İstanbul Modern'den yeni film seçkisi

stanbul Modern, film gösterimlerine devam ediyor. Seçki, 11-30 Haziran’da yayınlanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Modern Sinema, “Kapı Açık” adlı yeni bir film seçkisiyle çevrimiçi film gösterimlerine devam ediyor. Japonya’dan İtalya’ya farklı coğrafyalarda geçen dört filmlik seçki, önemli bir olay sonucu hayatları değişen karakterlere odaklanıyor.

Seçki, 11-30 Haziran tarihleri arasında müzenin web sitesi üzerinden yayınlanacak.

“Kapı Açık” seçkisinin gösterim programı şöyle;

4-9 HAZİRAN

FIRTINADAN SONRA (UMİ YORİ MO MADA FUKAKU), 2016

Japonya | HDD, Renkli, 118’ | Japonca, Yönetmen: Hirokazu Kore-Eda, Oyuncular: Hiroshi Abe, Yôko Maki, Satomi Kobayashi

Ryota, asıl mesleği yazarlık olmasına rağmen son romanını 15 yıl önce yazmış ve artık “ilham perileri” ile beraber kendine olan güvenini de kaybetmiş bir baba. Kazandığı her kuruşu sürekli kumarda kaybeden Ryota boşandığı güzel eşinin yeni bir hayat kurma ihtimalini fark ettiğinde yeniden iyi bir baba olabilmek için çabalamaya karar verir. Bir gece çıkan kuvvetli fırtına yüzünden kendi annesinin evinde eski eşi ve oğluyla mahsur kalmaları,tüm ailenin geçmişle ve içinde bulundukları durumla hesaplaşmasına vesile olacaktır. Altın Palmiyeli usta yönetmen Hirokazu Kore-Eda, Fırtınadan Sonra ile Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde yarışmıştı.

11-16 HAZİRAN

YUVA (HOME),2008

Fransa, İsviçre, Belçika | HDD, Renkli, 95’ | Fransızca, Yönetmen: Ursula Meier, Oyuncular: Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Kacey Mottet Klein

Marthe, Michel ve üç çocuklarının kendi halinde sürüp giden mutlu hayatları, evlerinin hemen yanı başında on yıldır atıl duran otoyolun trafiğe açılmasıyla alt üst olur. Issız bir bölgedeki evlerinin hemen önünden geçen bu yolun işlevsizliğinin aileye tanıdığı özgürlük ve yalıtılmışlık hissi birden ellerinden alınınca “normal” hayatlarının akışı da sekteye uğrar. Her gün artan trafiğin sesi, oluşturduğu kirlilik, yok olan mahremiyetleri ve daralan yaşam alanlarının içinde giderek daha da sıkışan aile, kendilerine bir çıkış yolu aramak zorunda kalır.

18-23 HAZİRAN

ELMA (SİB),1998

İran | HDD, Renkli, 86’ | Farsça, Yönetmen: Samira Makhmalbaf, Oyuncular: Massoumeh Naderi, Zahra Naderi, Ghorban Ali Naderi

İranlı yönetmen Samira Makhmalbaf’ın Tahran’ın güneyinde yaşanan gerçek bir olaydan etkilenmesi üzerine 18 yaşında çektiği Elma, babaları tarafından 12 yıl boyunca evden çıkartılmayan ikiz kız kardeşlerin hikâyesine odaklanıyor. Durum komşular tarafından şikâyet edilince 12 yıl sonra ilk defa dışarı çıkan kızların dış dünyada yaşadıkları ve babalarının “korumacı” yaklaşımı genç yönetmen tarafından belgesel ile kurmaca arasında gidip gelen bir üslupla perdeye aktarılıyor. Elma, Locarno’da FIPRESCI özel Mansiyon ödülünü aldı ve Cannes’da da Altın Kamera ile Belirli Bir Bakış ödüllerine aday oldu.

25-30 HAZİRAN

MUCİZELER (LE MERAVIGLIE), 2014

İtalya, İsviçre, Almanya | HDD, Renkli, 110’ | İtalyanca, Fransızca, Almanca, Yönetmen: Alice Rohrwacher, Oyuncular: Monica Belluci, Alba Rohrwacher, Margarete Tiesel

Alice Rohrwaher, bu Cannes’da Büyük Ödül’e layık görülen bu ikinci uzun metrajında odağına, ırak bir köyde arıcılıkla geçinen bir aileyi ve bilhassa o ailenin ergen yaştaki en büyük kızı Gelsomina’yı alıyor. Kötü niyetli olmamasına rağmen kolay sinirlenebilen, kendisi de adeta bir arı gibi çok çalışarak ailesini geçindirmeye uğraşan babasına yardım eden Gelsomina, ailesini para ödülü ile lüks bir gemi seyahati vaat eden bir TV yarışma programına yazdırıyor. Ailenin para derdine çare olmak ve biraz da kendini göstermek adına yaptığı bu hamle, tüm ailenin hayatını değiştirecek, hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)