Gezici Festival 22’inci yolculuğunda

Dünya sinemasından Türkiye sinemasına, Reha Erdem’den Padraig O’Malley’e, görülmemiş Osmanlı Arşivlerinden Çocuk Filmlerine kadar sinemanın en seçkin, en yeni filmleri ve ödüllü konukları Gezici Festival'de...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival, 22’inci yolculuğuna tam gaz devam ediyor. Her yıl olduğu gibi, başkent Ankara’dan yola çıkan Gezici Festival, 25 Kasım - 7 Aralık’ta Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşacak.

REHA ERDEM'LE SİNEMANIN ALTIN ÇAĞI

Gezici Festival, bu yıl, Reha Erdem’in seçtikleriyle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Erdem’in seçkisinde, geçmişten günümüze ayna tutan beş klasik yer alıyor: Tehlikeli Fısıltı (Children's Hour; William Wyler, 1961), Sessizlik (The Silence; Ingmar Bergman, 1963), Ox-Bow Olayı (The Ox-Bow Incident; William Wellman, 1943), Yankesici (Pickpocket; Robert Bresson, 1959), Stromboli (Roberto Rosselini, 1950).gezici

OSMANLI, GEZİCİ FESTİVAL'DE 'PEÇESİNİ AÇIYOR'

Gezici Festival, 22’nci yılında sinemaseverleri asırlık bir yolculuğa çıkararak, uluslararası arşivlerden henüz gün yüzüne çıkmamış bir Osmanlı İmparatorluğu ile de tanıştıracak. Osmanlı topraklarını ziyaret eden yabancılar tarafından 1918-1926 yılları arasında çekilmiş bu filmler, Çanakkale Savaşı’ndan, İstanbul sokaklarında gördükleri kamerayı, peçelerini açarak selamlayan Osmanlı kadınlarına varıncaya kadar, görünmeyen Osmanlı’yı beyazperdeye yansıtacak.

Hollanda Büyükelçiliği’nin katkıları ve EYE Film Enstitüsü işbirliğiyle izleyici karşısına çıkacak ve festivalin 20. yılında gerçekleştirilen “Osmanlı’dan Manzaralar”ın devamı niteliğindeki bu bölüm, Osmanlı İmparatorluğu’na farklı bir ayna tutacak. Gösterim sırasında, Nezih Erdoğan sunumu, Çiğdem Borucu da piyanosuyla bu sessiz görüntülere eşlik edecek.

İLK GÖSTERİMLER

Dünya sinemasının ses getiren en yeni filmlerini Türkiye’deki sinemaseverler ile buluşturmayı gelenek haline getiren Gezici Festival, 22’nci yolculuğunda da uluslararası yankı bulan filmlerin, festivalin kentlerindeki “ilk” gösterimleri ile izleyicisinin karşısına çıkacak.  Bu bölümde gösterilecek filmler: Ivan I. Tverdovsky’nin Karlovy Vary başta olmak üzere pek çok uluslararası festivalden ödüllerle dönen filmi Hayvanat (Zoologiya), Thomas Bidegain’in, evden kaçan kızını arayan bir ailenin yaşadıklarını anlattığı filmi Kovboylar (Les Cowboys), usta yönetmen Jim Jarmusch’un Cannes Film Festivali’nde gösterilen son yapıtı Paterson, yılın sinema olayı olarak değerlendirilen Maren Ade’nin Cannes’da ilk gösterimini yapan filmi Toni Erdmann, İsveçli yönetmen Mans Mansson’un Berlin ve Göteborg film festivallerinde ilgiyle karşılanan ve ödülle dönen filmi Yarden, Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho’nun Cannes Film Festivali’nde yarışan filmi Aquarius, Mısır’ın Oscar adayı Mohamed Diab’ın son filmi  Çatışma (Clash), festivalin animasyon ve vampir öyküleri sevenlere bu yılki hediyesi Koreli yönetmen Sang-ho Yeon’un filmi Seul İstasyonu (Seoul Station).

