A68' isimli buzulun yok olduğu açıklandı. ABD Ulusal Buz Merkezi, bir zamanlar dünyanın en büyüğü olan A68'in artık takip etmeye değmeyecek küçüklükte parçalara ayrıldığını duyurdu.

PENGUEN ADASINA DOĞRU GİDERKEN SOSYAL MEDYADA 'ÜNLENMİŞTİ'

A68, Antarktika'dan ilk koptuğu 2017 yılında yaklaşık 6 bin kilometre kare büyüklüğündeydi. Küçük bir ülke büyüklüğünde olan buzul, Antarktika'da Larson C Buz Tabakası'ndan koptuktan sonra yaklaşık bir yıl çok az hareket etmişti. Ancak sonrasında, sert akıntı ve rüzgarla giderek daha hızlı sürüklenerek kuzeye, penguen adası olarak bilinen ve İngiltere'ye ait olan Güney Georgia'ya doğru ilerlemeye başlamıştı.

Bu küçük adanın çevresi birçok büyük buzulun karaya oturup zamanla eridiği bir yer olarak bilinse de, A68 buradan bir şekilde kurtulmuştu. A68'in Atlantik Okyanusu'nda dalgalar, daha sıcak su ve yüksek ısı karşısında eridiği ve nihayetinde giderek daha küçük parçalara ayrılıp dağıldığı açıklandı.

HER AYRINTISI PAYLAŞILMIŞTI

İngiltere'deki Swansea Üniversitesi'nden Adrian Luckman, A68'in çok ince olduğunu ve Antarktika'dan koptuktan sonra bu kadar uzun süre hayatta kalmasının başlı başına şaşırtıcı olduğunu söyleyerek, "Bu şey okyanusta hareket ederken son derece esnek ve kırılgandı. O şekilde yıllarca devam etti. Ama nihayetinde önce dört-beş parçaya ayrıldı, sonra onlar da kırıldı" dedi. 

A68, sosyal medyada 'yıldız' olan ilk buzul olarak da hatırlanacak. Zira Güney Georgia adasına yaklaşmakta olduğu dönemde dünya çapında binlerce kişi buzulun uydu görüntülerini paylaşmıştı. A68, karaya oturması halinde adadaki çok sayıda penguenin hayatının tehlikeye girme ihtimali nedeniyle çok yakından takip edilmişti, hareketlerinin her ayrıntısı paylaşılıp analiz edilmişti.

ROBOTLARIN ARAŞTIRMA SONUÇLARI MERAK EDİLİYOR

A68'in yok olmadan önceki yolculuğu sırasında robotlarla yapılan araştırmaların, buzulların çevrelerindeki ortamı nasıl etkilediği konusunda yeni bilgiler ortaya çıkarması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)