Sokak ortasında polislerce darp edilen Rana Batı için 9 yıl 4 ay hapis cezası istendi

İstanbul Kadıköy'de maske tartışması sırasında polislerce darp edilen Rana Batı için 9 yıl 4 ay hapis cezası istemiyle dava açıldı. Polis memurları hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kadıköy'de 19 Ağustos günü maske takmadığı iddia edilen 20 yaşındaki Rana Batı (20) maske denetimi yapan polislerle tartışmıştı. Polislerce darp edilen Rana Batı ve arkadaşı Zeynep K. gözaltına alınmıştı. O anlar Batı'nın arkadaşı Zeynep K. tarafından bir cep telefonuyla kaydedilmişti. 

Batı ve Zeynep K. hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede Rana Batı için 9 yıl 4 aya, Zeynep K. için 4 yıl 1 aya kadar hapis istendi. 

POLİS ZOR KULLANMA SINIRLARI İÇİNDE HAREKET ETMİŞ

iddianamede, polis memurları O.N.M. ile B.S'nin olay yerinde maske denetimi için görevli oldukları anlatıldı. Rana Batı’nın maskesini kurallara uygun olarak takmaması nedeniyle polis memuru B.S'nin Batı’yı uyardığı ve maskesini takmasını istediği belirtildi. Rana Batı’nın maskesini takmasına rağmen polislere küfür ettiğinin öne sürüldüğü iddianamede, polis memuru B.S.'nin “neden küfrediyorsun”  diye seslendiği aktarıldı.

İddianamede, Rana Batı’nın toplumsal yaşamda hakaret anlamına gelen orta parmak işareti yaptığı öne sürüldü. 

Polis memurlarının Batı’dan şikayetçi olacaklarını belirterek karakola davet ettikleri, Batı’nın ise polis memurlarının görevlerini yapmalarını engelleyecek şekilde tekme atarak ve elini kullanarak cebir sayılan davranışlarda bulunduğu iddia edildi.

Polis memuru B.S.'nin Batı’yı etkisiz hale getirebilmek ve devam etmekte olan saldırıyı önlemek amacıyla zor kullanma sınırları içerisinde müdahalede bulunduğu anlatıldı.

'DİRENME' VE 'HAKARET' SUÇLARINDAN CEZA İSTENDİ

Genç kadın hakkında “görevi yaptırmamak için direnme”, “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlarından 2 yıl 15 günden 9 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

Batı’nın arkadaşı Zeynep K. hakkında ise polis memurlarına hakaret içerikli sözler söylediği gerekçesiyle “kamu görevlisine hakaret” suçundan 1 yıl 5 aydan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istendi. 

POLİS MEMURLARI HAKKINDA TAKİPSİZLİK

Öte yandan polis memurları B.S. ile O.N.M. hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Ek takipsizlik kararında, polis memurlarının yasal sınırlar içerisinde müştekiye zor kullanarak müdahale ettikleri savunuldu.