Sinn Féin, 1979'daki Lord Mountbatten suikastı için özür diledi

Sinn Féin lideri Mary Lou McDonald, eski genelkurmay başkanı ve Prens Philip'in dayısı Lord Mountbatten'in 1979'da IRA tarafından bombalı suikastla öldürülmesi konusunda özür diledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak görülen Sinn Féin'in lideri Mary Lou McDonald, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in eşi Prens Philip'in dayısı ve eski genelkurmay başkanı olan Lord Mountbatten'in 1979'da bombalı suikastla öldürülmesi için özür diledi. McDonald, "Yaşanan şeyden dolayı üzgün olduğumu tabii ki söyleyebilirim" dedi.

99 yaşında ölen Edinburgh Dükü Prens Philip'in amcası Lord Mountbatten, 1979 yılında İrlanda'nın Mullaghmore kasabasında tatil yaptığı sırada balıkçılık teknesine yerleştirilen dört bombanın infilak etmesi sonucu ölmüştü. IRA'nın üstlendiği saldırıda, Mountbatten'in kızının 83 yaşındaki kayınvalidesi, 14 yaşındaki torunu ve onun 15 yaşındaki bir arkadaşı da hayatlarını kaybetmişti. 

Sinn Féin lideri Mary Lou McDonald, Prens Philip'in cenazesinin ardından Times Radyosu'yla yaptığı söyleşide, bu suikasta dair açıklamalarda bulundu. McDonald, İngiliz ordusunun İrlanda'daki şiddetini eleştirmeyi sürdürürken, Lord Mountbatten suikastı için üzgün olduğunu söyledi.

'ARTIK GÖREVİMİZ, İKİ TARAFTAN DA KİMSENİN AYNI ACILARI YAŞAMAMASI'

McDonald, Lord Mountbatten'i dedesi gibi gören Prens Charles'dan özür dilemeye istekli olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: "Ordu ve Prens Charles ile bağlantılı silahlı kuvvetler bizim adamızda çok sayıda şiddet eylemi gerçekleştirdi. Yaşanan şeyden dolayı üzgün olduğumu tabii ki söyleyebilirim. Tabii ki bu üzücüydü. Benim işim -sanıyorum ki Prens Charles ve diğerleri de bunu takdir edecektir- şu an, bu dönemde liderlik etmek. Hepimizin görevinin, bir daha hiçbir çocuğun, hiçbir ailenin, kim olurlarsa olsunlar, o dönemde adada ve ötesinde yaşayan her taraf için geçerli olan aynı travma ve üzüntüyü yaşamamasını sağlamak olduğuna inanıyorum." 

'KRALİÇENİZİN EŞİNİ TOPRAĞA VERDİĞİ GÜN...'

Sinn Féin lideri, "Hiçbir ailenin bir daha bununla karşılaşmamasını garanti etmek konusunda mutlak bir sorumluluğum var ve bunu, Kraliçenizin sevgili eşini toprağa verdiği gün tekrarlamaktan memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

GERRY ADAMS'TAN SONRA TON DEĞİŞİKLİĞİ OLARAK YORUMLANDI

İngiliz basını, McDonald’ın özrünün, selefi Gerry Adams'ın tavrına kıyasla bir ton değişikliği anlamına geldiğini yazdı. Adams, suikast konusunda üzgün olduğunu söylese de, Mountbatten'in İrlanda'ya gitmenin risklerini bildiğini vurguluyordu. Mountbatten bu dönemde, IRA'nın gözünde meşru bir hedefti.

Adams ve Prens Charles 2015'te bir üniversitede düzenlenen toplantıda biraraya gelmiş, ikilinin el sıkışması 'tarihi' olarak görülmüştü. Adams bu buluşmanın ardından yaptığı açıklamadaysa, 'Mountbatten'in tehlikeyi bildiği' yönündeki görüşünün arkasında olduğunu söylemişti.

Prens Charles ise aynı ziyarette Mullaghmore'a kasabasına da gitmiş, dayısının öldürülmesi konusunda büyük üzüntü duyduğunu söylese de, 'bu korkunç deneyim aracılığıyla, artık adada her inanç, kesim veya siyasi gelenekten gelen birçok kişinin çektiği acıları anladığını' belirtmişti. (DIŞ HABERLER)