Maden işçilerine İstanbul'dan destek

Talepleri için başlattıkları Ankara yürüyüşü engellenen maden işçilerine bugün İstanbul Unkapanı'ndaki SGK İl Müdürlüğü önünden yapılan açıklama ile destek verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Soma’da tazminatları, Ermenek'te ücretleri ödenmediği için Ankara yürüyüşü başlatan maden işçilerine İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'ndan (İİŞSP) destek geldi. 

Bugün platform tarafından yapılan eylemde işçilerin yürüyüşünün engellenmesi protesto edildi. İİŞSP Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna'nın yaptığı açıklamadan başlıklar şöyle:

İŞÇİ DÜŞMANLIĞI YAPILDI: İktidardan cesaret alan patronlar, işçilerin yerin metrelerce altında, gün yüzü görmeden çalışarak hak ettikleri ücretleri ödemiyor. Hemen her gün emek karşıtı bir karara imza atan iktidar, bu kez de Soma ve Ermenekli maden işçilerinin Ankara’ya yürüyüşüne engel oldu. Ödenmeyen hakları ve en insani talepleri için yürümek isteyen maden işçilerine hükümetin yanıtı, kolluk kuvvetlerini kullanarak gaz ve plastik mermi ile saldırmak oldu. Jandarma ve polis, haklarını aramak için yola çıkan maden işçilerini ve ailelerini yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak, bu işçi düşmanı ve insanlık dışı tutumu şiddetle kınıyoruz.

17 GREV YASAKLANDI: Ülkemizde uzun zamandır işyerlerinde, fabrikalarda irili ufaklı direnişler ve mücadeleler gerçekleşmektedir. İşçiler uğradıkları hak gasplarına karşı yasal hakları olan grev hakkını kullanmak istiyor. Geçtiğimiz hafta toplu iş sözleşmesi sürecindeki Petrol-İş sendikası üyesi işçiler grev hakkını kullanmak istedi fakat grev “milli güvenliği tehdit” gerekçesiyle yasaklandı. Bu yasakla birlikte AKP hükümetleri döneminde toplam 17 grev yasaklanmış oldu. Son 18 yılda 200 bin civarında işçinin grev hakkı engellendi.

SALGIN FIRSATA ÇEVRİLMEYE ÇALIŞILIYOR: İktidar, pandemi sürecinin en başından beri, işçi ve emekçilerin sağlığını ve haklarını koruyacak hiçbir adım atmadı. Milyonlarca işçi ve emekçi, ücretsiz izin uygulaması ve kısa çalışma ödeneği ile sefalete mahkum edildi, edilmeye devam ediyor. İktidar ve arkasındaki sermaye güçleri, salgını fırsata çevirmeye devam ediyor. İşçilerin hak arama mücadeleleri, yürüyüşleri ve direnişleri, koronavirüs bahane edilerek engelleniyor.

BÜYÜK MADENCİ YÜRÜYÜŞÜNÜ HATIRLATIYORUZ: İşçi ve emekçiler, en ufak bir hak arayışına geçtiğinde yasaklarla karşı karşıya kalıyor. Kolluk kuvvetlerini kendilerine kalkan olarak kullanan sermaye sahipleri, işçilerin hak ve adalet taleplerini baskı ve zor ile bastırmaya çalışıyor. “Bizimle birlikte grev denilen olaylar ortadan kalktı, grevsiz bir toplum meydana getirdik” diyebilen Cumhurbaşkanına ve hükümetine Büyük Madenci Yürüyüşü’nü hatırlatıyoruz. Hem ekonomik ve sosyal hem de çalışma koşulları bakımından ölüm kalım savaşı veren maden işçisi, hakkını almaya muktedir olduğunu bir kez daha gösterecektir. Birleşik ve ortak bir mücadele ile insanca çalışma ve insanca yaşama koşullarına sahip olabileceğimizi çok iyi biliyoruz. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak Somalı, Ermenekli maden işçilerinin yanındayız, onurlu mücadeleleri mücadelemizdir. Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın sınıf dayanışması! (HABER MERKEZİ)