Şırnaklı SMA hastası bebeğe ırkçılık: 'Ben Türklere bağış yapıyorum'

Şırnak’ın tek SMA hastası olan Efnan Dua Sak, 8 aydır hastalıkla mücadele ediyor. Annesi Nurcan Sak, yaptığı kampanyalarda ırkçı saldırılara maruz kaldıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK - Efnan Dua Sak, 10 aylık bir SMA hastası. 40 günlükken hastalık tanısı konan bebek, tedavi için SMA hastalarına yapılan resmi onaylı kampanyanın bitmesini bekliyor. Tedavisi için hastanenin teklif ettiği ücret 1 milyon 825 bin dolar. Bu miktarın 8 ayda sadece yüzde 18’inin tamamlandığını belirten anne Nurcan Sak, zorlu bir süreçten geçtiklerini belirtti.

Sak, kampanyanın bitmesini ve kızının tedavisinin gerçekleşmesini beklerken kampanya süresince ırkçı saldırılara ve söylemlere maruz kaldıklarını söyledi. Kampanyanın bu tür sebeplerden dolayı ilerleyemediğini söyleyen anne, yardım için sosyal medya üzerinden açtıkları yayınların sürekli spam altına girdiğini, yayınlar esnasında ırkçı söylemlerle karşılaştıklarını, stantlarının da zabıtalar tarafından engellendiğini söyledi.

Efnan Dua Sak ve annesi Nurcan Sak

‘EFNAN’IN SESİNİ BİR TÜRLÜ DUYURAMIYORUZ’

SMA hastası bebek, yedi makineye bağlı bir şekilde yaşamını devam ettiriyor ve kalbinde delik bulunduğu için hastalığı daha hızlı ilerliyor. Sak Ailesi, “Efnan’ın sesini bir türlü duyuramıyoruz” diyor. Anne Nurcan Sak, “Kampanyaya başladığımızda çabuk biteceğini düşündük. Efnan, Şırnak’ın ilk ve tek SMA hastası bebek. Ne yazık ki, hiçbir şey planladığımız gibi gitmedi. 40 günlükken tanı aldı ve o günden beri kızım acı çekiyor” dedi.

‘KÜRT OLDUĞU İÇİN IRKÇILIĞA MARUZ KALIYOR’

Anne Sak, kampanya boyunca kızının nereli olduğunu saklamadıklarını söyleyerek sosyal medya yayınında aldığı bazı mesajları ve insanların tutumlarını anlamadığını belirtti.

Sak, “Sonuçta burada bir can söz konusu ve küçücük bir beden büyük acılarla mücadele ediyor, anlamıyorum bunu. Twitter yayınlarında bana mesajlar geliyor. Bir mesajda bana şöyle demişlerdi; ‘Ben çocuğun Kürt olduğunu bilmiyordum. Kürt olduğunu bilseydim yayına bile katılmazdım. Ben Türk çocuklarına bağış yapıyorum. Bağış yapacaktım vazgeçtim’ Hatta ‘Gitsin HDP yandaşlarından bağış toplasın’ gibi bir şey söylemişti. Bunu söyleyen kişi, bunu hangi mantıkla söylüyor anlamadım. Hepimiz aynı gemideyiz, hepimiz aynı acıları yaşıyoruz, hiç o gözle bakmıyoruz. Benim kızıma neden böyle ırkçı yaklaşımlarda bulunuyorlar anlamış değilim” diye konuştu.

Sak Ailesi'nin sosyal medyadan aldığı bir mesaj.

BAĞIŞLARDA ‘BEBEK NERELİ?’ SORUSU

Sak, bir yayında Kürtçe ninni okunduğu için de tepkiye maruz kaldıklarını ve sürekli ‘Bebek nereli’ sorusu ile karşılaştığını, cevap verdiklerinde de olumsuz tepkiler aldıklarını söyledi. Sak, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Twitter yayınında arkadaşlar bazen türkü söylüyor ya da aktiviteler yapıyor. Yayına herkes geliyor. Bizim bir arkadaşımız bir ninni okuyacağını söyledi. Siyasi bir şey de değildi sadece Kürtçe ninni okudu. Arkadan sorular gelmeye başladı ‘Bebek nereli’ diye. Kampanyamız şeffaf olduğu için nereli olduğumuzu söylüyoruz. Ancak bazen tepkilere maruz kalıyoruz ne yazık ki.”

Sosyal medyanın kendileri için önemine değinen anne Sak, kullandıkları sosyal medya adreslerinin sürekli sabote edildiğini ve bu nedenle kampanyanın ilerlemediğini sözlerine ekledi: “Destek olanlar da var ama Şırnaklı olduğumuzu duyunca vazgeçenlerde oluyor.”

‘RESMİ MAKAMLARDAN DA DESTEK BEKLİYORUZ’

8 ay önce tedavi için Şırnak’tan İstanbul’a taşınan aile, kirada yaşıyor. Her şeyi geride bırakan ailede çalışan yok. Sürekli tedavi ve kampanyanın ilerlemesi için çalışan aile, akraba desteği ile kiralarını ve diğer masraflarını ödüyor. Resmi makamlardan da destek bekleyen aile, bununla ilgili başvuru da yaptıklarını belirtti. Anne Sak, resmi makamların önemine değinerek, yayınlara davette bulunduklarını anlattı: “Bir yayınımıza Şırnak Belediye Başkanımızı davet etmiştik. Bir gönüllü arkadaşımız aramıştı. Belediye Başkanı, böyle şeylerle ilgilenmediğini, bir şahsiyetinin olduğunu söylemişti ve bu çok zoruma gitmişti. Sonuçta biz burada eğlence düzenlemiyoruz. Bir bebeğin hayatı söz konusu… Başka çocuklar için gerek vali gerek kaymaklar yardım ediyor. Biz de bunu göz önünde bulundurarak yayınımıza katılmasını istemiştik.”

‘SESİMİZİ DUYURSUNLAR İSTİYORUZ’

Efnan’ın tedavisi için hastane teklifinin 1 milyon 825 bin dolar olduğunu belirten Sak, son olarak Şırnak halkına çağrı yaptı; “Toplanmayacak bir para değil. Kampanya yöneticimiz hesaplama yaptı. Kişi başına sadece 40 TL düşüyor. Böyle bir çalışma da yapılması bizim için çok iyi olurdu. Resmi mercilerden inanın maddi değil manevi destek bekliyoruz. Sesimizi duyursunlar istiyoruz. Valilik veya kaymakamlık böyle bir bebeğimizin olduğunu söylerse güvenirlik açısından destek olurlar. Hesaba yatınca zaten devletin himayesinde oluyor o para. Biz de erişim sağlayamıyoruz. 40 TL bir bebeğin hayatı için çok değil.”