Sinema bir hafta Çukurova’yı mesken tutacak

23. Altın Koza Film Festivali bugün başlıyor. 12 filmin 350 bin TL’lik büyük ödül için yarışacağı ulusal yarışma merakla beklenirken, dünyada yılın öne çıkan yapımları da seyirciyle buluşacak. Festival Abbas Kiarostami, Ömer Lütfi Akad ve Tarık Akan’ı da unutmuyor.

Google Haberlere Abone ol

Şenay Aydemir   [email protected]

Türkiye’nin uzun soluklu film festivallerinden Adana Altın Koza Film Festivali, bugün 23. kez kapılarını açıyor. Merakla beklenen ulusal yarışma bölümünün yanı sıra festivalin özel ilgi gösterdiği öğrenci filmleri ve Akdeniz ülkeleri kısa filmleri de en iyi olmak için festivaldeki yerlerini alacaklar. Ayrıca dünya sineması bölümünde sinemaseverlerin merakla beklediği yapımlar da dikkat çekiyor. Toplamda 250 filmin seyirciyle buluşacağı festivalde ödüller 24 Eylül Cumartesi akşam düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. 25 Eylül’deki gösterimlerin ardından festival kapılarını kapatacak. Festivalin onur ödülleri bu yıl, yazar Osman Şahin ve oyuncular Ayla Algan ile Murat Soydan'a verilecek.

Altın Koza’da hiç kuşku yok ki en fazla merak edilen bölüm ‘Ulusal Yarışma’ olacak. Cannes, Venedik, Toronto gibi önemli festivallerde dünya prömiyerlerini yapan filmler ilk kez Türkiyeli sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Tayfun Pirselimoğlu başkanlığındaki ulusal yarışma jürisinde “Tepenin Ardı” ve “Abluka” filmleriyle tanıdığımız Emin Alper, görüntü yönetmeni Türksoy Gölebeyi ve oyuncular Hatice Aslan ile Muhammet Uzuner yer alacak.

USTALAR VE GENÇLER BİR ARADA

Bu bölümün merakla beklenen filmlerinden birisi Reha Erdem’in “Koca Dünya”sı. Geçen hafta Venedik Film Festivali’nin “Ufuklar” bölümünde gösterilen ve jüri özel ödülü kazan yapım, bir önceki filmi “Şarkı Söyleyen Kadınlar” ile kötü eleştiriler alan yönetmenin hayranları için özel bir anlam taşıyor hiç kuşku yok ki. Bir diğer usta Derviş Zaim de “Rüya” ile festivalin ağır toplarından birisi olacak. “Vodka Lemon” ve “Kilometre Zero” ve “My Sweet Pepper Land” filmleri Cannes, Venedik gibi önemli filmlerde gösterilen Hiner Saleem, Tuba Büyüküstün’ü başrole taşıdığı yeni filmi “Dar Elbise” ile festivalin özel konuklarından birisi olacak. “Benim ve Roz’un Sonbahar” filmiyle tanıdığımız Handan Öztürk bu kez “Bana Git de” ile çıkacak seyircinin karşısına. 18. festivalde “Eylül” filmiyle en iyi yönetmen ödülünü kazanan Cemil Ağacıkoğlu’nun “Tarla” isimli yeni yapımı da bu bölümün merak edilenlerinden. Bu bölümde daha önce vizyona girmiş iki film yer alıyor. Yüksel Aksu’nun Cem Yılmaz’ı başrole taşıdığı “İftarlık Gazoz”u ve Çağan Irmak’ın “Nadide Hayat”ı.

Gelenek olduğu üzere festival bu yıl da dikkat çekici ilk filmlerle çıkacak seyircinin karşısına. Bu yıl yer alan beş ilk filmden ilki Cannes’da Eleştirmenler Haftası bölümünde gösterilen ve ‘Yılın Yenilikçi Yönetmeni’ seçilen Can Mertoğlu’nun “Albüm”ü. Bir değer yapım ise Erhan Tuncer imzası taşıyan “Ağustos Böcekleri ve Karıncalar”. Yine bu yıl Karlovy Vary Film Festivali’nin ana yarışmasında dünya prömiyerini yapan Kıvanç Sezer’in “Babamın Kanatları” isimli filmi de dikkat çeken yapımlar arasında. Çağdaş Çağrı’nın "Geçmiş" ve Güven Beklen'in "Mehmet Salih" isimli filmleri de bölümün diğer ilkleri.

Hatırlatmadan geçmeyelim: Yarışmada 'En İyi Film' seçilecek eser, 350.000 TL'lik ödülün sahibi olacak.

DÜNYANIN ÖNE ÇIKANLARI

Bu yılın merakla beklenen uluslararası filmleri ise ‘Dünya Sineması’ bölümünde seyirciyle buluşacak. “İngiliz işçi sınıfının şairi” olarak kabul edilen usta yönetmen Ken Loach imzalı “Ben, Daniel Blake / I, Daniel Blake”, François Ozon’un ilk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapan filmi “Frantz”, Dardenne Biraderler’in Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmi, “Meçhul Kız / La Fille Inconnue”, yılın en iyi animasyonları arasında gösterilen Claude Barras yapımı “Kabakçığın Hayatı / Ma Vie de Courgette”, Kirill Serebrennikov imzalı “Öğrenci / Student”,

yönetmenliğini Maren Aden'in yaptığı ve Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü alan, ardından yılın bütün filmleri arasından yapılan seçmede FIPRESCI Büyük Ödülü’nü kazanan bir çağdaş hayat eleştirisi: “Toni Erdmann”, Romanya Yeni Dalgasının öncü yönetmeni Cristi Puiu’nun bu yıl Altın Palmiye için yarışan filmi “Sieranevada” bunlardan bazıları.

KIAROSTAMI, AKAD VE TARIK AKAN

Festival sinemanın iki büyük ustasını da anmadan geçmiyor. Temmuz ayında yitirdiğimiz İranlı yönetmen Abbas Kiarostami "Yakın Plan", "Zeytinlikler İçinden", "Kirazın Tadı","Rüzgar Bizi Sürükleyecek" ve "10 Üzerinden On" filmleriyle anılırken; Ömer Lütfi Akad'ın, ülkemizdeki göç, kentleşme ve kadın sorunların ı ele aldığı unutulmaz üçlemesi "Gelin", "Düğün" ve "Diyet" filmleri seyirciyle buluşacak.

Cuma günü kaybettiğimiz Tarık Akan’da festivalde unutulmuyor. Bu yılın ‘erkek oyuncu’ ödülü Tarık Akan anısına verilirken, “Hababam Sınıfı”, “Canım Kardeşim”, “Bizim Aile” ve “Eylül Fırtınası” filmlerin gösterimleri de gösterilecek.