Sokağa çıkma kısıtlamasında alkol satışı yasağı: Yaşam tarzına açık bir müdahale

Korona virüsü nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan hafta sonlarında, marketlerde alkol satışı yasaklandı. Kararın hukuk dışı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Günday, “Bu kararda genel sağlığı koruma yok. Karar insanların yaşam tarzına açık bir müdahaledir” derken CHP milletvekili Murat Emir, “4. Murat bile bu kadarını yapamazdı” diye konuştu. Tekel Büfeleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar ise "İşletmelerimiz, gelen bir emir olduğunu ifade edilerek keyfi olarak kapatıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye'de günlük korona virüsü (Covid-19) vaka sayısının 30 bini aşmasının ardından alınan önlemler kapsamında hafta içi 21.00 ila 05.00 arasında, hafta sonu ise tam kapanma şeklinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sürüyor.

Alınan karara göre sokağa çıkma yasağının olduğu hafta sonları marketler 10.00 ila 17.00 saatleri arasında hizmet verecek. İkinci bir açıklamaya kadar devam edecek olan yasaklarda il bazında ekstra önlemler de alınabiliyor.

Bu kapsamda sokağa çıkma yasağının uygulandığı hafta sonları, tekel bayilerinden sonra marketlerin de alkol satışına yasak getirildi.

ALKOL YASAĞINA DAYANAK HAKSIZ REKABET

Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz hafta tekel ruhsatı olan işletmelerin yanı sıra kuruyemişçilerin de polis eşliğinde kapatılması sonrası marketlerin alkol satışına devam etmesi üzerine tekel bayi işletmecileri şikâyette bulundu. Yetkililer de “haksız rekabetin önüne geçilmesi” gerekçesiyle marketlerde de alkol satışını yasakladı.

Ancak İçişleri Bakanlığının hafta sonları uygulanmaya başlanan sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili genelgesinde buna dair bir ifade yer almıyor. Alkol satışı yasağının iller bazında mı Türkiye genelinde mi yapıldığı ve dayanağının ne olduğu bilinmiyor.

Ancak Ankara’da yasağa dayanak olarak Ankara İl Emniyet Müdürlüğünün korona virüsü tedbirleri kapsamında işletmelere gönderdiği bir yazı gösteriliyor.

Yazıda, “Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde, açık kalmasına izin verilen market, bakkal ve benzeri iş yerlerinde sokağa çıkma kısıtlaması süresince alkol satışı yapılmaması gerektiği bildirilmişti. Bu çerçevede sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde açık kalmasına izin verilen yerlerden, içerisinde alkol satan işyerlerine sokağa çıkma kısıtlaması sürecince alkol ürünü satmayacakları tebliğ edilecektir. Satış yapanlara ise idari para cezası uygulanacak” deniliyor.

GÜNDAY: BU KARAR TAMAMEN YASADIŞI, HUKUK DIŞI BİR UYGULAMA

İdare Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Metin Günday, bu tebliğin alkol yasağı uygulamasına hiçbir hukuki dayanak oluşturmadığını belirtti.

Söz konusu yasağın korona virüsü ile mücadele kapsamına alınamayacağını belirten Günday şunları söyledi:

“Korona virüsü ile mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı getirildi. Çünkü salgının kontrol altına alınması gerekiyor. Peki, alkol yasağının ne gibi bir hukuki dayanağı olabilir. Hafta sonları kuruyemişçiler, büfeler hangi dayanağa bakılarak kapatılmış. Marketlere de içki satamazsınız diyorlar. Bu karar amaca uygun değil. İdarenin yetkisi bulunan bir alanda bu yetki kamu yararı ve salgının önlenmesi gibi amaçlara aşılanarak yetki amaç dışında kullanılıyor. Bu karar tamamen yasadışı, hukuk dışı bir uygulama. Bu kararda genel sağlığı koruma yok, kamu yararı yok, korona virüsü ile mücadele yok. Bu karar tamamen korona virüsü bahane edilerek insanların yaşam tarzına açık bir müdahaledir.”

EMİR: BUNLARIN YAPTIĞINI 4. MURAT BİLE YAPMAZDI

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise marketlerde de alkol satışının hafta sonları durdurulması kararını “akıl tutulması” olarak değerlendirdi:

“Hafta sonu alkol satışına yönelik alınan yasak kararının gerekçesi, kararın kendisi kadar vahim. Geçtiğimiz hafta kapatılan kuruyemişçiler, haksız rekabet olduğunu söylüyor. Bakanlık, kuruyemişçiyi açmak yerine marketlerde de içki satışını yasaklıyor. Bu kadar siyasi bir polemik yaratma çabasından ziyade iktidarın bilinçaltının bir yansımasıdır. 4. Murat bile bunların yaptığınızı yapmazdı.”

DÜNDAR: GENELGEDE ÜRÜN BAZLI BİR KISITLAMA YOK

Tekel Büfeleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da, İçişleri Bakanlığı genelgesinde ürün bazlı bir kısıtlamanın olmadığına dikkat çekti, yaşadıkları sıkıntılarla ilgili şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde yayınlanan genelgede ürün bazlı bir kısıtlama yok. Ruhsatında market, bakkal, kuruyemiş, manav, kasap yazan işletmeler açık kalabilir. Bizim çok sayıda ürün yelpazemizden sadece bir tanesi alkol. Bunun içinde ek faaliyet izni alıyoruz. Bizlerin sadece alkol satıyor gibi göstererek kapatılması zaten haksızlık. Küçük esnaf zorda, pandemi döneminde hiçbir destek görmediğimiz gibi günlük kazancımızla geçindiğimiz bu günlerde ürünlerimizi de sattırmayarak bizi daha da zor durumda bırakıyorlar. Zaten alkol yasağına ilişkin de bir yasak yok genelgede. Hafta sonları büyük marketler alkol satışı yaptı, küçük esnaf ise zorla kapatıldı. Eğer alkol satışı yasaklanarak sosyalleşme engellenecekse o zaman büyük marketler değil, küçük esnaf alkol satsın. Bir süper markete giren insan sayısı ile bir büfeye giren kişi sayısı arasında fark var. Küçük esnaf pandemiyi yaymaz. İlla kalabalığı önleyecekseniz alışveriş merkezlerini ve marketleri kapatın.”

'SÖZLÜ TALİMAT GENELGENİN ÜZERİNDE DEĞİL'

İçişleri Bakanlığı genelgesinin uygulanması için gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Dündar, şöyle konuştu:

“Bizler bu haksızlığın giderilmesi için gerekli girişimleri yaptık ama bizim işletmelerimiz, gelen bir emir olduğunu ifade edilerek keyfi olarak kapatıldı. Son çıkan genelgenin uygulanması için ilgili gerekli yerlere yasal başvurularımızı yaptık. Sözlü talimat genelgenin üzerinde değil. Eğer ürün bazlı bir yasak getirilecekse bu durum bir kanun maddesine bağlanır ona göre biz de o kanun maddesine uyarız.”