Roman Polanski, 45. César Ödülleri’ne katılmayacağını açıkladı

Roman Polanski, César Ödülleri’ne katılmayacağını açıkladı: Nasıl katılabilirim ki?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Roman Polanski imzalı J’accuse filminin 45. César Ödülleri’nde en çok adaylık almasına gösterilen tepkiler sürerken, Polanski bir açıklama yayımlayarak ödül törenine katılmayacağını açıkladı.

Variety'nin haberine göre, Académie des Arts et Techniques du Cinéma tarafından 1975’ten bu yana dağıtılan ve Fransa’nın Oscarları olarak bilinen César Ödülleri‘nin bu yılki adayları geçtiğimiz ayın sonunda açıklandı. Bu yıl en çok adaylık alan filmin tam 12 dalda adaylık kazanan Roman Polanski imzalı J’accuse olması tepkileri de beraberinde getirdi.

Adaylıkların açıklanmasının ardından bir duyuru yayımlayan Fransız feminist grup Osez le Féminisme, 45. César Ödülleri’nin sahiplerini bulacağı ödül töreni sırasında bir protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıklarken, geçtiğimiz günlerde de Fransa sinemasının önde gelen isimleri arasında yer alan 200 sinemacı Le Monde’da yayımlanan açık mektupla, César Ödülleri'ni dağıtan Académie des Arts et Techniques du Cinéma‘yı hedef aldı. Gelen bu tepkilerin ardından Académie des Arts et Techniques du Cinéma’dan sorumlu olan yönetim kurulunun tüm üyeleri istifa etme kararı alırken, Académie’de önemli değişiklikler yapılacağı açıklandı.

Tartışmaların merkezinde yer alan Roman Polanski, tartışmaya dâhil olarak konu hakkında açıklamalarda bulundu: "Günlerdir insanlar bana bu soruyu soruyor: 'César Ödül Töreni'ne katılacak mısın?' Bende buna karşılık şu soruyu soruyorum: Nasıl katılabilirim ki?"

“Gecenin nasıl ilerleyeceğini biliyoruz. Aktivistler beni linç etmekle tehdit ettiler. Bazıları Salle Pleyel önünde protesto gösterileri düzenleyeceklerini açıkladı. Diğerleri yönetimi kınamaya hazırlanıyor. Sinemanın kutlandığı bir geceden çok bir sempozyum olacak gibi görünüyor.”

POLANSKI, ACADEMIE YÖNETİMİNİ HEDEF ALAN SİNEMACILARA TEPKİ GÖSTERDİ

Ödül törenine katılmayacağını açıklayan Polanski, tüm bu yaşananların eşine ve çocuklarına zarar verdiğini ve hem onları hem de ekibini korumak için töreni katılmamaya karar verdiğini belirtti. Polanski ayrıca “J’accuse'ün aldığı adaylıklar nedeniyle Akademi yönetimini eleştiren sinemacılara da tepki gösterdi.

“Otoriter bir hareket yönetimi istifaya zorlarken, basın ve sosyal medya aldığımız 12 adaylığı sanki bize Akademi yönetimi tarafından hediye edilmiş gibi yansıttı. Bu yapılanlar, adayları belirleyen 4 bin 313 profesyonelin bireysel kararlarıyla verdikleri gizli oylamaya ve filmi izlemeye gelen 1 buçuk milyondan fazla izleyiciye zarar veriyor.”

Son yıllarda kendisine yöneltilen cinsel saldırı iddialarını bir kez daha yalanlayan Polanski, bunun bin kere söylenen bir yalanın gerçek ilgi algılanmasından başka bir şey olmadığını ifade ederken, bu suçlamaları sağlıksız zihinlerin fantezileri olarak nitelendirdi.

'Polanski' tartışması: César Akademisi'nin tüm üyeleri istifa etti'Polanski' tartışması: César Akademisi'nin tüm üyeleri istifa etti

Sinemacılardan César Ödülleri’nde değişiklik yapılması için açık mektupSinemacılardan César Ödülleri’nde değişiklik yapılması için açık mektup