Sinpaş Kızılbük GYO hisseleri çakıldı: Karar önceden mi öğrenildi?

Kızılbük GYO hisseleri çok hızlı yükseliş sürecinin ardından tepe taklak oldu. Son bir haftadaki kayıp yüzde 60'ı buldu. Sert düşüşün, mahkemenin ÇED kararının hemen öncesinde yaşanması dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Borsa, Sinpaş Kızılbük GYO hisselerindeki sert dalgalanmayla çalkalandı. Yaklaşık bir yıl önce 12,68 TL fiyattan işlem görmeye başlayan ve 28 Temmuz'da 96 liraya kadar yükselerek zirve yapan Kızılbük GYO'da 9 günlük düşüş yüzde 59'u buldu. 

Kızılbük GYO'daki sert düşüşün nedeni ise Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı 'Özel Durum Açıklaması' ile ortaya çıkmıştı. Şirket tarafından 4 Ağustos'ta KAP’a gönderilen ilk açıklamada, "Marmaris’te yer alan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projemizle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir' kararının iptali istemiyle Muğla Valiliği aleyhine açılan davada, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali kararı verilmiştir. Alınan karar bugün (04.08.2022) şirketimize tebliğ edilmiştir" bilgilendirmesi yapılmıştı.

KARARDAN HEMEN ÖNCE HİSSELER DİP YAPTI

Özetle, Marmaris’te yer alan Sinpaş Kızılbük Vellness projesi ile ilgili verilen ÇED kararı, şirketin hisselerindeki serbest düşüş sürecini başlattı. Ancak hisse senedinde ilk etapta yaşanan yüzde 46'lık düşüşten sonra söz konusu mahkeme kararının gelmesi, 'içerden bilgi alındı' iddiasını gündeme getirdi. Patronlar Dünyası'ndaki habere göre, borsa kulislerinde söz konusu haberin önceden alındığı yolunda iddialar dolaşıyor.

KAP'A İKİNCİ AÇIKLAMA: İNŞAAT FAALİYETLERİ DURDURULDU

Öte yandan şirketten KAP'a dün ikinci bir açıklama yapılarak, Marmaris Kızılbük Projesi inşaat faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu ilan edildi. Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen ÇED kararının Danıştay nezdinde temyiz edildiğini belirten şirket, "Danıştay'ın yürütmeyi durdurma talebimize verilecek kararı netleşene veya yeni hazırlanacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunun onaylanmasına kadar şantiyemizdeki yapı inşaat faaliyetleri şirketimiz tarafından durdurulmuştur" açıklamasını yaptı.

BELEDİYENİN İZİN VERMEDİ, VALİLİK İNŞAATIN ÖNÜNÜ AÇTI

Marmaris Belediyesi'nin imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde izin vermediği projenin önünü Muğla Valiliği 13 Ağustos 2021 tarihli ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla açmıştı. Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu ise Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için eylül ayında Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Mahkeme de, projenin otel ve konut projelerini bir arada kapsamasından dolayı ÇED’den muaf tutulamayacağına hükmetmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)