Şireci Tekstil işçilerinin yürüyüşüne izin verilmedi, sendika başkanı gözaltına alındı

Şireci Tekstil işçilerinin düşük zammı protesto için yapmak istediği yürüyüşe izin verilmedi. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, patron Ahmet Şireci'nin şikayeti nedeniyle gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Düşük maaş artışı ve işten atmalara direnen Şireci Tekstil işçilerinin düzenlemek istediği yürüyüşe izin verilmedi. Çevik kuvvet ekipleri yola barikat kurdu. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, yarın saat 17.00’de Demokrasi Meydanı'nda eylem yapacaklarını duyurdu. Açıklamanın ardından Şireci Tekstil patronu Ahmet Şireci'nin şikayetçi gerekçesiyle gözaltına alınan Türkmen, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Antep'te düşük maaş zammına karşı çıktıkları için işten atılan Şireci Tekstil işçilerinin direnişi sürüyor. 

Başpınar’dan kent merkezine yürümek isteyen işçiler polis tarafından engelledi. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da işçileri ziyaret ederek destek verdi.

Sevda Karaca, "Polis amirleriyle görüştük. 'İşçilerin haklı talepleri var, işlerini istiyorlar, önümüzü açın' dedik. Polis amiri bize 2911 sayılı kanunu gösterdi. '48 saat önce izin almalıydınız' dedi. Vali ile görüşüp 'Şireci işçilerinin talepleri var, açın bu barikatı' demek için kendisini aradım. Kendisi Cumhurbaşkanı Yardımcısı kentte olduğu için telefonlarıma cevap vermedi. Özel kalemi ile görüştüm. Şireci işçilerinin gösterdiği mücadele sizin toplantınızdan daha önemlidir. Bizim önümüze bir yasal düzenleme çıkarmışlar. 'Açıklama yapacağınız belli yerler var' diyorlar. Özel Kalem Müdürü dönmüyor" dedi.

'HİÇBİR YÖNETMELİK ANAYASADAN ÜSTÜN DEĞİL'

"Açık ve net, kent merkezinde bürokratlarla yaptıkları toplantılar işçilerden daha önemli. Karar sizin, eğer işçi yürümek istiyorsa anayasal ve yasal hakkıdır. Hiçbir yönetmelik anayasadan üstün değildir" diyen Karaca, "Burada işçilerin temsilcileri var. İşçilerin kararı olmadan, onay alınmadan kimse işçiler adına görüşme yapamaz. Başka kim ki, ben gideyim bu sorunu işçiler adına çözeyim derse bu işçinin iradesini çiğnemektir. Buna izin vermemeliyiz. Sizin birliğiniz her şeyden önemli" ifadelerini kullandı.

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, taleplerinin kabul edilmemesi halinde yarın saat 17.00’de Demokrasi Meydanı'nda işçilerin toplanacağını açıkladı.

Evrensel Gazetesi'nin haberine göre, açıklamanın ardından BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Şireci Tekstil patronu Ahmet Şireci'nin şikayetçi gerekçesiyle gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Türkmen, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Süreci takip eden milletvekili Sevda Karaca, Türkmen'in Ahmet Şireci hakkında "Sendikal çalışmayı engellemek ve anayasal bir hak olan gösteri ve yürüyüş hakkından alıkoyma" nedeniyle şikayetçi olduğunu söyledi.

Karaca, "Şimdi birlikte fabrikaları önünde direnen Şireci işçilerinin yanına gidiyoruz. Yarın saat 17.00'de Şireci işçileri aileleriyle ve tüm emek dostlarıyla birlikte Demokrasi Meydanında buluşacak. Yanlarında olacağız" dedi.