Şivan Perwer'in sesiyle Kürtçe öğreten kitabın 2'inci cildi yayımlandı

Yayımlandığından bu yana defalarca basımı yapılan, Almanca ve İngilizce versiyonları olan Pratik Kürtçe Dersler (Ez Kurdî Hîn Dibim) adlı kitabın 2'inci cildi Nûbihar Yayınları etiketiyle raflarda yerini alıyor. Almanya’da Reichert yayınları tarafından “Kurdisch für Fortgeschrittene” adıyla Almanca olarak çıkan kitap, özel olarak Dünya Anadili gününe yetiştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dilbilimci ve eğitimci Abdullah İncekan tarafından hazırlanan “Ez Kurdî Hîn Dibim” (Pratik Kürtçe Dersler II–ileri derece) adlı kitap Kürtçeyi geliştirmek isteyenleri hedefliyor. Otodidakt öğrenciyi göz önünde bulundurarak hazırlanan kitapta çözümler, sözlükçe (Kürtçe-Türkçe/Türkçe-Kürtçe), fiil listesi ve indeks ek olarak yer almaktadır.

Kitapta geçen okuma metinlerini dinleyebilmek için kitap ile birlikte bir Audio-CD promosyon olarak veriliyor. Büyük bir kısmı büyük Kürt ozanı Şivan Perwer tarafından okunan bu metinler aynı zamanda kare kodu vasıtasıyla telefon ve mobil cihazlar üzerinden de dinlenebiliyor.

Kürtçe kendi küllerinden doğacak gücü ve iradeyi gösteren kadim bir dil olduğunun altını çizen İncekan, Kürtçeyi geliştirecek ve yaygınlaştıracak yolları bulmaya devam edeceklerini ve kitabın bu büyük amacın küçük bir halkası olmaya aday olduğunu söyledi.

Birçok kişi bu kitabın birinci cildi sayesinde Kürtçeyi öğrenip geliştirdiğini belirten Nûbihar yayınları sahibi Süleyman Çevik, Kitabın ikinci cildinin aynı işlevi göreceğini bilmenin sevincini yaşadıklarını, böylece iki kitaptan oluşan öğrenme seti tamamlandığına vurgu yaptı.

Arka kapağında kitap şu şekilde tanıtılıyor:

“Bu çalışmada değişik otantik metinlerden hareket ederek Kurmancî Kürtçesindeki Ergativ yapısı, fiil ve sıfatların yapıları ile ilgili açıklama ve alıştırmalar yer almaktadır. Diğer yandan önemli zaman ve ad çekimleri, sözcük türetimi gibi konular alıştırmalarla birlikte sunulmaktadır. Kürtçede, içinde bulunduğu şartlardan dolayı bir taraftan varyantlar/ağızlar arasında, diğer taraftan yazılı dil ile konuşma dili arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Metinler bu farklılıklara aşinalık sağlamak için değişik yörelerden alınmıştır.”

Kitabın künyesi:

Ez Kurdî Hîn Dibim – Pratik Kürtçe Dersleri II (ileri derece)

Abdullah İncekan

Nûbihar Yayınları

Sayfa: 264

ISBN 978-605-9413-96-1

www.nubihar.com

 

Kurdisch für Fortgeschrittene

Abdullah İncekan

Reichert Verlag

272 Seiten

ISBN 978-3-7520-0001-6

https://reichert-verlag.de