‘Sınırları savaşa ve silaha açanlar mültecilere çelikten duvar örüyor’

8 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’ne ilişkin açıklama yapan HDP ve HDK, "Suriye ve Türkiye’de yürütülen insanlık dışı uygulamalar diğer devletlerce göz ardı ediliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’ne ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’nün milyonlarca insanı mülteci konumuna düşüren savaşlar, yoksulluk, eşitsizlik koşullarında karşılandığı belirtilen açıklamada, “Savaşları başlatan ya da sebep olanlar, savaş politikalarına son vermek yerine savaştan kaçanları sınırlarından geçirmemek için askeri çözüm yöntemlerine başvuruyorlar” denildi.

‘SINIRLARI SAVAŞA VE SİLAHA AÇANLAR MÜLTECİLERE ÇELİKTEN DUVAR ÖRÜYOR’

Devletlerin çözüm üretmekten imtina ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Yapılan uluslararası anlaşmalar sonucunda sermaye hareketleri ve silahlar için gümrükler-sınırlar serbestleşirken göçmenlere karşı sınırlar adeta çelikten duvarlarla örülüyor. Güvensiz botlarla denizlere açılan çaresiz göçmenlerin botlarının sahil güvenlik güçleri tarafından kasten batırıldığına ve ölümlerine yol açtıklarına defalarca tanık oluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AKP VE MHP MİLYONLARCA İNSANIN GÖÇ ETMESİNE SEBEBİYET VERDİ

Türkiye’deki göçmen ve mülteci sorununa da değinilen açıklamada, iktidarın sorumluluğuna dikkat çekildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Suriye’ye karşı savaşın tarafı olan AKP-MHP milyonlarca insanın Türkiye ve diğer ülkelere göç etmesine sebebiyet verdi. Halen Rojava’da Kürtlere karşı yürütülen savaş siyaseti nedeniyle milyonlarca insanın özgürce yaşama hakkı tehlikede. Savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden milyonlarca insanı AKP-MHP şantaj ve pazarlık aracı olarak kullanmakta beis görmüyor. Göçmenlerin statüsüz bir biçimde Türkiye sınırları içinde tutmanın karşılığında, Suriye ve Türkiye’de yürütülen insanlık dışı uygulamalar diğer devletlerce göz ardı ediliyor”.

HER İNSAN YAŞADIĞI COĞRAFYADA İNSAN ONURUNA YAKIŞIR KOŞULLARA SAHİP OLMALI

“Kürtlere yapılan ırkçı saldırganlığa, Suriyeli göçmenlere yönelik nefret söylemine, Afganistanlı, Afrikalı ya da başka göçmen gruplara yönelik sömürüye” karşı çıkıldığı belirtilen açıklamada, “Her insanın yaşadığı coğrafyada insan onuruna yakışır koşullara sahip olması gerektiğini; göç etmek zorunda kaldıysa da temel haklarından mahrum bırakılamayacağını ısrarla söylüyoruz. 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle göçmen ve mültecilerin temel haklarını savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” denildi. (DUVAR)