'Vank’ın Çocukları' Beyoğlu'nda!

'Vank'ın Çocukları' belgeseli 9 Şubat'ta Beyoğlu'nda! Belgesel, terteleyi anlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de 72 yıl sonra Dersim Tertelesi (kırımı) hakkında tartışma yaratan İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları (2010) ve Hay Way Zaman (2013) belgesel filmlerin yönetmeni Nezahat Gündoğan’ın imzasını taşıyan Vank’ın Çocukları belgesel filmi tamamlandı. Miraz Yapım’ın yeni belgesel filmi Vank’ın Çocukları 9 Şubat'ta İstanbul Beyoğlu sinemasında gala yapacak.

VANK'IN ÇOCUKLARI TERTELEYİ ANLATIYOR

VANKıNÇOCUKLARı Vank'ın Çocukları 9 Şubat'ta Beyoğlu'nda...

Belgesel film, 1915 Ermeni soykırımında sağ kalan Dersimli Ermenilerin 1937-38 Dersim Tertelesi’nde ve sonrasında yaşadıklarını anlatıyor. 9'uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Halvori Surp Garabed Vank’ı (Aziz Garabed Manastırı) 1915’den sonra Dersim’de yıkılmamış ve ibadet yapılabilen tek Hristiyan inanç mekânıdır. 1937 yılında bombalanır ve keşişi (papaz) gözaltına alınır. 1938 yılında ise tamamen yıkılır ve keşiş köyde yaşayan Ermeni ve Kızılbaş/Alevilerle birlikte öldürülür.

Ermenilerden geride birkaç yetişkin ve beş-altı çocuk kalır. Onlar da toplanarak Türkiye’nin değişik illerine sürgüne (zorunlu iskân) gönderilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Türkleştirme ve İslamlaştırma politikaları gereği önce Ermeni isimleri değiştirilir Türk isimler verilir. Sonra kelime-i şehadet getirtilerek Müslümanlaştırılır.

Vank’ın Çocukları belgesel film ekibi, 75 yıl sonra, Dersim Tertelesi’nden sağ kalan fakat köklerinden koparılan bu Ermeni topluluğu bulmak için Konya, Bolu, İstanbul, İzmir, Dersim’de iz sürerek görüşmeler yaptı ve öykülerini kayıt altına aldı.

Vank’ın Çocukları belgesel filmi iki Tertele (1915 ve 1938) yaşamış Dersimli Ermenilerin Müslümanlaştırılan, Alevileşen çocukları ve torunlarının travmatik yaşamlarını, parçalanmış belleklerini, köklerini arama sürecini ve Dersim’e yolculuğunu anlatmaktadır.

Yönetmen: Nezahat Gündoğan

Yapımcı: Kazım Gündoğan - Miraz Yapım

Araştırma: Nezahat Gündoğan, Kazım Gündoğan Görüntü Yönetmeni: Metin Dağ Müzik: Nazım Çınar

Kurgu: Uğur Kutay

Danışman: Hovsep Hayreni