Sosyal medya, Biden'ın yemin töreninde şiir okuyan Amanda Gorman'ı konuşuyor: 'Ataları köle olan sıska siyah kız'

22 yaşındaki şair Amanda Gorman, ABD Başkanı Joe Biden'ın yemin töreninde okuduğu şiirle viral oldu. Kendisini 'ataları köle olan sıska bir siyah kız' olarak niteleyen Gorman, şiirinde "... demokrasi dönemsel olarak ertelenebilse de, hiçbir zaman kalıcı olarak yenilgiye uğratılamaz. Arkamızda, bize bırakılandan daha iyi bir ülke bırakalım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın yemin töreninde en ilgi çekici anlardan biri, 22 yaşındaki şair Amanda Gorman'ın şiir okuması oldu. Gorman, 'Tırmandığımız Tepe' isimli şiiriyle büyük alkış alırken, sosyal medyada viral oldu.

'ULUSUMUZU PAYLAŞMAK YERİNE PARAMPARÇA EDECEK GÜÇ...'

Bir ABD başkanının yemin töreninde şiir okuyan en genç şair olarak tarihe geçen Gorman, beş dakikalık şiirinde ABD'ye birlik çağrısı yaptı. "Gün geldiğinde bu hiç bitmeyen gölgede, kendimize ışığı nerede bulacağımızı sorarız" diyen Gorman, Donald Trump'ın destekçilerinin Kongre baskınını da şu dizelerle eleştirdi: "Ulusumuzu paylaşmak yerine paramparça edecek, demokrasiyi ertelemek anlamına gelse de ülkemizi yok edecek bir güç gördük... Ve bu girişim neredeyse başarılı oldu. Fakat demokrasi dönemsel olarak ertelenebilse de, hiçbir zaman kalıcı olarak yenilgiye uğratılamaz. Arkamızda, bize bırakılandan daha iyi bir ülke bırakalım."  

'BİRLİK MESAJI VERMEK İSTİYORUM'

Şiirinde kendisini 'ataları köleler olan sıska bir siyah kız' olarak niteleyen Gorman, 2017'de ABD'nin en genç şairi olarak ödül almıştı. Yemin töreni öncesinde BBC News'a yaptığı açıklamadaysa, şiirinde birlik, işbirliği ve birliktelik mesajı vermek istediğini söylemiş, "ABD'de geleceğe dair yeni bir dönem başladığına inanıyorum" demişti.

İLK DUYDUĞUNDA HEM HEYECANLANDI, HEM KORKTU

Gorman, geçtiğimiz günlerde New York Times ile yaptığı söyleşide de, yemin töreninde şiir okumak için davet edildiğini duyduğunda 'sevinçten dans ettiğini' söylemiş, 'heyecan, mutlululuk, onur ve tevazu gibi hislerin yanı sıra büyük bir korku da yaşadığını' saklamamıştı. Gorman bu söyleşide de, okuyacağı şiirde sözcüklerini "Ülkemizin hâlâ biraraya gelebielceği ve iyileşebileceği bir yolu tasavvur etmek için kullanmak istediğini" belirtmişti.

1998'de Los Angeles'ta doğan Gorman, çocukken konuşma güçlüğü çektiğini açıklamış, bu sayede olmak istediği 'hikaye anlatıcıya' dönüştüğünü söylemişti. Gorman ilk kitabını 2015'te yayımlamıştı.

Gorman, Biden'ın yemin töreninde şiir okuyarak geçmişte Amerikan başkanlarının yemin törenlerinde şiirlerini okuyan Robert Frost, Maya Angelou ve Elizabeth Alexander gibi şairlerin de arasına katılmış oldu. ABD'de daha önceden John F. Kennedy, Bill Clinton ve Barack Obama'nın yemin törenlerinde de şairler şiir okumuştu. (DIŞ HABERLER)