Sinovac'la anlaşan Malezya'dan şerh: Tatmin olmazsak aşıyı almayacağız

Sinovac firmasıyla 14 milyon doz için dün ön anlaşma imzalayan Malezya, aşının Brezilya'daki testlerde aşının koruma oranının yüzde 50.4 olarak açıklanması sonrası "Güvenlik ve koruma konusunda tatmin olmazsak almayacağız" çıkışı yaptı. Sinovac'dan 2 milyon doz aşı sipariş eden Tayland'dan ise "Şu an için planlarımız etkilenmedi. Doğrudan Sinovac'dan bilgi istedik" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü aşısı için Türkiye'nin de anlaştığı Çin şirketi Sinovac'la dün 14 milyon dozluk ön anlaşma imzalayan Malezya'dan, aşının Brezilya'daki koruma oranının yüzde 50.4 olarak açıklanması sonrası bir 'şerh' geldi. Malezya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Khairy Jamaluddin, aşıyı ancak güvenlik ve koruma standartlarının ülkedeki yetkilileri tatmin etmesinden sonra tedarik edeceklerini açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Maleyzalı bakan, önce aşının klinik verilerini inceleyeceklerini belirterek "Eğer güvenlik ve koruma konusunda tatmin olmazsak satın almayacağız" ifadelerini kullandı.

Malezya'daki Pharmaniaga Bhd şirkti dün, Sinovac'la ön anlaşma imzalamıştı. Anlaşma ülkeye 14 milyon dozun tedarik edilmesini, sonrasında da aşının Malezya içinde üretilmesini öngörüyordu. Öte yandan, Malezyalı yetkililer Çin firması CanSino ve Rus aşısı Sputnik V'i üreten Gamaleya Enstitüsü'yle de toplamda 23.9 milyon doz aşı almak için görüşmeler yürütüyor. Malezya'nın Pfizer  ve AstraZeneca'yla da aşı anlaşmaları var.

TAYLAND: PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YOK, SINOVAC'DAN BİLGİ İSTEDİK

Sinovac'dan 2 milyon doz aşı sipariş eden ve ilk 200 bin dozu gelecek ay teslim almaya hazırlanan Tayland ise "Şu an için plan değişikliği yok" açıklaması yaptı. Tayland Medikal Bilim İdaresi'nin Genel Direktörü Supakit Sirilak, "Şu an için planlarımız etkilenmedi. Doğrudan Sinovac'dan bilgi istedik. Dolayısıyla tüm verileri elde etmek için onların yanıtını bekliyoruz" dedi. Tayland, AstraZeneca aşısından da 61 milyon doz sipariş etmişti. Bu dozlar

ENDONEZYA SINOVAC AŞISINI KULLANMAYA BAŞLADI

Brezilya'daki sonuçların açıklanması, Endonezya'da ise Sinovac aşısıyla aşılamanın başladığı güne denk geldi. Kendi ülkelerindeki denemelerde yüzde 65.3 etkinlik elde eden dünyanın en kalabalık ülkesi Endonezya'da 'dünyanın en büyük aşı kampanyası' bugün başladı. İlk aşı, 59 yaşındaki Devlet Başkanı Joko Widodo'ya yapıldı. Endonezya'da önce 18-59 yaş arası nüfus aşılanacak. Endonezyalı yetkililer hem CoronaVac'ın ülkede daha ileri yaşlar üzerinde denenmemiş olması hem de ekonomik gerekçelerle bu yönde bir karar aldıklarını söylüyor.

BREZİLYA NE AÇIKLADI?

Brezilyalı yetkililerin dün yaptığı açıklamada, CoronaVac isimli aşının ülkedeki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında 'genel koruma' sağladığı belirtilmişti. Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı Butantan Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, bu oranın içinde aşı denemelerine katılıp Covid-19'a yakalanan ama hastalığı klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif geçirenler ile asemptomatik vakaların da bulunduğu bilgisi verilmişti.

Açıklamada, Brezilya'daki denemelerin salgının ağır seyrettiği bir dönemde yapıldığı, testlere sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri gönüllülerin de katıldığı, bu nedenle Faz-3 sonuçlarının diğer ülkelerde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılamayacağı yorumu da yapılmıştı.

ENDONEZYA VE TÜRKİYE'NİN ORANLARI FARKLI

Öte yandan, aşı için Endonezya'da yapılan deneylerde yüzde 65 koruma oranı sağlandığı açıklanmış ve aşıya acil onay verilmişti. Türkiye ise Faz-3 denemelerinin ara sonuçlarında yüzde 91,25 oranında koruma ölçüldüğünü duyurmuştu. Türkiye ve Endonezya'dan farklı olarak, Brezilya'daki denemelere 60 yaş üstü gönüllüler de katılmıştı. (DIŞ HABERLER)