Kino 2019 ‘Gundermann’ ile başladı

Kino 2019: Alman Filmleri Diyarbakır’da programı “Gundermann” filminin gösterimiyle başladı. Pazar gününe kadar devam edecek programda Almanya’dan 8 film gösterilecek.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Goethe-Institut ve German Films’in birlikte düzenlediği Kino 2019 film programının Diyarbakır ayağı, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Başka Sinema işbirliğiyle 29 Kasım-1 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Alman sinemasından güncel ve ödüllü örnekleri Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşturacak film gösterimleri, Ninovapark Prestige Sinemaları’nda 4 numaralı salonda yapılıyor.

Usta yönetmen Andreas Dresen’in imzasını taşıyan ve bu yıl En İyi Film dahil beş dalda Alman Film Ödülü kazanan “Gundermann”, Diyarbakır’da Kino 2019 programının açılışını yaptı. Diyarbakırlı sinemaseverler açılış filmine yoğun ilgi gösterdi.

Kino 2019 afişi

DEVLETE AJANLIK YAPAN MÜZİSYEN

Andreas Dresen’in yeni filmi, Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin tanınmış besteci ve şarkıcıları arasında yer alan Gerhard Gundermann’ın (1955-1998) hayatını konu alıyor. Gundermann bir yandan Lausitz bölgesindeki kömür madenlerinde ekskavatör operatörü olarak çalışırken akşamları da sahneye çıkmaktadır. Müziğiyle kendine büyük bir hayran kitlesi edinir. Şarkılarında yaşam ve ölüm gibi konuların yanı sıra siyasi ve toplumsal konulara da eleştirel bir bakış açısıyla yer vermektedir. Hayranlarının son derece kişisel ve samimi bulduğu şarkılarıyla 1980’ler Doğu Almanyası’nda pek çok insanın idolü haline gelir, ancak bir yandan da iktidarla başı derde girmeye başlar. DAC yıkılırken de Gundermann çok sevilen biri olmaya devam eder, hatta hayranlarının sayısını artırır. 1995 yılında, ülkede rejim için istihbarat servisinde ajanlık yaptığı ortaya çıktığında bile bu durum başarısını pek etkilemez. Andreas Dresen çok övgü alan bu biyografik filminde karmaşık ve çelişkili bir karakteri tanıtırken, Doğu Almanya’nın da yalnızca siyah ya da beyaz olarak tanımlanamayacağını gösteriyor.

Ağır çalışma koşulları, evliliği, aşkları ve geçmişiyle oldukça karmaşık bir kişilik Gundermann. Devlete ajanlık yaptığı için pişmanlık duymayan Gundermann’a karşı izleyicinin de duygusu karmaşıklaşıyor. Bunda yönetmenin de payı olmalı çünkü ideal bir kahraman portresi çizmek yerine Gundermann’ı bütün halleriyle perdeye aktarmayı tercih etmiş. Gundermann, belki sadece müzikleri ve sözünü esirgemez tutumuyla sevdiriyor kendisini. İtiraflarına rağmen Alman müzikseverlerin onu bağrına basması da bu nedenle olmalı. Çünkü enfes bir müzik yapıyor Gundermann.

Film, Grosmann’ın müzikleriyle tanışmak, oyuncuların performansını ve özellikle açık kömür ocağındaki sahneleri görmek için bile izlenmeye değer bir film.

Alışık olduğumuzdan farklı bir Doğu Almanya portresi sunan bu filmi Berlin Duvarı’nın yıkılışının otuzuncu yıldönümünde izlemek kuşkusuz daha da anlamlı.

Gundermann, 2019 Alman Film Ödülleri En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (Alexander Scheer), En İyi Prodüksiyon Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı, 2019 Tromsø FIPRESCI Ödülü, 2019 Bavyera Film Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu (Alexander Scheer) ödüllerinin sahibi olduğunu da belirtelim.

KİNO 2019’UN DİĞER FİLMLERİ

Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yıldönümünde seçkide Doğu Almanya’daki hayata bakan bir film daha var. Andreas Goldstein’ın yönettiği “Adam ve Evelyn”, 1989 yazında Doğu ve Batı arasındaki sınırın açıldığı günlerde geçiyor.

Bol ödüllü “Victoria” ile tanınan yönetmen Sebastian Schipper’in yeni filmi “Yollarda” da Kino 2019 çerçevesinde Diyarbakır’da gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Bu yıl Berlin Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülüyle dönen Angela Schanelec’in yeni filmi “Evdeydim, ama...” Kino 2019 seçkisinde öne çıkan bir diğer yapım. İlk gösterimi geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nde gerçekleşen Ulrich Köhler imzalı “Odamda” da alışılmıştan farklı bir ‘felaket filmi’ olarak dikkat çekiyor.

Alireza Golafshan’ın yönettiği “Süs Balıkları” ise beraber yaşayan bir grup engelli insanın olağandışı maceralarını konu alan delidolu bir komedi. Film Almanya’da vizyona girdiğinde büyük bir gişe başarısı kazanmıştı.

“Atlas”, “Üç Kardeş”, Kino 2019’un diğer filmleri arasında yer alıyor.

Etkinlik çerçevesindeki gösterimlerin biletleri Ninovapark Prestige Sinemaları gişelerinden veya biletinial.com’dan temin edilebilir. Kino 2019 gösterimleri için bilet fiyatları 5 TL olarak belirlendi.

Gösterim programı