Arkadaş Z. Özger belgeseli ‘Merhaba Canım’ destek bekliyor

Arkadaş Z. Özger belgeseli destek bekliyor. Belgeselin ilk fragmanı 8 Ocak'ta yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yönetmen koltuğunda gazeteci ve belgeselci Ulaş Tosun’un oturduğu, 1973 yılında, henüz 25 yaşında hayatını kaybeden Arkadaş Z. Özger’in ötekilikle temas eden hayatını anlatan belgesel “Merhaba Canım”, fongogo üzerinden başlatılan kampanyayla destek bekliyor. Belgesel, adını şairin 1970 yılında Dost Dergisi’nde yayımlanan “Merhaba Canım” şiirinden alıyor.

Belgesele, Ahmet İnam, Akın Evren, Ali Özpalanlar, Cavit Kürnek, Deniz Ziya Temeltaş, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli, Halit Özboyacı, Hüseyin Peker, İsmet Tokgöz, Necla Zarakol, Mehmet Savaş Dizdar, Ramiz Bilgin, Raşit Önal, Sina Akyol, Suat Çelebi, Şadiye Çetin, Şükran Tekin ve Tuğrul Eryılmaz’ın anlatımlarıyla katkı sunuyor. Belgeselin sinopsisi şöyle;

‘Merhaba Canım’, Arkadaş Z. Özger’in şiirleriyle, ailesinin, yoldaşlarının, ‘dostlarının’ anlatılarıyla, genç şairin hayatıyla etkileşen tavır ve olaylara sol resmi tarih söyleminin dışında çıkarak, ataerki ve ötekilik temas kurarak ‘kayıp’ bir portrenin izini sürer.”

Ulaş Tosun’un yönetmeliğini, M. Kaan Karataş’ın yardımcı yönetmenliğini üstlendiği bağımsız bir belgesel olan “Merhaba Canım”ın neden destek görmesi gerektiği kampanyada şöyle açıklanıyor:

"Merhaba Canım, 3 yıllık bir sürece yayılan, 5 farklı şehirde yapılan görüşmeler ve 50 yıllık görsel/yazınsal arşivlerin taranmasına ek olarak güncel çekimlerden oluşan bir prodüksiyon sürecine sahiptir. Bu sürecin ekip, ekipman kiraları, ulaşım, barınma masraflarının tamamı herhangi bir devlet veya özel fon desteği olmaksızın yürütülmüştür. Bu aşamada kurgu başta olmak üzere diğer post prodüksiyon aşamaları ve şiirlerin İngilizce çevirileri için gerekli bütçe, bağımsız fonlar tarafından karşılanması planlanmış ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle söz konusu desteklerin birçoğu iptal edilmiştir. Böylelikle filmin ertelenmesi ya da kolektivizm ruhuyla tamamlanması seçenekleri ortaya çıkmıştır. Ekip, Arkadaş Z. Özger’in portresinin, farklılığa tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin artış gösterdiği bu dönemde tamamlanabilmesi için kamuoyuna dayanışma çağrısı yapmayı seçmiştir."

Belgeselin ilk fragmanı, şairin doğum günü olan 8 Ocak 2020’de yayınlanmıştı.