'Polanski' tartışması: César Akademisi'nin tüm üyeleri istifa etti

'Fransa'nın Oscar'ı olarak bilinen ve ülkenin en prestijli sinema ödüllerini dağıtan César Akademisi tarafından bu yıl en çok adaylık alan filmin, hakkında çıkan cinsel saldırı suçlamalarına rağmen Roman Polanski'nin filmi olması tepkileri de beraberinde getirdi. César Akademisi'nin tümü Polanski tartışmasından ötürü istifa etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın Oscar'ları olarak bilinen César Akademisi, Polonyalı yönetmen Roman Polanski'nin yeni filmi  "An Officer and a Spy"ın (J'Accuse) 12 dalda aday göstermesinin ardından gelen eleştirilerin üzerine istifa etti. Akademinin üyeleri bu ay düzenlenecek olan törenin ardından yenilenecek.

"An Officer and a Spy" (J'Accuse), César Akademisi tarafından en çok aday gösterilen yapımlardan biri oldu. Bunun üzerine Fransa'da akademiyi ve ödülleri boykot çağrıları yapıldı ve yüzlerce sinemacı akademinin reforma gitmesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Fransız sinemacılar tarafından Le Monde'da yayımlanan bir açık mektupta César Akademisi'nin artık işlemez hale geldiği ve yönetiminin şeffaflık taleplerine uyması gerektiği belirtildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Perşembe gecesi akademi tarafından yapılan açıklamada, akademinin oy çokluğuyla, "2019 yılında sinemanın gerçekleşmesini sağlayan kadın ve erkekleri onore etmek ve film festivalinin sadece bir festival olarak kalması için" istifa kararı aldığı belirtildi. Bu ay düzenlenecek törenin ardından yeni bir kurul seçilecek, bu kurul da akademinin nasıl reforme edilmesi gerektiğine karar verecek.

Fransa Kültür Bakanı Franck Riester yaptığı açıklamada, akademinin demokratik bir şekilde davranması gerektiğini, şeffaflığa ve çeşitliliğe önem vermesi gerektiğini aktardı.

NE OLMUŞTU?

Le Parisien gazetesine konuşan Fransız oyuncu ve eski model Valentine Monnier, Polonyalı yönetmen Roman Polanski'yi 1975 yılında kendisine cinsel saldırıda bulunmakla suçlayarak, olayın 18 yaşında olduğu sırada yönetmenin İsviçre'nin Gstaad kasabasında bulunan evinde gerçekleştiğini anlattı.

Aynı sırada evde en yakın arkadaşı ve daha sonra Polanski'nin dört yıl boyunca sevgilisi olacak bir kadının da bulunduğunu söyleyen Monnier, o zamanlar Polanski'yi tanımadığını ve cinsel saldırının çok şiddetli bir şekilde gerçekleştiğini dile getirdi. Gazetenin ulaştığı diğer iki kadın da Monnier'in anlattıklarının doğru olduğunu söyledi. Monnier, bu olayı artık anlatması gerektiğine Polanski'nin vizyona girecek yeni filminin adaletle ilgili olmasından ötürü karar verdiğini ifade etti.

Aynı zamanda Roman Polanski, 1977 yılında 13 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarla suçlandığı dava sürerken ABD'den kaçmıştı. Polanski 13 yaşındaki çocukla "yasa dışı şekilde cinsel ilişkiye girdiğini" itiraf etmiş, bu suçlamadan hüküm giymişti. Polanski o zamandan beri Fransa'da yaşıyor.

Daha önce de en az üç kadın 18 yaşından daha küçük oldukları 1970 ve 1980'li yıllarda Polanski tarafından cinsel saldırıya uğradıklarını söylemişti. Ancak yönetmenin avukatı bütün bu suçlamaları reddediyor.

Sinemacılardan César Ödülleri’nde değişiklik yapılması için açık mektupSinemacılardan César Ödülleri’nde değişiklik yapılması için açık mektup

Paris'te Polanski protestosu: Film gösterimi iptal edildiParis'te Polanski protestosu: Film gösterimi iptal edildi