Bakur belgeseline açılan dava başlamadan ertelendi

Bakur belgeseli yönetmeni Çayan Demirel'e açılan dava ertelendi. Basın açıklaması yapan grup, "‘Bakur’ belgesel filminin yönetmenlerine açılan bu davayı sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olarak görüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PKK'lilerin kamplardaki hayatlarını anlatan "Bakur/Kuzey" belgeselinin yönetmeni Çayan Demirel hakkında "terör propagandası" yaptığı gerekçesiyle açılan dava, mahkeme heyeti izinde olduğu gerekçesiyle başlamadan 8 Şubat 2018 gününe ertelendi. Adliye önünde bir araya gelen sinemacılar, Türkiye’de ilk kez bir sinema eserinin ağır ceza ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Sinema yargılanamaz” dedi.

“Bakur/Kuzey” belgeselinin yönetmeni Demirel hakkında filmin gösterime girmesinden 2 yıl sonra “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan dava öncesi sinemacılar, Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi. “Sinema yargılanamaz” pankartının açıldığı açıklamaya belgeselin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu ile sinema oyuncuları, gazeteciler ile HDP Milletvekili Garo Paylan katıldı.

'MÜDAHALELER OTO-SANSÜRE YOL AÇMAKTADIR'

Grup adına basın metnini Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde görevli Profesör Zeynep Tül Akbal Süalp ve Sinesen Yönetim Kurulu üyesi Melih Biçer okudu. Açıklamada, Türkiye’de ilk kez bir sinema eserinin ağır ceza ile karşı karşıya olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Şiddeti teşvik etmeyen, terör eylemlerini haklı göstermeyen ve nefret yerine barış duygusunun oluşmasını sağlamayı amaçlayan, konuyu eleştirel bir biçimde ele almaya çalışan bir sanat eseri olan ‘Bakur’ belgesel filminin yönetmenlerine açılan bu davayı sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olarak görüyoruz. Bu tür müdahaleler yol açtığı korkuyla sanatçılar üzerinde caydırıcı bir etki yaratmakta ve oto-sansüre yol açmaktadır" dendi. (HABER MERKEZİ)