Sırbistan-Kosova gerilimi: Orduya 'ikinci emre kadar teyakkuz' talimatı

Sırbistan Cumhurbaşkanlığı, orduya Kosova sınırına yaklaşma emri verdikten bir gün sonra ordunun bir sonraki emre kadar teyakkuzda kalmasına karar verildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan olaylara ilişkin bir toplantı yaparak ordunun 'bir sonraki emre kadar teyakkuzda kalmasına' karar verdi. 

AA'nın aktardığına göre, Kosova'nın kuzeyinde dün (26 Mayıs) meydana gelen olayların ardından düzenlenen oturuma Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Başbakan Ana Brnabic, Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Savunma Bakanı Milos Vucevic, İçişleri Bakanı Bratislav Gasic, Güvenlik Bilgi Ajansı Müdürü Aleksandar Vulin, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ve Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic katıldı.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, yapılan oturumda Kosova'nın kuzeyinde yaşanan olaylar dolayısıyla Sırbistan ordusunun bir sonraki emre kadar teyakkuzda kalmasına karar verildi.

'BM BARIŞ GÜCÜ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ'

Sırbistan'ın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi için gerekli tüm faaliyetlerin kararlaştırıldığı oturumda, 'NATO'nun Kosova'daki Barış Gücünün (KFOR), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1244 sayılı kararınca yükümlü olduğu görevini yerine getirmediği' savunuldu. Mojsilovic'e Kosova'daki Sırpların korunmasını sağlamak için KFOR yetkilileriyle doğrudan temas kurma yetkisinin verildiği oturumda ayrıca, "Sırbistan, kendi halkını korumada sağlam ve sarsılmaz olacaktır" ifadesine yer verildi.

VUCİC'DEN ORDUYA 'HAZIR OL' EMRİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, dün de Sırbistan ordusuna 'hazır ol' emri vererek Kosova sınırına yaklaşmalarını istemişti. Söz konusu emir, Kosova'nın kuzeyindeki Zveçan ilçesindeki Sırpların ülkenin yeni seçilen Arnavut belediye başkanının göreve gelmesine yardım etmeye çalışan Kosova polisi ile çatışmasının ardından gelmişti.

Bölgede çoğunlukta olan Sırplar, yerel seçimleri boykot etmişti. Kosova polisi belediye binası önünde toplanan kalabalığa göz yaşartıcı gaz ile saldırmıştı.

YEMİN TÖRENLERİ BELEDİYELERDE YAPILAMADI

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan olağanüstü yerel seçimleri kazanan belediye başkanları, aynı gün yemin ederek görevlerine başlamıştı. Yemin törenleri, Kosovalı Sırpların seçim sonuçlarını tanımaması nedeniyle, gerginlikleri önlemek için, belediye binaları yerine bölgede Arnavutların yaşadığı köylerdeki kamu binalarında yapılmıştı. 

Seçimleri boykot eden Kosova'daki en büyük Sırp partisi Sırp Listesi'nin Genel Başkan Yardımcısı Igor Simiç, Atiq'in yemin töreninin ardından Kuzey Mitrovica'da basın toplantısı düzenleyerek Kosovalı Sırpların barışa bağlı olduğunu ancak 1 Haziran'a kadar temel haklarının ihlali durdurulmazsa Sırp halkının kararlı tepki göstereceğini dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)