Soçi'de Erdoğan-Putin görüşmesi: 'Avrupalı ortaklar minnettar olmalı'

Putin, Erdoğan'la Soçi'de yaptığı görüşmede Karadeniz üzerinden Avrupa'nın güneyine Rus gazını tedarik eden TürkAkım boru hattına atıf yaparak "Avrupalı ​​ortaklar, Türkiye'ye minnettar olmalı" dedi.

Foto: TASS
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görüşmesi ABD ve Rusya basınında geniş yer buldu. 

TASS haber ajansı, Soçi'de İmparatorluk Binası'ndaki Yeşil Salon'da yapılan görüşmede Ukrayna, Suriye, Dağlık Karabağ krizleri başta olmak üzere ikili enerji ve ticari işbirliğinin de görüşmenin konu başlıkları arasında yer aldığını aktardı. Kremlin, basına kapalı görüşme yapan iki ülke liderlerinin görüşme sonrası basın toplantısı yapmayacağını duyurmuştu.

Associated Press'in (AP) haberine göre, Putin Soçi'de görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, Erdoğan'a tahıl anlaşmalarındaki arabuluculuk rolü nedeniyle teşekkür etti. Rus gazını Karadeniz üzerinden Avrupa'nın güneyine taşıyan TürkAkım boru hattının önemine de dikkat çeken Putin "Avrupalı ​​ortaklar, gazımızın Avrupa pazarlarına kesintisiz geçişini sağladığı için Türkiye'ye minnettar olmalıdır" açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Putin ile bizim bugün bu ikili görüşmemiz, Türkiye ve Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli. Suriye'deki gelişmeleri ele almamız bölgeye bir rahatlama getirecektir. Akkuyu konusunu bugün bir noktaya getirmemiz ve karara bağlamamız süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir" demişti.

İki ülke liderlerinin baş başa görüşmeleri sonrası heyetler arası düzenlenecek toplantıya katılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)