Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Göç Filmleri Festivali’nde kazananlar açıklandı. En İyi Uzun Metraj Film, 'For Sama'nın oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziantep’te düzenlenmesi planlanan ancak korona virüsü salgını nedeniyle ertelenen, "Uluslararası Göç Filmleri Festivali"nde (UGFF), "En İyi Uzun Metraj Film" ödülünü, yönetmenliğini Waad Al- Kateab ve Edward Watts’ın üstlendiği "Sama İçin" (For Sama) adlı yapım kazandı. Jüri başkanlığını üstlenen yönetmen Nuri Bilge Ceylan, bu yıl ilki gerçekleşen festivalde en iyi film ödülünün oy birliğiyle verildiğini söyleyerek, "Temasıyla bu çağın belki de en büyük trajedilerinden birine sahip çıkma düşüncesiyle yola çıkan Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin En İyi Film Ödülü, bir belgesel filme gitti. Suriye’de olan bitenler konusundaki tüm yargılarımızı yerle bir edecek, mülteci sorununa karşı bakış açımızı tümüyle değiştirebilecek güçte, insanı allak bullak eden, bir yandan da bir yığın, altından kalkılmaz soruyla baş başa bırakan bir film bu" dedi.

Filmin yönetmenlerinden Waad Al-Kateab, ödülün ardından, "Bir buçuk yıl Türkiye’de yaşadım. Ben de o mültecilerden biriydim. Şimdi ise İngiltere’de mülteciyim. Türkiye’de yaşayanların, Sama İçin’i izlemelerinin ve mültecilerin neden mülteci olduklarını, ne zorluklarla karşılaştıklarını, sadece ülkelerinde kalabilmek için ne kadar mücadele ettiklerini, genel olarak neler yaşadıklarını öğrenmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İLHAM VERİCİ SENARYO ÖDÜLÜ ‘OĞLUM GİBİ’NİN

Festivalin jüri üyelerinden Çinli oyuncu ve yönetmen Joan Chen, Costanza Quatriglio'nun "Oğlum Gibi" filmi, "İlham Verici Senaryo" dalında birinci olduğunu açıkladı.

Yönetmen Quatriglio, "Bu ödülü sevgili dostlarıma, Hazara dostlarıma, hikayenin bir parçası olan Mohammad Jan Azad'a, Basir Ahang'a, annesine ve filmi çekerken tanışma şansı elde ettiğim tüm annelere ithaf ediyorum. Çünkü tüm çocukları kendi çocuğummuş gibi görüyorum. Öyle düşünüyorum” dedi.

UNICEF ÖDÜLÜ ‘KIYININ ÇOCUKLARI’NIN OLDU

UNICEF Uluslararası Kısa Film Ödülü'nü açıklayan UNICEF İyi Niyet Elçisi, oyuncu Tuba Büyüküstün, "Kıyının Çocukları" filminin ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Filmin yönetmeni Amelia Nanni ise, " Hayatta bazen yaptığımız işlere devam edebilmek için, doğru zamanda uzanan bir yardım eline ihtiyaç duyabiliriz. Bu ödül de bir sonraki filmimi yapmak için bana büyük cesaret vermiş oldu" ifadelerini kullandı.

AYNI GEMİ YARIŞMASI ‘ORADA’ FİLMİNE VERİLDİ

Aynı Gemi Yarışması'nın jüri üyelerinden, İranlı yönetmen Farnoosh Samadi, ödülü kazanan filmi ve gerekçelerini, "Bu etkileyici filmde, bir kadının tekil hikayesi, göçmenlerin maruz kaldığı kötü muamele ve dışlanmaya bir örnek olarak kullanılmaktadır. Bürokrasi insanlığın, katı kurallar da dayanışmanın üstünde tutulmaktadır. Ana karakterin ölmekte olan babasına veda etme isteğiyle oyuncu arkadaşlarına karşı sorumluluğunu dengede tutmak için gösterdiği çabanın yönetmen tarafından yansıtılma şekli bizi çok etkiledi. Hikayenin çok katmanlı oluşu, sinematografisi ve oyunculuklar bizi ikna etti. Bu nedenle 'Aynı Gemi En İyi Film' ödülünü Zeynep Köprülü’nün yönettiği 'Orada' adlı filme veriyoruz" diyerek açıkladı.

Festivalde, "En İyi Uzun Metraj Film" ödülünü kazanan yapıma 15 bin euro verilirken, "En İyi Kısa Metraj Film" ve "İlham Verici Senaryo" ödülünü alan yapımlar 5 bin euro para ödülünün sahibi oldu.

Festival kapsamındaki "Göçün İzleri" ve "Göç Duygusu" sergileri ise www.migrationff.com sitesinde iki hafta daha ücretsiz olarak görülebilecek. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)