Soma Katliamı’nın 7. yılında ortak talep adalet

Soma Maden Katliamı’nın 7. yıldönümünde yapılan açıklamalarda yargı sürecindeki adaletsizlik vurgulanırken iktidarın sermayeden yana tutumu eleştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding bünyesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende vardiya değişimi sırasında çıkan yangın ve su baskını sonucu 301 madencinin yaşamını yitirdi. Soma Katlimanı’nın 7. yıldönümü nedeniyle pek çok kişi ve kurum açıklamalarda bulundu.

‘MADEN SAHİPLERİ KORUNDU, KOLLANDI’

Hayatını kaybeden madenci ailelerinin adalet arayışının hala devam ettiğini belirten Emek Partisi (EMEP), adalet talebinde bulundu. "Ancak göz göre göre gerçekleşen bu toplu iş cinayetine rağmen iktidarın tutumu açıkça Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yana oldu. Maden sahipleri korundu, kollandı. Yetmedi mahkemelerde yargıçlar, hakimler değiştirildi. Maden patronları duruşmalarda madenci ailelerini tehdit etmekten çekinmedi" denilen açıklamada iktidarın da sermayeden yana tutum sergilendiği belirtildi. "Bir tek tutuklunun dahi kalmadığı Soma Katliamı davası, unutturulmak ve gözlerden kaçırılmak isteniyor. Bu vahim gidişat korunaklı villalarında sefa süren patronlara cesaret veriyor. Buradan cesaret alanlar madencileri yerin altında gazdan, dumandan, koronadan ölmek ile yerin üstünde açlıktan ölmek arasında bir tercihe zorluyor” ifadeleri yer alarak Soma’nın hesabı sorulmadığı için işçilerin ölmeye devam ettiği dile getirildi.

‘BU SİSTEMDEN İNSAN HAYATINA SAYGI BEKLENEBİLİR Mİ?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da yayınladığı mesajda adalet vurgusu yaptı. Aradan geçen yıllara rağmen adaletin yerine gelmediği gibi bir de suçluların neredeyse ödüllendirildiğini belirten Ağbaba, şunları söyledi: “Bir katliamı basit bir suça dönüştürmek için ellerinden geleni yaptılar. Facianın dosyasını inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2020 yılının ekim ayında verdiği kendi kararını 2021 Şubat ayında bozdu. 12. Ceza Dairesi üyelerinin değişmesinin ardından tutuklu kalan dört sanık da tahliye edildi. 7 bin 500 yıl hapsi istenen madenin sahibi kurtarılmak istendi. Daha önce ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan sanıklar, ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan yargılanıyorlar. Mahkeme, davayı 24 Mayıs 2021 Pazartesi gününe erteledi. 301 emekçi göz göre göre hayatını kaybetmiş. Yedi yıldır suçluları cezalandırmayı bile becerememiş bir sistemden insan hayatına saygı beklenebilir mi?”

‘SORUMLULAR HAK ETTİĞİ ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI’

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve İSİG Daire Başkanı Seyit Aslan, yargı sürecindeki adaletsizliklere değindi. “Demokrasi isteyenlerin, basın özgürlüğüne sahip çıkanların, yaşamı savunanların, barış talep edenlerin, iktidarı eleştirenlerin hapishanelere doldurulduğu bir ülkede, 301 kişiyi göz göre göre ölüme yollayanların serbest olması, ülkenin hukuk düzeninin gömüldüğü karanlığı bize gösteriyor” diyen Aslan, düzenin hukuki, politik, ekonomik ve ahlaki olarak çöktüğüne dikkat çekti. DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak da yaptığı açıklamada “İşçi ailelerinin, çocuklarının, eşlerinin kaçıncı yaslı bayramıdır bu bayram?” diye sordu. “Hakimi değişen, avukatı tutuklanan, ölen madencilerin hesabını soranlara atılan tekmelerin sorumluları aynı sınıftandır” ifadelerini kullanan Ozak, adalet duygusunun güçlendirilmesi için sorumluların hak ettiği cezalarını alması gerektiğini vurguladı.

‘301 MADENCİNİN ACISINA ADALETSİZLİK DUYGUSU EKLENDİ’

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik imzasıyla yayımlanan açıklamada, "Aradan geçen yedi yılda, faciada kaybettiğimiz 301 madencinin acısı üzerine, yaşanan adalet faciasının yarattığı haksızlık duygusu eklenmiştir" denildi. Yargı sürecinde adalet duygusunun zedelendiği hatırlatılarak şu cümleler yer aldı: "Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, yargı ne karar verirse versin, bizler, 301 madencinin ölümünü, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu, madenci şirketin açgözlü sahiplerini ve faciaya sebep olan kişileri asla unutmayacağız" (HABER MERKEZİ)