Somalı madenciler 21 Haziran'da Ankara'ya yürüyor

Somalı madenciler, tazminatların ödenmemesi üzerine 21 Haziran'da Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu. Yürüyüş öncesi bir heyet, Ankara'da görüşme gerçekleştirecek.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

MANİSA - Somalı madenciler alamadıkları tazminat hakları için Ankara yürüyüşü öncesinde son kez bir araya geldi. Cengiz Topel Meydanı'nda toplanan madenciler, baretlerini yere vurarak verilen sözlerin yerine getirilmemesini protesto etti.

Uyar Maden mağduru olduklarını belirten işçiler, alacakları tazminat için verilen sözün TBMM tatile girmeden yasalaştırılmasını talep ediyor. Alanda yapılan açıklamalar sonrası, Bağımsız Maden İş'in sendikası binasına geçen madenciler, toplantıdan sonra 21 Haziran'da Ankara'ya yürüyeceklerini açıkladı.

‘TAZMİNATLARIN ÖDENMESİ İÇİN ADIM ATILMIYOR’

Yıllarca Uyar Maden’den tazminatlarını talep eden işçiler, 'sabırlarının taştığını' belirtti. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, meydanda yaptığı açıklamada, "İşçi hakları için başlattığımız Ankara yürüyüşü için bize 'Ankara'ya gelmeyin. Biz sizin hakkınızı en iyi şekilde teslim edeceğiz' denildi" diye konuştu. Verilen söze istinaden, sabırla 15 Ocak'tan itibaren beklediklerini vurgulayan Çetin, tazminatların ödenmesi için hiç adım atılmadığını söyledi. Çetin, "Biz açlıktan ölmektense yiğitçe savaşarak ölmek istiyoruz" diyerek yetkililere tepkisini gösterdi.

MADENCİLERDEN SARI SENDİKALARA TEPKİ

Madenciler, "sarı sendikalara" tepki gösterdi. 27 bin işçiden aidat alan sendikalar olduğuna dikkat çeken Çetin, ayda 5,5 milyon lira toplandığını vurguladı. “Sendika fabrika işletmez, gider kalemi sınırlı” diyen Çetin, "Sarı sendika ayda 5,5 milyon lirayı nereye harcıyor?" diye sorarak, bu aidatların hesabının işçilere verilmesi gerektiğini söyledi. 21 Haziran'da planlanan yürüyüş öncesinde, 7 Haziran'da madencilerden oluşan bir heyet, Ankara'da görüşme gerçekleştirecek. Madenciler yürüyüş kararı sonrası "Yürüyüşümüz tazminatlar cebimize girene kadar sürecek" ifadelerini kullandı.