Somalı madenciler tazminat haberine sevinemedi

TKİ 888 madenci için 30 milyon liralık bütçe ayırdı. Ancak Ali Faik, İdris Sarıkaya ve Ali Kandemir kapsam dışı bırakılmak isteniyor. Madenciler, herkesin hakkının ödenmesini talep ediyor.

TKİ madencilerin tazminatları için 30 milyon liralık bütçe ayırdı
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Uyar Madencilik mağduru 888 madenci yıllarca tazminat mücadelesi verdi. Mahkeme tarafından haklı bulundular, işverenin tazminat ödemesine hükmedildi. Biri 19, bir başkası 15, diğerleri 8 yıl hakkını alamadı....

12 Ekim 2020'den bugüne yaklaşık 20 kere Ankara'ya gittiler, sonuç çıkmadı. Hükümet yetkilileri verdiği sözü unuttu. Son olarak trafik kazasında yoldaşlarını kaybeden madencilerin hak mücadelesi sonuç verdi. Türkiye Kömür İşletmeleri'nde bugün yapılan toplantıda, 30 milyon liralık bir bütçe ayrıldığı ve hakların ödeneceği açıklandı. Ancak Ali Faik, İdris Sarıkaya ve Ali Kandemir kapsam dışı bırakılmak isteniyor.

MADENCİLER KAYBETTİKLERİ ARKADAŞLARININ YASINI TUTUYOR

Yıllarca tazminat hakları için mücadele eden madencilere hükumet yetkilileri tarafından verilen sözün yerine getirilmemesi üzerine 4 Temmuz'da tekrar Ankara'ya gidilmişti. Yürütülen müzakere sürecinin ardından sorunun nihayete erdirileceği açıklanmıştı. Maden kazalarından sağ yahut yaralı kurtulan madenciler, trafik kazasında kaybettikleri iki arkadaşlarının yasını tutuyor. Mahkeme tarafından tazminat ödemeye hükmedilen işverenin gasp ettiği hak uğruna iki madencinin ölmesi, madencilerde öfkeye neden olmuş, haklarını almadan asla geri adım atmayacaklarını dile getirmişlerdi.

TKİ: MADENCİLERE 30 MİLYON LİRALIK BÜTÇE AYRILDI

4 Temmuz'da Ankara'ya gidilmesinin bir nedeni de Meclis kapanmadan çıkarılacak torba kanunda tazminatlara ilişkin maddenin de yer almasıydı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, torba kanunda madencilerin sorununu çözecek madde için verdikleri teklifin reddedildiğini sosyal medyadan duyurarak, mücadele etmeye devam edeceğini belirtmişti. Beklenen torba kanunda tazminatların ödenmesine ilişkin tek bir satır yer almadı. Ancak Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan bir heyet bugün Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü ile Ankara'da bir toplantı gerçekleştirdi. Tazminatların ödenmesi için TKİ'nin görevlendirildiğini anlatan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, TKİ'nin daveti üzerine toplantının gerçekleştiğini söyledi. TKİ yaptığı çalışmada madencilerin hakkını ödemek için 30 milyon liralık bütçe ayrıldığını heyete bildirdi.

ALİ FAİK, İDRİS VE ALİ KANDEMİR KAPSAM DIŞINA ÇIKARILMAK İSTENİYOR

TKİ Genel Müdürü, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödeneceğini madencilere söyledi. Mücadelenin kişisel hikayeleriyle sembolü haline gelen Ali Faik, İdris Sarıkaya ve Ali Kandemir'in çabasıyla daha evvel 3 bin 856 işçiye yasa çıkartılarak tazminatları ödenmişti. Aksu, daha önce yasada kapsam dışı kalan üç ismin bugün bütün madencilerin kırmızısı çizgisi olduğunu söyleyerek, hakların tamamı ödenmeden soruna çözülmüş gözüyle bakmayacaklarını belirtti: 

Başaran Aksu

"Şimdi de Ali Faik, İdris ve Ali Kandemir kapsam dışı bırakılmaya çalışılıyor. Bunun nedenini anlayamıyoruz. Arkadaşlarımız tekrar tekrar cezalandırılıyor. Cenazelerden sonra Enerji Bakanı aileleri arayıp özür dilediğinde de sorunu tamamıyla çözeceğini söylemişti. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da aynı cümleleri kurmuştu. Biz kökten çözüm istiyoruz. Çok büyük yas ve acı içindeyiz. Soma'ya ait kanayan bu yara bir an önce çözülsün istiyoruz. Arkadaşlarımız kapsam dışına itilirse, bir zafer ya da kazanım ilan etmeyeceğiz. Bunun içinde çalışıyoruz. Bayram sonrası görüşmeler olacak."