Sokağa çıkma yasaklarından sonra yardım alan ailelere soruşturma

2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağında evleri yıkılanlara yapılan yardımlar soruşturma gerekçesi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın İdil ilçesinde 16 Şubat 2016 yılında Şırnak Valiliği tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı ilanının ardından kentin birçok mahallesi tank atışlarıyla vuruldu ve yüzlerce ev yakıldı süresi boyunca toplamda 1’i kadın 9’u çocuk olmak üzere 23 sivil yaşamını yitirdi. Yasaktan sonra evsiz kalanlar için demokratik sivil toplum örgütleri dayanışma kampanyaları başlattı. 2016 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Rojava Derneği birçok kentte mağdur edilen ailelerle dayanışmak için gıda yardımında bulundu. Yine kitle örgütleri tarafından başlatılan “Kardeş Aile Kampanyası” kapsamında Avrupa kentlerinde yaşayan Kürtler ve dostları mağdur ailelerle dayanışmak için kira ve diğer ihtiyaçlarını karşıladı. 

50 KİŞİ İFADEYE ÇAĞRILDI 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, sokağa çıkma yasaklarından 7 yıl sonra İdil Emniyet Müdürlüğü, İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle, devlet tarafından mağdur edildiği için kampanya kapsamında yardım alan aileleri tek tek ifadeye çağırıyor. Şuana kadar 50 aile ifadeye çağrıldı. Yasak sırasında evi yıkılan ve 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İdil Belediye Eşbaşkanı olarak seçilen Songül Erden’in ailesi de ifadeye çağrılanlar arasında. Bugüne kadar birçok ailenin emniyete giderek ifade verdiği bilgisini paylaşan Erden, "Emniyete çağrılan ailelerimize, '2016'da size PKK mi yardım gönderdi? Bu yardımı neden gönderdi?' soruları yöneltildi. Bu aileler önce emniyete ifade verdi ardından da savcılığa çıkıp ifade verdi. Bunun soruşturmaya dönüşmesi de ihtimaldir” dedi. 

Sokağa çıkma yasağından sonra yapılan yardımlar ile suçlandıklarını belirten Erden, “Aileler partiye gelip ifadeye çağrıldıklarını söylediler. Devlet ısrarla ailelere 'PKK size yardım etti' diyor. Ama bu skandal bir durumdur.2016 yılında sokağa çıkma yasaklarında bu ailelerin evleri yıkıldı. Ne yiyecek ekmekleri, ne içecek suları vardı. Bu insanlar canlarıyla uğraşıyordu. Yasaktan sonra evsiz ve savunmasız kalan insanlarımıza duyarlı kesimlerden yardım geldi. Bu çok normal bir durumdur. Yardım etmek insani bir şeydir. Bunu halkımızın gözünü korkutmak için yapıyorlar” diye belirtti. 

'YARDIM ALMAK SUÇ MU?'

Erden, yardım almanın hiçbir yasada ve kanunda suç olmadığını ifade ederek, "Yardım alan ailelerin hepsi teşhir ediliyor. Yalnız yaşayan ve kendi başına yaşamını sürdüremeyen bir annemizi dahi ifadeye çağırmışlar. Ve ona da aynı soruları sormuşlar. Yardım almak suç mu? Bu uygulamaya son verilmeli" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)