'Şirketlerin çıkarları ve hükümetlerin milliyetçi emelleri uğruna savaşa girmeye karşıyız'

'Kazma Bırak' kampanyası, Türkiye Yunanistan arasındaki gerilime dikkat çekerek, hükümetlerin rekabetçi-milliyetçi emelleri uğruna savaşa girmeye karşı mücadele edileceğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye'den ekoloji örgütlerinin temsil edildiği “Don't Dig/Kazma Bırak/Μας Σκάβουν τον Λάκκο” kampanyası, dünya genelindeki savaşlara ve ekolojik yıkıma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Son aylarda Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde gerilimin yeniden tırmandığına tanık olunduğu belirtilen açıklamada, her iki ülkenin de bir yandan BM'ye şikâyet içerikli mektuplar gönderdiği, diğer yandan silahlanma yarışına devam ettiği ifade edildi.

İki yönetici sınıf arasındaki hakimiyet mücadelesinin uzun süredir devam ettiği de ifade edilen açıklamada, Türkiye bağımsız bir bölgesel rol oynamaya çalışırken, Yunanistan'ın ise Batı ittifakının bekçisi olarak zirveye çıkmak istediği dile getirildi.

'HER İKİ HÜKÜMET DE YENİ SİLAH ALIMLARI YAPIYOR'

Ayrıca Türkiye'deki derin ekonomik kriz ve yaklaşan seçimlerin AK Parti hükümetini milliyetçilik kartını oynamaya yönelttiğine dikkat çekilen açıklamada, “Her iki hükümet de sürekli bir ekonomik yıkıma neden olan yarışta yeni silah alımları yapıyorlar. Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs halkları yeni bir ekonomik krizin ve enflasyonun etkisinden muzdaripken, Türk hükümeti askeri harcamalarında %15'lik bir artış açıkladı ve NATO zirvesindeki kirli pazarlık sonrası artık ABD'den F-16 jetleri satın alabilecek. Yunanistan yeni bir borç krizi tehlikesiyle karşı karşıya, ancak aynı zamanda GSYİH'sının %2,8'ini askeri harcamalara harcıyor, NATO'da bu oran ABD'den sonra geliyor” denildi.

'DEV ENERJİ ŞİRKETLERİNİN ÇIKARLARI VE HÜKÜMETLERİN REKABETÇİ EMELLERİ UĞRUNA SAVAŞA GİRMEYE KARŞIYIZ'

Ukrayna'da süren savaşın ise enerji krizini şiddetlendirdiği belirtilen açıklamada, “Petrol, gaz ve elektrik fiyatları artarken, dev enerji şirketleri büyük karlar elde etmeye devam ediyor ve bedelini de halklarımız ödüyor” ifadeleri kullanıldı. EastMed boru hattının geleceğinin hala belirsizliğini koruduğuna dikkat çekilen açıklamada, Kazma Bırak kampanyası dev enerji şirketlerinin çıkarları ve hükümetlerin rekabetçi tutumuna karşı mücadele çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Kazma Birak/Μας Σκάβουν τον Λάκκο” kampanyası olarak bizler, enerji krizinin tetiklediği fosil yakıtlara dönüş politikalarının özünde zaten yetersiz olan + 1.5 °C’lik Paris Anlaşması hedefine ulaşmak için her türlü anlamlı girişimi sona erdirdiğine inanıyoruz. Aslında “yeşil geçiş”ten bahsederken tek umursadıkları kârları olan kapitalistlerin ve hükümetlerin ikiyüzlülüğü gözler önüne serilmiş oldu. Kömür, petrol, gaz ve nükleer yoluyla enerji üretimine tam dönüş, daha fazla çevresel felaket, iklim değişikliğinin hızlanması ve türlerin yok olması anlamına geliyor. Dev enerji şirketlerinin çıkarları veya hükümetlerimizin rekabetçi milliyetçi emelleri uğruna savaşa girmeye karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi ifade ediyoruz”

KAZMA BIRAK KAMPANYASI NEDİR?

Kazma Bırak kampanyası Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de fosil yakıt arama çalışmalarına karşı, Eylül 2020’de başlatıldı. Barış ve iklim adaleti vurgusuyla yapılan çağrı metnine kısa süre yanıt gelen kampanya başta Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere 70 imzacı ekoloji örgütü tarafından sahiplenildi. Kampanya halen bireysel ve kurumsal imzacılara açık.

Kampanyaya şu adresten ulaşılabilir: https://www.kazmabirak.org/imzalar  (HABER MERKEZİ)