Sırbistan'da binler silahlı şiddete karşı yürüdü: 'Sorumlular istifa etsin'

Sırbistan'da 17 kişinin öldürüldüğü saldırıların ardından binlerce kişi silahlı şiddeti protesto etti. Cumhurbaşkanı Vucic, 'muhalefetin çıkarları için ulusal bir trajediyi kullandığını' öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan'da 3 ve 5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve 17 kişinin hayatını kaybettiği iki silahlı saldırının ardından on binlerce kişi başkent Belgrad'da silahlı şiddete karşı eylem yaptı. Protestocular, üst düzey hükümet yetkililerinin istifasını ve şiddeti teşvik ettiklerini söyledikleri televizyon ve gazetelerin kapatılmasını talep etti.

Ülkenin kuzeyindeki Novi Sad kentinde de binlerce kişi silahlı şiddete karşı protesto yürüyüşü yaptı. Eylemciler başkente doğru akan Tuna Nehri’ne çiçekler attı. Protestocular ayrıca içişleri bakanı ve istihbarat servisi başkanının istifasını istedi.

VUCIC: MUHALEFET ÇIKARLARI İÇİN ULUSAL BİR TRAJEDİYİ KULLANIYOR

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ise protestoları kınayarak 'muhalefetin çıkarları için ulusal bir trajediyi kullandığını' iddia etti. Vuçiç, 'erken seçime de hazır olduğunu' belirtti.

Vucic, yaptığı açıklamada, “Çalışmaya devam edeceğim ve asla sokak ve çetelerin önünde eğilmeyeceğim. Bir kabine değişikliği mi olacak, yoksa seçim mi göreceğiz?” dedi.

OKULLARDA POLİS MEMURLARI GÖREVLENDİRİLDİ, BAKAN İSTİFA ETTİ

Sırbistan’da bir sonraki genel seçimlerin 2026’da yapılması planlanıyor. Saldırıların ardından Pazartesi günü okullar başlarken, Belgrad’daki tüm okullarda polis memurları görevlendirildi. Hükümet ayrıca, okullarda görev yapmaları için daha çok polisin alınacağını açıkladı. Eğitim Bakanı Branko Ruziç, Pazar günü okul katliamı nedeniyle istifa etmişti.

Ne olmuştu?

Başkent Belgrad'da geçen 3 Mayıs Çarşamba günü 13 yaşındaki bir çocuk, babasının tabancalarıyla, eğitim gördüğü ilkokulda sekiz öğrenci ve bir koruma görevlisini öldürmüştü. Ertesi gün de Belgrad’dan 60 kilometre uzaklıktaki Miladenovaç'ta bir kişinin arabasından çevreye rastgele ateş açması sonucu sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

Sırbistan, Avrupa’da silaha sahip olma oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri. 2018’deki bir araştırmaya gere her 100 kişiden 39’u silah sahibi. Sırbistan hükümeti, ruhsatsız silahların herhangi bir soru sorulmadan teslimi için bir aylık süre verdi. Sırp polisine göre ilk gün yaklaşık bin 500 silah teslim edildi. (BBC Türkçe)