BIFED'de büyük ödül Nefessiz'in

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ödülleri açıklandı. Büyük ödülü “Nefessiz” kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 6'ncısı düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde (BIFED) ödüller sahiplerini buldu. Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen ödül törenine Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın yanısıra yerli ve yabancı birçok yönetmen katıldı. 60 ülkeden başvuran 450 belgesel arasından 24'ünün finale kaldığı festivalde, Fethi Kayaalp Büyük Ödülü'nü yönetmenliğini Daniel Lambo’nun yaptığı Belçika yapımı “Nefessiz” filmi aldı.

Adalıların ve sanatseverlerin de katılım gösterdiği ödül töreni öncesinde Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları akustik olarak üç şarkılık mini bir konser verdi. Yavaşoğulları, “Dünyada eşi benzeri pek bulunmayan böyle bir festivalin ödül töreninin açılışını yapmak bana düştü. Çok güzel filmler izledik, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

MANSİYON ÖDÜLÜ VERİLDİ

Bu kategorideki üçüncülük ödülü ise “Her Yönden Mızraklar” filmine giderken, jüri ödülü bu filme verme sebebini “İnsan ve doğa arasındaki hakiki ilişkiyi güçlü tasvirlerle anlatan, tehdit edilen yerli halkın sesine odaklanan ve arşiv görüntülerle süregelen yıkıma çarpıcı olarak tanıklık eden belgesel” olarak açıkladı. Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Erkan Yavuz yönetmen Christopher Walker’a üçüncülük ödünü takdim etti.

Uluslararası Yarışma kategorisinde bu yıl bir de mansiyon ödülü verildi. Fransız yapımı “Coğrafyacı ve Ada”nın yönetmeni Christine Bouteiller, ödülü Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın elinden aldı.

GAİA ÖĞRENCİ ÖDÜLÜ BATAN GÜNEŞİN DOĞUŞU'NA VERİLDİ

Lalehan Öcal, Melis Birder ve Marvin Entholt’tan oluşan Gaia Öğrenci Ödülü jürisi, bu kategorideki birincilik ödülünü Julie Hössle’nin yönetmenliğini yaptığı İtalya yapımı “Batan Güneşin Doğuşu” filmine verdi.

BIFED, dört gün boyunca iki salonda gösterilen ekoloji temalı 61 belgeselin yanında etkinlikler ve çocuk atölyeleriyle dolu bir program sundu.

Ödül alan filmler şöyle;

Uluslararası Yarışma Ödülü'nü kazananlar

1. Nefessiz (Breathless), Daniel Lambo, Belçika

2. Ovacık, Ayşegül Selenga Taşkent, Türkiye

3. Her Yönden Mızraklar (Spears From All Sides), Christopher Walker, ABD – Ekvador

Mansiyon Ödülü: Coğrafyacı ve Ada (The Geographer and the Island), Christine Bouteiller, Fransa

Gaia Öğrenci Ödülü: Batan Güneşin Doğuşu (Rising of the Setting Sun), Julie Hössle, İtal