KIAROSTAMI, 'YARIM KALAN SÖZLER' İLE ANILACAK

Gezici Festival, 4 Temmuz 2016’da hayata gözlerini yuman, dünyaca ünlü İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Abbas Kiarostami’yi anmak için “Yarım Kalan Sözler” isimli özel bir bölüm hazırladı. Film, Kiarostami’nin çalışma ortağı ve yakın arkadaşı, görüntü yönetmeni Seyfullah Samadian imzalı Abbas Kiarostami ile 76 dakika ve 15 saniye (76 Minutes and 15 seconds with Abbas Kiarostami).

YÖNETMENLERLE TANIŞMA FIRSATI

Gezici Festival, “Türkiye 2016” bölümü ile Türkiye sinemasının en yeni örneklerini, filmlerin yönetmenleriyle birlikte izleme olanağı sunuyor. Sinemaseverler, bu bölümde, sadece en yeni, bol ödüllü Türkiye filmleriyle değil, yönetmenleri ile de buluşacak. Filmleri, seyirciyle izleyecek olan Türkiye’nin usta yönetmenleri Reha Erdem, Kıvanç Sezer, Zeki Demirkubuz, Mehmet Can Mertoğlu, Soner Can, Barış Kaya ve Rıza Sönmez, gösterimlerden sonra izleyicilerle filmleri hakkında söyleşi yapacak.  

İZLEYİCİSİNİ BEKLEYEN YAPIMLAR

Türkiye 2016” bölümünde, beyazperdeye yansıyacak filmler; Mehmet Can Mertoğlu’nun Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen filmi Albüm, katıldığı festivallerde çok sayıda ödül alan Kıvanç Sezer’in Babamın Kanatları, Venedik Film Festivali’nden ödüllerle dönen Reha Erdem’in son filmi Koca Dünya, yeni kurgusuyla Zeki Demirkubuz’un son filmi Kor, Rıza Sönmez’in seyircileri kısa bir Kars gezintisine davet ettiği filmi Orhan Pamuk’a Söylemeyin, Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var, ilk gösterimini Berlin Film Festivali’nde yapan ve katıldığı festivallerden 18 ödülle dönen Soner Caner ve Barış Kaya’nın yönetmenliğini yaptığı Rauf.

YEŞİLÇAM'DAN YOUTUBE'A...

Son yıllarda, sinemasever izleyicisini güncel sanat ile buluşturma hedefiyle, Köken Ergun, CANAN, Işıl Eğrikavuk gösterim ve sergileri gerçekleştiren Gezici Festival’in bu yılki sanatçı konuğu Zeyno Pekünlü. Pekünlü’nün videoları Yeşilçam melodramlarından, YouTube’dan toplanan “How to..?” klipleriyle oluşturulmuş kolajlarına uzanıyor. Bölüm kapsamında Zapata İstanbul’da, Hep O Şarkı, Erkek Erkeğe, Sus Kimseler Duymasın!, Kendine Ait Bir Banyo ve Bir Kadına Ürkütmeden Nasıl Dokunursunuz? adlı filmler gösterilecek.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi SALT işbirliğiyle düzenlenecek Zeyno Pekünlü sergisi, 18 Kasım’da kapılarını açarak festivalin habercisi oldu. Sanatçının festivalde yer almayan işleri SALT Ulus’ta 7 Ocak’a kadar sergileniyor.  

SÜKUT ALTINDIR: BUSTER KEATON

Gezici Festival, “Sessiz Filmleri” de unutmadı. Sessiz sinemanın en üç büyük isminden biri olan Buster Keaton’ın ölümünün 50. yılında, ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla, en önemli dört kısa filmi, Bir Hafta (One Week ) (1920, 25’), Günah Keçisi (The Goat) (1921, 23’), Tiyatro Salonu (The Playhouse) (1921, 22’) ve Aynasızlar (Cops) (1922, 33’) Hakan Ali Toker’in piyanosu eşliğinde gösteriliyor.