Sinpaş, milli parkın içine şantiye kapısı açtı

Sinpaş GYO, otel projesi için milli park içerine şantiye kapısı koyunca çevreciler duruma tepki gösterdi. Marmaris Kent Konseyi, "Sinpaş'a tahsis edilen arazi yok, kapıyı kaldırsınlar" dedi.

Sinpaş GYO tarafından konulan şantiye kapısı
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Marmaris'te Sinpaş GYO tarafından yürütülen otel ve devremülk projesi tepki çekti. 'ÇED gerekli değildir' kararı bulunan şantiye alanına bir kilometre mesafede, milli park arazisi içine koyulan kapının kaldırılması talep ediliyor.

Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, projenin milli parkı "işgal" ettiğini belirterek, açılan davalar devam ederken projenin tedbiren durdurulması gerektiğini söyledi.

MİLLİ PARKLAR MÜDÜRLÜĞÜ DE ŞİKAYETÇİ OLDU

Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, Hattat'ın iflasıyla 2009'da Sinpaş Holding’e satıldı. Sinpaş GYO, araziyi aldıktan sonra geçen sene otel ve devremülk inşaatına başladı. Kızılbük'te denize sıfır arazi üzerinde yapımı devam eden inşaata Marmarisliler karşı çıkıyor. Proje nedeniyle Sinpaş'a Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılmış bir dava bulunuyor. Milli Parklar Marmaris Müdürlüğü de tahsis olmamasına rağmen milli park arazisinde yapılan çalışmalardan dolayı şirket hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Projenin durdurulmasına ilişkin itirazlarını dile getiren Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, yazın yaşanan orman yangılarıyla çevre duyarlılığının arttığını söyledi: "Bu nedenle projeyi mercek altına alıp takip etmeye başladık. Gördük ki, şantiye bütün yaz boyunca, inşaat yasağına uymadan çalıştı. Burada bir hukuksuzluk söz konusu."

Sinpaş GYO hakkında Milli Parklar Marmaris Müdürlüğü de suç duyurusunda bulundu. 

'SİNPAŞ HUKUKUN ETRAFINDAN DOLANMAK İSTEDİ'

İnşaat yasaklarında çalışmaların devam ettirilmesine tepkili olan Beytekin, milli parkta da çalışma yapılıp, şantiye kapısı konulduğunu vurguladı: "Şantiye alanına giriş çıkış Sinpaş'ın sorumluluğunda. Ancak bu kapıyı oraya koyma hakları yok." Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde devam eden bir dava olduğunu hatırlatan Beytekin, dava içeriğinin Sinpaş'ın kaynaklarında yer alan bilgilerden hazırlandığını belirtti: "Proje dört etap olduğu halde iki etap üzerinden başladı. ÇED gerekli değildir kararı aldılar. Fakat kroki ve anlatılarında, orada bir yat yanaşma yeri ve termal tesis olacağından söz ediliyor. İlgili yasalarda ise kaplıca ve yat yanaşma yeri olması halinde ÇED olması gerektiği ifade ediliyor. Sinpaş, yasaların etrafından dolanmak istedi."

SİNPAŞ'TAN ÇEVRECİLERE TAZMİNAT DAVASI

Öte yandan medyada konuyla ilgili yayınlanan haberler nedeniyle Sinpaş da çevrecilere dava açtı. 300 bin liralık tazminat davasına gerekçe olarak "rekabeti engellemek" gösterildi. Proje inşaatının tamamlanmasıyla, Marmaris'in doğal güzelliğinin bozulacağını, ormanların tahrip edilip, denizin kirletileceği kaygısını taşıyan çevreciler, doğal yapının bozulmasıyla turizm potansiyelinin zarar göreceğini düşünüyor. Marmaris Belediyesi’nin konuyla ilgili açıklama yapmamasına da tepki gösteren Beytekin, bölgedeki ilgili parsellerin 1980 yılından itibaren imar gelişim belgelerini talep ettiklerini, fakat cevap alamadıklarını belirtti. Beytekin, belediyenin alana ruhsat vermesiyle çalışmaların başladığını iddia ederek, önümüzdeki günlerde yeniden savcılığa müracaat edeceklerini söyledi: "Proje bir turizm yatırımı değil, halka faydası olmayacak. Kararlıyız, projeyi iptal ettirene kadar mücadele edeceğiz."