Sinan Aygün'den mimarlara 150 bin liralık dava

Mimarlar tarafından kent suçu olarak ifade edilen TOGO İkiz Kuleleri’nin sahibi Sinan Aygün, mimarlara yeni bir dava daha açtı: 'TOGO’nun hukuksuzluğu bütün yargı kararlarıyla ortaya konmuştur.'

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, geçtiğimiz yılın eylül ayında TOGO İkiz Kuleleri’ne karşı verdikleri yargı mücadelesinin ardından iş insanı Sinan Aygün’ün şikâyeti üzerine İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından memuriyetten çıkarıldı. Aygün tarafından Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a yeni bir dava açıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, davaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde yapılan açıklamaya şube yönetimi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), sendika ve dernek temsilcileri yanı sıra mimarlar da destek verdi.

CANDAN’A 150 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI

TOGO İkiz Kuleleri mücadelesinin kent suçlarındaki buzdağının görünen yüzünü ortaya çıkardığını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan açıklamasında "Siyasi ilişkileri, yerel yönetimlerle ilişkilerini, sermaye ilişkilerini, hatta Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarına kadar geçecek FETÖ iltisaklı şüpheleri dile getiren büyük bir organizasyonun görünen yüzü oldu” dedi. Eski CHP Milletvekili Sinan Aygün tarafından açılan davaya ilişkin bilgi veren Candan, kendisi hakkında 150 bin liralık tazminat davası açıldığını söyledi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin TOGO İkiz Kuleleri’nin yargı kararları uygulanarak yıkılması için sonuna kadar mücadele edeceğini belirten Candan, projenin kent suçu olduğunu tekrarladı.

‘DEMİRDEN KORKSAK TRENE BİNMEZDİK’

"TOGO İkiz Kuleleri neoliberal politikalar konusunda AK Parti iktidarının yerel yönetimler, sermaye, siyasetçinin düzen kurduğu sürecin örnek modelidir" diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin sorumluğunun büyük olduğunun altını çizmek isteriz. TOGO’nun kent suçu olduğu Danıştay kararı ile tescil edildi. Orda 20 bin metrekarelik inşaat alanı yapılacakken 120 bin metrekarelik inşaat alanı yapıldı. Haksız kazanç sağlayan bir kent gaspı yaşandı. Bunu kamuoyu gündemine taşımak Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin ve odayı temsil eden şube başkanı olarak bizim sorumluluğumuzdu. Danıştay’ın verdiği kararla da birlikte TOGO İkiz Kuleleri’nin hukuksuzluğun, bir rant sürecinin ve değişik ilişkilerin yapısı olduğu ortaya çıktı. TOGO, buz dağının görünen yüzüdür. Mimarlar Odası olarak bu sürecin peşini bırakmayacağız. Sinan Aygün de istediği yere istediği davayı açsın demirden korksak trene binmezdik.”

‘TOGO’NUN HUKUKSUZLUĞU BÜTÜN YARGI KARARLARIYLA ORTAYA KONMUŞTUR’

Candan, Sinan Aygün’ün TOGO sürecini bir husumet haline dönüştürdüğünü belirterek, Aygün’ün yaptığı suç duyuruları ve memurluktan ihraç edilmesine kadar olan süreci anlattı. Candan, sözlerine şöyle devam etti:

"Kendisi beni TMMOB’a da şikâyet etti. TMMOB gerekli cevabı verdi. İçişleri Bakanlığı’na da şikâyetlerine devam etti. Tam bunlar arka arkaya gelirken geçtiğimiz hafta Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi’nde bir dava metni geldi. TOGO ikiz kuleleri nedeniyle, yaptığımız bütün açıklamalar nedeniyle beyefendinin satışlarını engelliyormuşuz, haksız rekabet oluyormuş. Biliyorsunuz haksız rekabet rakiplerle ilişkilidir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kuleleri yok biliyorsunuz. TOGO’nun hukuksuzluğu bütün yargı kararlarıyla ortaya konmuştur. Bütün üst ölçek planları iptal edilmiştir.”

‘KARARLILIKLA MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan ise Aygün tarafından açılan davaya ilişkin "Bugün sermaye, siyasetçi ve bürokrat el ele vermiş, meşru yollarla mücadele eden toplumun, halkın sesi olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne ciddi yüklenmenin olduğunu görüyoruz" dedi.

Hukukun, adaletin hiçe sayıldığı bir dönemin yaşandığını, imara aykırı kaçak bir yapının ortada durduğunu ancak herhangi bir işlemin yapılmadığını belirten Atakan şöyle konuştu:

"Bununla ilgili rantçı sermayeye dair herhangi bir işlem yapılmıyor, ancak bu hukuksuzluğu dile getirenlere ceza üstüne ceza yağdırılıyor, bu kabul edilemez bir durumdur. Danıştay’ın kararına rağmen İçişleri Bakanlığı belediyede soruşturma başlatıp kayyum gibi çalışıp Mimarlar Odası Ankara Şubesi başkanını işten atmaya itibarsızlaştıramaya yönelik bir uygulama yapıyorsa bunun karşısında sonuna kadar direneceğiz. Şube yönetim kurulunun terörle ilişkilendirme iddiasıyla yargılanması ise akıllara ziyan bir durumdur, mücadele edenleri susturmanın bir yöntemidir. Susmayacağız, kararlılıkla mücadelemize devam edeceğiz.”

‘SİNAN AYGÜN DE KENDİ SONUNU KENDİSİ HAZIRLADI’

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen ise Sinan Aygün’ün bedel ödetmeye çalıştığını belirterek şunları kaydetti:

“Kendisi şimdi de 150 bin liralık bir tazminat davası açmış, tabi haklı bu onun zararını karşılamaya yetmez. Çünkü 100 bin metrekarelik haksız emsal dışı alanı yapmasına engel olunduğu için kendisinin ciddi zararı var, onun farkındayız. Bu haliyle haklı, TOGO Kulelerini kimseye satamaz artık, bundan biz sorumlu olduğumuz için de mutluluk duyuyoruz. Gökçek zamanında, ‘Mimarlar Odası Ankara Şubesi olmasa yüzde 50 daha fazla Ankara’ya hizmet edecektim’ demişti. Biz ona da engel olmuştuk işin sonucunda görevinden el çektirildi, AKP iktidarında bile artık kalamayacak noktaya geldi. Sinan Aygün de aslında kendi sonunu kendisi hazırladı.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ise, "TOGO İkiz Kuleleri bir kent suçudur, istediği kadar dava açabilir, kendisi ticari mahkemede dava açmış biz ticari kurum değiliz. Haklı olduğumuzu biliyoruz önceden nasıl mücadele ediyorsak o şekilde mücadeleye devam edeceğiz" dedi. (DUVAR)