Şişli Etfal hastanesi taşınıyor: Ecdadımız diyorsunuz ona bile saygı göstermiyorsunuz

İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan 122 yıllık Şişli Etfal Hastanesi, depreme karşı güçlendirme yapılacağı gerekçesiyle bölünerek Seyrantepe ve Sarıyer’e taşınacak. Şişli Dayanışması Platformu, yaptığı basın açıklamasında hastanenin kalıcı olarak değil, geçici bir süre ile taşınmasını veya yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şişli Dayanışması Platformu, Şişli Etfal Hastanesi'nin bölünerek taşınmasına karşı basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına HDP, İYİ Parti ve CHP vekilleri ve il ilçe başkanları yanı sıra Şişli sakinleri de destek verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, "Bu iktidar sağlık ve barınma hakkını hiçe sayarak rant peşinde. Derdiniz deprem olsaydı yerinde dönüşüm gibi bir organizasyon yapabilirdiniz. İstanbul'da birçok yerde 'Deprem güvenliği yoktur' diye insanlar zorla sürgün ediliyor" diye konuştu.

'EDCADINIZA BİLE SAYGI GÖSTERMİYORSUNUZ'

Basın açıklamasına sanatçı Nur Sürer de destek verdi. Sürer, "Ben bu hastaneye geceleri defalarca geldim. Sıra bana gelip doktor 'Neyin var' dediğinde 'Bir şey yok' diyebildim. Çünkü o kadar korkunç bir tablo vardı ki, kaza geçirenler... O kadar değerli bir hastane ki burası. Ecdadımız diyorsunuz, işte burayı ecdadınız açtı ona bile saygı duymuyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'ŞİŞLİ ETFAL 122 YILLIK GELENEĞE SAHİP'

Şişli Dayanışması Platformu adına basın açıklaması yapan Özgür Kavuşer Vardar, hastanenin Şişli ve çevre ilçelerdeki hastalara 122 yıldır hizmet verdiğini belirtti. Şişli Etfal'in depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşındığını hatırlatan Vardar, "Büyükdere ve Seyrantepe’de inşa edilen hastane binalarına taşınma işlemleri bitmek üzere, ama biz Şişli sakinleri, hastanemizin Şişli’ye geri dönüp dönmeyeceğini ya da dönerse, hangi kapasite ile, hangi üniteleri ile döneceğini bilmiyoruz. Şişli Etfal 122 yıllık geleneğe sahip, köklü bir eğitim ve araştırma hastanesidir ve 600 yataklık kapasitesiyle, nitelikli, kamusal sağlık hizmeti veren bir kurumdur. Türkiye’nin ilk çocuk hastanesi olduğu gibi, bölgede çocuk cerrahisi yataklı servisi bulunan tek devlet hastanesidir. Şişli Etfal, halkın hastanesidir. Hastanemize günde 1000 hastayı aşan acil servis başvurusu olmakta, binlerce hasta da her gün poliklinikte muayene olmaktadır" diye konuştu.

Hastanenin bölünmesi ve taşınarak kapatılması durumunda bölgede yaşayanların nitelikli kamusal sağlık hizmetine erişiminin kısıtlanacağını ifade eden Vardar, "Büyük çoğunluğu dar gelirli insanlardan ve göçmenlerden oluşan bölge halkının özel sağlık kurumlarına mecbur bırakılması, özellikle bölgemizde yoğunluğa sahip olan yaşlı nüfusun sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlanması, yine acil servislere erişimde yaşanacak gecikmeler nedeniyle geri döndürülemez kayıpların yaşanılması kaçınılmaz sonuçlardır. Şişli Etfal Hastanesi kapandığında, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgesinde aynı özelliklerde hizmet veren kapsamlı bir hastane kalmayacaktır. Şişli Etfal Hastanesi kapandığında, ilçedeki toplam kamu hastane yatağı sayısı Cemil Taşçıoğlu (Okmeydanı) Hastanesi’ndeki artan kapasite ile bile eski rakamın altında kalacaktır" dedi.

 'GÖLGESİNDE ŞİFA BULDUĞUMUZ SAĞLIK ÇINARINI KESMEYİN'

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ana binasının fiziki durumu depreme dayanıklı olmadığını ve bu nedenle hastane hizmet binalarının yenilenmesi bir gereklilik olduğunu bildiğini belirten Vardar şöyle devam etti, "Bu, hastaneyi bölerek, bir daha dönmemek üzere taşıyarak, 122 yıllık gelenek yok sayılarak yapılmak zorunda değildir. Böylesine geniş kesimleri ilgilendiren ve nitelikli, erişilebilir kamusal sağlık hakkı gibi temel bir konuda idarenin hak sahiplerine danışmadan kendi başına yaptığı tasarruflara tabi olmamız beklenmesin" diye belirtti.

Vardar, "Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılmamasını, sonradan geri dönmek üzere, bölünmeden, geçici bir süre ile taşınmasını veya yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılmasını, hastanemizin şu anki yerinde, bölgenin ihtiyaçlarını daha iyi koşullarda karşılayacak biçimde, güvenli ve yenilenmiş binalarda mevcut tüm branşlarında hizmet vermeye devam etmesini, istiyor ve talep ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu.

Taleplerinin gerçekleşmesi ve Şişli Etfal’in yerinde yapılandırılması için sokaklarda broşür dağıtarak imza toplayacaklarını belirten Vardar, "Geniş halk toplantılarında bir araya gelerek kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yararlanan tüm yurttaşlarımızı hastanemizin kapatılmaması için internet üzerindeki kampanyamıza imza vermeye, bu kampanyayı desteklemeye ve yaygınlaştırmaya çağırıyoruz. Ve son olarak diyoruz ki, nitelikli ve erişilebilir kamusal sağlık hizmeti haktır! Gölgesinde şifa bulduğumuz sağlık çınarını kesmeyin, hastanemizi kapatmayın!" diyerek sözlerini noktaladı.