Akademi, En İyi Film Oscar'ı için 'azınlık kuralları' getirdi

Akademi 'azınlık kuralları' getirdi: Filmler 2024'ten itibaren Oscar kazanmak için 'azınlık zorunluluklarına' uymak zorunda.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 2024 yılı itibariyle En İyi Film dalında Oscar ödülü kazanabilmek için filmlere ekiplerinde ortalamaya kıyasla daha çok azınlık mensubu bulundurma zorunluluğu getirdi. 2024'ten itibaren bir filmin en iyi film dalında aday gösterilebilmesi için kadrosunda en az akademinin belirlediği oranda sinemada az temsil edilen gruplara yer verilmesi gerekecek.

Indiewire'ın aktardığına göre, Amerikan Yapımcılar Derneği'ne de danışılan yeni katılım koşullarına, Akademi yöneticileri DeVon Franklin ve Jim Gianopulos liderlik edecek. Akademi Başkanı David Rubin ve Akademi CEO'su Dawn Hudson salı günü yaptığı açıklamada, "Bu kapsama standartlarının sektörümüzde uzun süreli, temel değişim için katalizör olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Katılım koşulları şartlarının bazı emsalleri de bulunuyor. Akademi, koşulların bazı BAFTA kategorilerine katılmak için British Film Institute tarafından belirlenen benzer gereksinimlere göre modellendiğini de belirtti. Konuyla ilgili dört kategori belirleyen Akademi, ekranda, stüdyoda, film ekibinde ve hazırlık ile geliştirme ekibinde uyulması gereken belli gereklilikler hazırladı. Filmlerin En İyi Film Ödülü'ne aday gösterilmesi için bu 4 kategoriden en az ikisine uyması gerekecek.

Getirilen gereklilikler şöyle:

STANDART A: EKRANDA TEMSİL, TEMALAR VE ANLATICILAR

A1. Başrol veya önemli yardımcı aktörler - Başrol oyuncularından veya önemli yardımcı aktörlerden en az biri,

A2. Genel topluluk oyuncu kadrosu - İkincil ve daha küçük rollerdeki tüm oyuncuların en az yüzde 30'unun kadın, farklı ırk veya etnik grup, LGBTQ+, bilişsel veya fiziksel engelli, sağır veya işitme güçlüğü çeken kişiler gibi yetersiz temsil edilen gruplardan en az ikisinden olması gerekiyor.

A3. Ana hikaye / konu - Filmin ana hikayesi, teması veya hikayesi, yeterince temsil edilmeyen grup (lar) üzerine odaklanmalı.

STANDART B: YARATICI LİDERLİK VE PROJE EKİBİ

B1. Yaratıcı liderlik ve bölüm başkanları - Yaratıcı liderlik pozisyonlarından ve bölüm başkanlarından en az ikisinin - Döküm Direktörü, Görüntü Yönetmeni, Besteci, Kostüm Tasarımcısı, Yönetmen, Editör, Kuaför, Makyaj Sanatçısı, Yapımcı, Prodüksiyon Tasarımcısı, Set Dekoratörü, Ses, VFX Süpervizörü , Yazar -kadın, farklı ırk veya etnik grup, LGBTQ+, bilişsel veya fiziksel engelli, sağır veya işitme güçlüğü çeken kişiler gibi yetersiz temsil edilen gruplardan olması gerekiyor. Ayrıca bu pozisyonlardan en az birinin, Asyalı, İspanyol/Latin, Siyah/Afrikalı Amerikalı, Yerli/Kızılderili/Alaska Yerlisi, Ortadoğulu/ Kuzey Afrikalı, Yerli Hawaiili veya diğer Pasifik Adalı gibi yeterince temsil edilmeyen bir ırk veya etnik gruptan olması gerekiyor.

B2. Diğer önemli roller

En az altı diğer ekip ve teknik pozisyon (Üretim Asistanları hariç), yeterince temsil edilmeyen bir ırksal veya etnik gruptan olması gerekiyor.

B3. Genel ekip oluşumu - Film ekibinin en az yüzde 30'unun kadın, farklı ırk veya etnik grup, LGBTQ+, bilişsel veya fiziksel engelli, sağır veya işitme güçlüğü çeken kişiler gibi yetersiz temsil edilen gruplardan olması gerekiyor.

STANDART C: SEKTÖR ERİŞİMİ VE FIRSATLAR

C1. Ücretli çıraklık ve staj fırsatları - Filmin dağıtım veya finansman şirketi, yeterince temsil edilmeyen gruplardan olan ve aşağıdaki kriterleri karşılayan çıraklık veya staj ücretlerini ödemelidir.

Büyük stüdyoların / dağıtımcıların, fiziksel prodüksiyon, post prodüksiyon, müzik, VFX , satın almalar, ticari ilişkiler, dağıtım, pazarlama ve tanıtım departmanlarında çoğunda yetersiz temsil edilen grupları içeren (ırksal veya etnik grupları da içermelidir) sürekli ücretli çıraklık / stajlara sahip olması gerekir. Mini-büyük veya bağımsız stüdyolar / distribütörlerin de yeterince temsil edilmeyen gruplardan en az iki çırak / stajyeri olmalıdır.

C2. Eğitim fırsatları ve beceri geliştirme (ekip) - Filmin prodüksiyon, dağıtım ve/ veya finansman şirketi, kadın, farklı ırk veya etnik grup, LGBTQ+, bilişsel veya fiziksel engelli, sağır veya işitme güçlüğü çeken kişiler gibi yeterince temsil edilmeyen gruplardan insanlara beceri geliştirme için eğitim ve/ veya çalışma fırsatları sunmalıdır.

STANDART D: KİTLE GELİŞTİRME

D1. Pazarlama, tanıtım ve dağıtımda temsil - Stüdyo ve / veya film şirketinin pazarlama, tanıtım ve / veya dağıtım ekiplerinde yetersiz temsil edilen gruplardan olması gerekmektedir.

Diğer kategorilere böyle bir gereklilik getirilmeyeceği bildirilirken, En İyi Film dışındaki tüm kategoriler, mevcut uygunluk koşullarına tabi tutulacak.