Soğuğa dayanamayan depremzedeler hasar tespit ekibini beklemeden evlerine giriyor

Maraş'ta evlerinin durumu hakkında sağlıklı bilgi alamayan depremzedeler, soğuk ve diğer şartlar nedeniyle tedirgin olmalarına rağmen ekiplerin kontrolünü beklemeden evlerine girdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan - Ceren Bayar

MARAŞ - Depremin 11. gününde Maraş’ta kurtarma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Çok sayıda can kaybının yaşandığı kentte evleri yıkılmayan depremzedeler hasar tespit ekiplerini bekliyor. Depremzedelere az hasarlı ve hasarsız evlere girilebileceği yönünde bilgi veren ekipler, hasar tespitine ilişkin karekod etiketini de, çalışmalarını tamamladıktan sonra binanın kapısına ya da duvarına yapıştırıyor. Ancak depremzedelerin cep telefonları aracılığıyla okutarak evlerinin hasar durumuna ilişkin bilgi alabilecekleri https://hasarsorgu.csb.gov.tr adresine ulaşılamıyor. Görevlilerin sözlü olarak evlerinin durumuna dair bilgi aktardığı az sayıdaki kişi dışındaki depremzedelerin karekod okutarak evlerinin durumu hakkında bilgi alması, sistem çalışmadığı için mümkün olmuyor. Bazı bölgelerde ise ekipleri bekleyen kişiler duruma göre evlere girip girmeyeceklerine karar vereceklerini söylüyor. Ekiplerin kontrolünü beklemeden evlerine girenler soğuğun dayanılmaz olduğunu, çadırda yaşayamadıklarını, başka çarelerinin kalmadığını belirtiyor.

‘DIŞARIDAN BAKTILAR, ‘EVE GİRİLEBİLİR’ DEDİLER AMA DUVARLAR YIKIK’

Kış koşullarına dayanamadıkları için hasar tespit ekiplerini beklemeden evlerine giren depremzedelerin de bulunduğu kentte, rapor sonuçları olumlu olsa da evlerinde yıkık duvarlar olduğunu ve girmeye korktuğunu söyleyenler de var. Bir kadın depremzede, ekiplerin evlerine dışarıdan baktığını, girilebilir olduğunu söylediğini ancak evin içinin harap olduğunu, duvarların yıkıldığını anlatarak rapor sonuçlarına güvenmediğini ve eve girmeyeceklerini ifade ediyor.

‘4 GÜN ARABADA KALIP EVİMİZE GİRDİK, YAKIT SORUNU VARDI’

Sığınacak herhangi bir yer olmadığı için depremden sonraki 4-5 gün arabada kaldıklarını anlatan ve evi yıkılmayan bir depremzede de, "Hala arabada kalanlar var. Cesaret edip evlerine giremeyenler var. Arabanın içinde kalmak da çözüm değil çünkü yakıt sıkıntısı vardı ilk günlerde. Sonra da evlere girme kararı aldık. Geçen haftadan beri evlerimizde kalıyoruz" diye konuştu.

Evi çok hasar görmemesine rağmen tedirgin olduklarını anlatan aynı depremzede, "Artçılar devam ediyor. Rahat uyuyamıyoruz. Hala tedirginiz. İnsanların çoğu Maraş’ı terk etti" dedi.

‘ARTIK DAYANAMIYORDUM, İKİ GÜN ÖNCE EVE GİRDİK’

Depremden sonra ailesiyle birlikte 4 gün arabada kaldıklarını anlatan bir başka depremzede tansiyon ve şeker hastası olduğunu ifade ederek, "Artık ben dayanamaz oldum. ‘Ne olursa olsun eve gidelim’ dedim. Evimize geldik, evimizde yattık" ifadelerini kullandı. Evleri kontrol eden ekiplerin mahallelerini gezdiğini belirten depremzede, "Hiç korkacak bir şey yok eviniz çok sağlam’ dediler. İki gün önceden beri de eve girdik, oturuyorduk zaten, bunlar gelmeden" dedi.

‘EVİ BIRAKAMADIK, BAŞKA YERE SIĞACAĞIMIZI DÜŞÜNEMEDİK’

Üç dört gün sokakta kaldıklarını, soğuk nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini belirten bir depremzede kadın ise ilk görevlilerin denetiminin ardından evlerine girdiklerini söyledi. İkinci bir kontrolün yapılmasını umduklarını, sokaklarında hiç kimsenin kalmadığını ve şehirden ayrıldığını söyleyen kadın şunları kaydetti:

“Hava çok soğuktu. Yağmur yağdı, üstlerimiz ıslak. Çocuklar soğukta, yağmurda çok ıslandılar. Biz evi bırakamadık. Başka yere sığacağımızı düşünemedik. Üç çocuğum var. Eşim kalp, şeker hastası. Soğuk, stres onu çok etkiledi. Evimize baktılar. Sadece alt evde bir kolonda çatlak varmış. Tekrar bir daha kontrol yaparlar herhalde. Bu evin içini görmediler, burada biraz daha çatlak var ama bilmiyorum. Ama korkmuyorum, Allah büyük."

‘DEVLET YANIMIZDA OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORDUK AMA OLMADI’

Maraş’ta depremden en çok etkilenen yerlerden olan merkezdeki Dulkadiroğlu ilçesi, İsa Divanlı Mahallesi, Gülhoca Caddesi’ndeki bir depremzede evlerine denetim ekiplerinin gelmesini beklediklerini söyledi. Evlerinin riskli olduğunu, çadır taleplerinin olumlu karşılanmadığını ve kendi imkanlarıyla çadır kurduklarını ifade eden depremzede, “Rapor verecek olanlar kimlerse onu bekliyoruz. Ama duvarlarımız falan yıkık bir kısım hasarlar var evde. Hırsızlar türemiş, can güvenliğimiz de pek yok, korkarak yatıyoruz. Gelip gidip çok derdimizi soran da yok. Perişan bir haldeyiz. AFAD’a gittik. Çadır talebinde bulunduk hala çadırımız gelmedi. Elektrik çektiremedik, gece sobalardan zehirlenme olur diye korkuyoruz. Perişan durumdayız. İstenildiği gibi bir çalışma yapılmadı buralarda" dedi ve şöyle devam etti:

"Zor durumdayız. Devlet yanımızda olur diye düşünüyorduk ama çok da devlet yanımızda olamadı. Perişan bir halde hayatımızı devam ettiriyoruz. Yedi gündür göçük altında bir yakınımız var. Onu çıkarmaya çalıştık, bir kaybımız var, cenazeyi bulamıyoruz. Ayağımızdaki ayakkabı, sırtımızdaki elbise yedi günden beri çıkmadı. Perişan bir vaziyette yaşıyoruz. Sonra ne olacak bekliyoruz."